Menüpontok

Paralimpikonok az Év Sportolója szavazás jelöltjei között

AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA
Név Szervezet Sportág Eredmény Indoklás
Al -Yassin Mustafa Magyar Speciális Olimpia Szövetség gyorskorcsolya Téli Világ Játékok Pregames                                              111méter 1. hely, 222méter 1.hely, 333méter 1. hely  Al-Yassin Mustafa kiváló sportolója a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek. A téli játékokon elért első helyezései a továbbiakban is nagy sportsikereket jósolnak neki. 
Csonka András Magyar Paralimpiai Bizottság asztalitenisz XV. Nyári Paralimpiai Játékok  egyéni II. hely Csonka András tudatos felkészüléssel és versenyzéssel került a világ legjobb para asztaliteniszezői közé. A riói paralimpián az egyéni ezüstérmét koncentrált figyelemmel, lenyűgöző állóképességével és nem fáradó technikai bravúrjaival érdemelte ki.  Egyéni ezüstérme mellé  csapatban az 5. helyet is elérte. 
Hocza Róbert Magyar Speciális Olimpia Szövetség gyorskorcsolya Téli Világ Játékok Pregames                                                222méter 1. hely, 333méter 1.hely, 500méter 1 hely.  Hocza Róbert kiváló sportoló, aki a téli sportágak tehetsége. Több távon is bizonyította; téli fogyatékos sportágban is lehet magyar bajnok. 
Osváth Richárd Magyar Paralimpiai Bizottság kereksszékes vívás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
kard II. hely
tőr II. hely
Osváth Richárd példamutató szorgalommal, fegyelmezetten készül évek óta minden versenyére. A londoni paralimpián elért bronzérmét az elhivatott munkának köszönhetően Rióban sikerült két ezüstre váltania, jelenleg a legeredményesebb magyar férfi kerekesszékes vívó. A vívás iránt tanúsított elkötelezettségét mutatja, hogy edzései, versenyei mellett gyermekeknek oktatja a sportágat. 
Sors Tamás Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok:
200 méter vegyesúszás II. hely
100 méter pillangó III. hely
Sors Tamás 2016 évben a számos világverseny mellett immáron a harmadik paralimpiáján is bizonyította; még mindig a világ legjobb paraúszói közé tartozik. A kétszeres paralimpiai bajnok úszó Rióban ezüst-és bronzéremmel gazdagította éremgyűjteményét. 
Suba Róbert  Magyar Paralimpiai Bizottság kajak-kenu XV. Nyári Paralimpiai Játékok  egyéni II. hely A kajak bemutatkozó sportágként szerepelt a riói paralimpiai játékokon. A kiskőrösi sportoló a 2016 évi Európa-bajnoki címe mellé Rióban is bizonyított; mindössze 4 ezreddel maradt el az aranyéremtől.  Suba Róbert ezüstérmével az első magyar érmes parakajajos paralimpikon. 
Tóth Attila Magyar Szervátültetettek Szövetsége  asztalitenisz egyéni- 1. hely; páros- 1. hely A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben elért kiváló eredeményei.
Tóth Tamás Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok:
100m hátúszás I. hely
100 m gyors III. hely
A Vasas versenyzője 2016 évben minden jelentős nemzetközi és hazai versenyen  egyre javuló eredményeivel hívta fel magára a figyelmet. A londoni paralimpián elért ezüstérme után Rióban eltökélten állt rajthoz mind a  4 versenyszámában, célja az aranyérem megszerzése volt.  Bronzérme mellé megnyerte a Magyar Paralimpiai Csapat egyetlen aranyérmét, a csapat legeredményesebb versenyzőjeként váltotta valóra célkitűzését. 
Velkey-Guth Ádám Magyar Szervátültetettek Szövetsége  atlétika 100m síkfutás- 1. hely; 200m síkfutás- 1. hely; súlylökés- 1. hely, gerelyhajítás- 1. hely A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán, Helsinkiben  elért bajnoki címei mutatják, Ádám mindent megtesz azért, hogy a legjobb atléta legyen. 
Vereczkei Zsolt Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
50m hát bronzérem
Vereczkei Zsolt háromszoros paralimpiai bajnok a  paraúszás legendás sportolója. A magyar paraúszás legeredményesebb sportolójaként a riói paralimpián nyert bronzérmével sporttörténelmet írt: az egyetlen férfi úszó a világon, aki hét paralimpiáról hét éremmel tért haza. 
         
