Menüpontok

Három arany, három ezüst és két bronzérmet nyert a magyar kerekesszékes vívóválogatott

Nemcsik Zsolt, a csapat új szövetségi kapitánya értékelése szerint az év első világkupáján a magyar csapat szezonkezdése több mint megfelelő volt, bár véleménye szerint a női tőr válogatott tagjai saját maguktól is aranyérmet vártak. 

Veres Amarilla párbajtőr aranyérme fantasztikus teljesítmény, kardban szintén végig kontrolláltan vívott, a döntőben az utolsó tusokon ment el az aranyérem.  Osváth Richárd tőrben zseniális volt. Asszóról asszóra egyre jobb teljesítménnyel verte végig a mezőnyt, öröm volt nézni. Kardban nagy csatában szerzett a végén bronzérmet. Szintén kiemelendő Hajmási Éva teljesítménye, szépen, letisztultan vívott tőrben. Nagy reménysége a hazai vívásnak. Az, hogy nüanszokon múltak a döntők, nem tartom hibának, benne van a vívásban. Ahol most oda dőlt el, legközelebb ide fog. Célom, hogy szövetségi kapitányként erős csapatokat építsek, a női és férfi csapataink aranyérmet nyerjenek. A férfi párbajtőr csapatunknak tudtuk, hogy nincs esélye az orosz válogatott ellen, de az ötödik hely szép teljesítmény, Tarjányi István rengeteget fejlődött, új taktikákat mutatott. Krajnyák Zsuzsanna hátsérülése rányomta a bélyegét az eredményeire, de mind a csapatban, mind egyénileg is érmet visz haza, ami elismerésre méltó.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: "2016 a magyar parasport éve volt. Tavalyi sikereinkre alapozva folytatjuk a munkát, melynek idei első állomása a kerekesszékes vívó világkupa. Legyen mindenki büszke az érmeseinkre, a bajnokainkra és arra, hogy újonc versenyzők is bemutatkoztak a versenyen. Idén hét nemzetközi paraversenyt rendez a Magyar Paralimpiai Bizottság, bizonyítva, hogy készen áll a legnagyobb világversenyek, akár paralimpia megrendezésére is."

Az IWAS Kerekesszékes Vívó Bizottság a világkupa ideje alatt Egerben tartotta elnökségi ülését. Szekeres Pál, a Bizottság 2016. év novemberében négy évre megválasztott elnöke eredményesnek mondta a szakmai találkozót, különösen, hogy három magyar sportszakembert is beválasztottak az egyes nemzetközi albizottságok tagjai közé. A jövőben Tamás Henrietta a Fejlesztési Bizottság, Feczer Viktor az Edzőbizottság, Nagy József a Bírák Bizottságában képviseli a magyar sportdiplomáciai célkitűzéseket. A Bizottság tovább növelné a kerekesszékes vívók versenyzői létszámát és az éremszámokat a tokiói paralimpián és ennek érdekében az elnökség egyhangú támogatással indítványozza az IPC felé, hogy 104 vívó 12 egyéni és 6 csapat versenyszámban indulhasson. A világkupa győztesek érmei mellett átadták a 2016. év legjobb vívóinak járó IWAS díjakat. A világranglistán tavalyi évben a legtöbb pontot és eredményt elért versenyzők: Piers Gilliver (GBR), Anton Datsko (UKR), Beatrice Vio (ITA), Irma Khetsuriani (Geo), Andrii Demchuk (UKR), Andrei Pranevich (BLR), Natalia Morkvych (UKR). A díjat először 2000-ben adta át a Bizottság, az első díjazottak között volt Szekeres Pál, a Bizottság jelenlegi elnöke, háromszoros paralimpia bajnok, olimpiai bronzérmes vívó.

Az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupa Kaposvári Zsoltnak emelt emléket. A tavalyi évben tragikus hirtelenséggel elhunyt egykori vívó, számos kerekesszékes vívóversenyen bíróként vett részt, a világ egyik legjobb és legelismertebb versenybírója volt.

A világkupán érmet nyert magyar vívók:

Hajmási Éva egyéni tőr aranyérem

Veres Amarilla egyéni párbajtőr aranyérem, kard ezüstérem

Krajnyák Zsuzsanna egyéni párbajtőr bronzérem, egyéni tőr ezüstérem

Dani Gyöngyi, Fóris Erika, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna - tőr csapat ezüstérem

Osváth Richárd tőr egyéni aranyérem, kard egyéni bronzérem

 

További részletes eredmények: http://hparalimpia.hu/esemenyek/2017/02/iwas

Budapest, 2017. február 19.                 

Magyar Paralimpiai Bizottság