Menüpontok

Magyarország rendezett először ifjúsági csörgőlabda világbajnokságot: éremért játszott a magyar férfi válogatott

A férfiaknál 10 csapat küzdött a világbajnoki címért, amelyet végül az Egyesült Államok csapata szerzett meg, a második helyen pedig a brazil csapat végzett. Nagy örömünkre a magyar férfi válogatott a bronzmérkőzésig jutott, ahol az orosz csapat ellen, szoros küzdelemben, végül sajnos 7-6 arányban kikapott, így az orosz csapat vihette haza a világbajnoki bronzérmet, a magyarok negyedikek lettek.

A nőknél Ausztrália csapata végzett az élen, az ezüstérmet Oroszország, a bronzérmet Brazília nyerte el. A magyar csapat a 8. helyen végzett Németország, az Egyesült Államok, Izrael és Dél-Korea mögött.

Kari Räsänen, az International Blind Sports Federation (IBSA) Csörgőlabda Bizottságának elnöke végig jelen volt az eseményen és elismeréssel nyilatkozott a szervezésről:

A pályázatírástól kezdve figyelemmel kísértem a magyar szövetségek munkáját. Szeretnék köszönetet mondani, hiszen jóval túlteljesítették az elvárásokat, felnőtt szintű világbajnoki színvonalat és légkört teremtettek. A szervezők figyelmessége a szálláson, a közlekedésen és az önkéntesek bevonásán is meglátszott. Amikor ilyen lelkes és profi csapatokat látok dolgozni, megerősít abban a hitemben, hogy a csörgőlabda sportág előtt rengeteg fejlődési lehetőség és nagyszerű jövő áll. Az IBSA célja, hogy a jövőben kétévente rendezze meg az ifjúsági világversenyt, bízom benne, hogy még visszatérhetünk Magyarországra!”

Szappanos István, a Magyar Kézilabda Szövetség Parasport Albizottságának elnöke értékelése szerint a fiúk a vártnál jobban teljesítettek.

Bravúros mérkőzéseket játszottak és méltó ellenfelei voltak a világ legjobbjainak. A szakmai edzők munkájának köszönhetően jó irányban haladunk: nemzetközi mezőnyben is helytállni képes csörgőlabda csapatokat küldünk a világversenyekre.  A magyar női csapat szinte a semmiből állt össze, de kezdőként a lányok is megmutatták, hogy lehet rájuk számítani, van bennük fejlődési potenciál.

Mindkét csapat küzdeni akarása példaértékű volt és egyaránt nagy szeretetet kaptak a hazai közönségtől. A fiúk a jövő évi B csoportos Európa-bajnokságra már esélyesként akarnak utazni Lengyelországba. Célunk, hogy a B csoportból feljussunk az A csoportba, majd 2020-ban, a paralimpián Tokióban legyen magyar csörgőlabda csapat.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a magyar parasport ismét bebizonyította, hogy ha lehetőséget kap, kiváló csapatmunkával és még több lelkesedéssel nem pusztán megoldja a feladatot, de még felül is múlja az elvárásokat.

Folytatjuk a két éve megkezdett munkát, hiszen célunk, hogy minél több kiemelt fogyatékos sport világeseménynek adjunk otthont. Büszkeséggel tölt el, hogy több mint egy hetes világbajnokságot szerveztünk. Hiszek benne, hogy a mostanihoz hasonló példamutató együttműködésben kell a parasport eseményeket szervezni, integráltan az épek sportszövetségeivel, önkormányzatokkal és a nemzetközi szervezetekkel.

Köszönöm a szervezőbizottság és az önkéntesek munkáját! Gratulálok a magyar sportolóknak, felkészítőiknek a helytálláshoz és a biztató eredményeikhez!  A hazai rendezésű versenyen való szereplés óriási lendületet ad minden sportolónak, itt az ideje, hogy a magyar para-csapatsportokra is figyeljünk, és azokban is felzárkózzunk.”

 

Budapest, 2017. július 12.

Magyar Paralimpiai Bizottság

 

További információk és eredmények: http://hparalimpia.hu/esemenyek/2017/06/u19-csorgolabda-vilagbajnoksag-budaors​

http://csorgolabda2017.hu/