         
AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA
Név Szervezet Sportág Eredmény Indoklás
Adámi Zsanett Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
100m hát IV. hely
50m hát VI. hely
2016 évben a hazai rendezésű nyílt Országos Bajnokságon megjavította az általa tartott világcsúcsot. A paralimpiai újonc Rióban is bizonyított: hátúszásban a negyedik és a hatodik helyen zárt. Példamutató szorgalmával és kivételes intelligenciájával a Magyar Paralimpiai Csapat egyik meghatározó arca. 
Biacsi Ilona Magyar Paralimpiai Bizottság atlétika XV. Nyári Paralimpiai Játékok
1500m II. hely
Biacsi Ilona testvérével, Biacsi Bernadettel évek óta a magyar paraatlétika meghatározó, legsikeresebb sportolói. Bármilyen körülmények között képesek edzeni, elszántságukat kemény munkával bizonyítják. Ilona Rióban megjavította eddigi legjobb eredményét, a londoni bronzérme után sikerült ezüstérmet nyernie. Jelenleg a legsikeresebb magyar paraatléta.  
Dani Dorka Magyar Speciális Olimpia Szövetség műkorcsolya Téli Világ Játékok Pregames egyéni 1.hely A speciális magyar olimpikonok a 2016 évi Téli Világjátékokon kiemelkedő teljesítményt mutattak, Dani Dorka a műkorcsolyázók között egyéniben az első helyet hozta el. 
Fekete Zsuzsanna Magyar Hallássérültek Sportszövetsége asztalitenisz Asztalitenisz Világbajnokság:                                           I. hely - páros, II. hely - vegyes páros, III. hely - egyéni 2016-os Törökországi VB-n 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz érmet is nyert, mindezt annak ellenére, hogy a VB-t közvetlen megelőző napokban, a reptéren robbantás történt. A kialakult káoszban  sok sportoló vissza lépett az utazástól, de Zsuzsa és edzője bátran képviselte Magyarországot.
Hajmási Éva Magyar Paralimpiai Bizottság kereksszékes vívás IWAS Kereksszékes Európa-bajnokság I. hely
XV. Nyári Paralimpiai Játékok tőr 5. hely
Hajmási Éva a 2016 évben rendezett Európa-bajnokság egyetlen aranyérmes magyar vívója volt. A riói paralimpiai játékokra újoncként érkező vívó egyéniben az 5. helyet érte el, csapatban a legtapasztaltabb vívók között bizonyított és asszóival segítette ezüstéremhez a csapattársait. 
Hasznos Szabina Magyar Szervátültetettek Szövetsége  bowling egyéni- 1. hely; páros- 1. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben elért kiváló eredeményei.
Jakab Ivett Magyar Szervátültetettek Szövetsége  tenisz egyéni- 1. hely; páros- 1. hely; vegyes páros- 1. hely A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben elért kiváló eredeményei.
Konkoly Zsófia Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
100m pillangó III. hely
A mindössze 14 éves úszó a Magyar Paralimpiai Csapat legfiatalabb tagjaként vett részt a riói játékokon. Tehetségét mutatja, hogy az első paralimpiáján bronzérmet nyert. Rióban 4 versenyszámban indult, eredményei azt mutatják,  komoly esélyesként kell vele számolni a jövőben.  
Krajnyák Zsuzsanna Magyar Paralimpiai Bizottság kereksszékes vívás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
tőr III. hely
Krajknyák Zsuzsanna a legsikeresebb magyar női kerekesszékes vívó. Egyéniben minden világversenyen az élvonalban végez. Eddig három paralimpiáról hozott érmet egyéniben, négy bronz és egy ezüstéremet, csapatban sokszoros ezüst-és bronzérmet nyert vívó. Rióban szintén bizonyított egyéniben és csapatban is, egyéniben nyert negyedik paralimpiai bronzérme mellé csapatban mindkét párbajnemben, tőrben és párbajtőrben is ezüst-és bronzérmet nyertek. 
Pap Bianka Magyar Paralimpiai Bizottság úszás XV. Nyári Paralimpiai Játékok
100m hát II. hely
200m vegyes III. hely
A mindössze 16 éves úszó első paralimpiáján a legnagyobb úszók között állt helyt. Eltökélt célja volt, hogy éremmel tér haza, akaratereje ezüst-és bronzéremig hajtotta a tehetséges sportolót.  A Magyar Paralimpiai Csapat jelenleg legeredményesebb női úszója, 2016 évben Európa-bajnok lett a malagai Paraúszó Európa-bajnokságon. 
         
AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA
Név Szervezet Csapat tagjai Eredmény Indoklás
4x100m férfi váltó futás Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Jánka Sándor, Gelencsér Róbert, Velkey-Guth Ádám, Zilaj Csaba IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága 1. hely A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben a férfi váltó ismét bebizonyította remek összhangban, kiváló csapatmunkával érik el eredményeiket és végeznek az élen. 
Asztalitenisz férfi csapat Magyar Paralimpiai Bizottság Csonka András
Zborai Gyula
XV. Nyári Paralimpiai Játékok 5. hely Csonka András Rióban egyéni ezüstérme után csapatban, Zborai Gyula tapasztalt asztaliteniszezővel közösen elindultak az újabb kihívás felé. A rendkívül erős mezőnyben az 5. helyen zártak. 
Asztalitenisz férfi páros  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Kóka Zoltán - Tóth Attila  IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága 1. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben asztalitenisz sportágban is bizonyítottak a magyar sportolók, csapatban az első helyet hozták el. 
Bowling női páros  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Hasznos Szabina -Kövér Hajnalka  IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága 1. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben a koncentrálást és állóképességet igénylő sportágban, a bowlingban bizonyítottak a magyar sportolók és hozták el az első helyet. 
Kerekesszékes női vívó válogatott Magyar Paralimpiai Bizottság Dani Gyöngyi,
Hajmási Éva,
Krajnyák Zsuzsanna,
Veres Amarilla
XV. Nyári Paralimpiai Játékok
II. hely tőrvívásban
III. hely párbajtőrvívásban
A kerekesszékes női vívó válogatott 2016 évben az Egerben rendezett vívó világkupán legyőzte az addig veretlen kínai csapatot. A riói paralimpián mindkét párbajnemben sikerült dobogóra állnia a csapatnak az erős nemzetközi mezőnyben. 
Labdarúgó-válogatott Magyar Speciális Olimpia Szövetség Orsós István, Berezvai István, Berezvai Tamás, Berezvai Péter, Pataki János,
ifj. Csók Ferenc, Kaiser Karina, Pataki Ádám, Tóth János
Nemzetközi labdarúgó torna Róma, 2.hely Az előkelő második helyen végzett a szigetvári-turbékpusztai egyesített labdarúgó csapat a nemzetközi Európai Futball Hét keretében tartott olaszországi kispályás egyesített tornán.
Mini-maraton csapatverseny  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Gelencsér Róbert, Venyercsán László, Zilaj Csaba IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnoksága 2. hely A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán  Helsinkiben újabb versenyszámban bizonyítottak az atléták, csapatban a mini-maratonon másodikként értek célba. 
Tenisz vegyes páros  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Jakab Ivett - Hegyesi László   IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnoksága 1. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnokságán Helsinkiben a vegyespáros precíz, kiváló játékkal és bravúros megoldásokkal hozta el az első helyezést. 
Tollaslabda férfi páros  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Luib István
Petkes József 
 IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnoksága 2. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnokságán Helsinkiben a tollaslabdázók bebizonyították, hogy egymásra figyeléssel, koncentrált fegyelemmel ebben a sportágban is van helye a magyaroknak, második helyezetként léptek fel a dobogóra. 
Tollaslabda vegyes páros  Magyar Szervátültetettek Szövetsége  Hanyu Zsuzsanna-Petkes József  IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnoksága 2. hely  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa  Bajnokságán Helsinkiben először indultak vegyespárosként  a tapasztalt tollaslabdázó sportolók. Egyéniben szerzett sikereik után meglepetésre párosban is a második helyezésig jutottak, ami a kiváló alkalmazkodóképességüket, összhangot mutatta. 
         
         
         
 AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE
Név Szervezet Sportág Versenyző Indoklás
Aranyosi Péter Magyar Paralimpiai Bizottság asztalitenisz Csonka András Aranyosi Péter irányítása alatt számos ép és paraasztaliteniszező ért el nemzetközi eredményeket. Csonka Andrással közösen, személyre szabott edzéstervvel és felkészüléssel érték el a riói paralimpián a döntőbe jutást és az ezüstérmet. 
Beliczay Sándor Magyar Paralimpiai Bizottság kereksszékes vívás Osváth Richárd
Hajmási Éva
Mesteredző, többek között Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok edzője, a kerekesszékes vívás alapjainak megteremtője Magyarországon. Tanítványai minden paralimpián és világversenyen eredményesen szerepelnek, Osváth Richárd Rióban két ezüst, Hajmási Éva egyéni 5. helyen és csapatban ezüstéremmel képviselte munkásságát. 
Csamangó Attila Magyar Paralimpiai Bizottság kajak-kenu Suba Róbert                                                                                 Varga Katalin                                                                          Váczi Anita A kajak új, belépő sportágként debütált a riói paralimpián, ennek megfelelően a felkészülés és a parakajak sportág hazai alapjait kellett szakmailag megteremteni. Csamangó Attila edzői és szakmai elhivatottságának köszönhetően 3 sportolót készített fel a paralimpiára, összehangolt edzéstervének köszönhetően minden versenyzője döntőbe került, Suba Róbert pedig a sportág első magyar érmeseként ezüstérmet nyert. 
Dombóvári Szilvia Magyar Speciális Olimpiai Szövetség, FSZ, SE gyorkorcsolya Hocza Róbert, Al-Yassin Mustafa Sportolóit olyan sikeresen készítette fel a pregamesi Téli Világ Játékokra, hogy mindketten az első helyet hozták el.  
Horváth Gábor Magyar Szervátültetettek Szövetsége  tenisz Jakab Ivett és Hegyesi László  A IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben első helyet elért sportolók felkészítése mutatja szakmai munkájának eredményességét.  
Horváth Péter Magyar Paralimpiai Bizottság úszás Tóth Tamás A korábbi kiváló úszóból lett edző, Horváth Péter az épek között, az utánpótlássportban is kiváló munkát végez. Tóth Tamással közös felkészülésük az úszó eredményeinek folyamatos  javulását mutatta, a riói paralimpián sikerült megvalósítani a célt, bronzérme mellé aranyéremet is nyert sportolója.  
Kátainé Váradi Gyöngyi Magyar Hallássérültek Sportszövetsége asztalitenisz Fekete Zsuzsanna Tanítványa a 2016-os Törökországi VB-n 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz érmet is nyert, mindezt annak ellenére, hogy a VB-t közvetlen megelőző napokban, a reptéren robbantás történt. A kialakult káoszban  sok sportoló vissza lépett az utazástól, de Zsuzsa és edzője, Kátainé Váradi Gyöngyi bátran képviselte Magyarországot.
Milos Imre Magyar Szervátültetettek Szövetsége  asztalitenisz Tóth Attila és Kóka Zoltán Sportolói  a IX. Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Helsinkiben értek el kiváló eredményeket.
Petrov Anatolij  Magyar Paralimpiai Bizottság úszás Sors Tamás Petrov Anatolij  évtizedek óta a magyar paraúszás kiemelkedő edzője. Szakmai irányítása alatt lett kétszeres paralimpiai bajnok Pásztory Dóra és Sors Tamás is. 
Szabó Álmos Magyar Paralimpiai Bizottság úszás Pap Bianka, Illés Fanni, Kézdi Réka Szabó Álmos az elmúlt években a paraúszókra koncentrált, szakmai munkáját és figyelmét a sportág sikerességének szentelte. Úszói minden világversenyen javuló teljesítménnyel az élmezőnyben végeznek. Legsikeresebb tanítványa jelenleg Pap Bianka, aki Európa-bajnok és paralimpiai ezüst és bronzérmet nyert. 

 

További információk: 

http://sportujsagirok.hu/szavazzon/