Menüpontok

Az Iráni Paralimpiai Bizottság vendége volt a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és munkatársai

A rövid látogatás során az MPB delegációja részt vett az iráni nemzeti parafekvenyomó bajnokság ünnepélyes megnyitóján az Iráni Iszlám Köztársaság Fogyatékosok Sportszövetségének sportlétesítményében. Elnök urat névre szóló molinóval tisztelték meg, és érdekes szakmai beszélgetésen vett részt a Sportszövetség elnökével, Dr. Hamidali Samimivel. Iránban a Paralimpiai Bizottság csak a kiemelt paralimpiai sportágakkal foglalkozik, a többi fogyatékos sportág szervezési és koordinálási feladatait a Sportszövetség végzi. A delegáció ezután az iráni Nemzeti Olimpiai/Paralimpiai Akadémián tett rövid látogatást, ahol az akadémia elnöke, Dr. Reza Gharakhanloo fogadta a látogatókat. Hamarosan kezdődik az ülőröplabda világbajnokság, ahol a magyar csapat is elindul, így a delegáció megnézhette az edzését az iráni válogatottnak. Az iráni válogatott az egyik legerősebb csapat a világon, 3000 ülőröplabdázójuk van, kétszázötven csapatos a sokligás bajnokság. Eddig minden paralimpián, amikor elindultak, arany- vagy ezüstérmet nyertek. 
A sűrű nap végén a két szervezet elnöke együttműködési megállapodást írt alá, amelyben rögzítik, hogy a Bizottságok kölcsönösen segítik egymás munkáját, tapasztalatcserékkel, edzőtáborozási lehetőségekkel. Első lépésként júliusban két iráni úszó és edzőik érkeznek a magyar úszóválogatott edzőtáborába, októberben pedig magyar sportolók az iráni csapattal tarthatnak az ázsiai parajátékokra. 
Köszönetet szeretnénk mondani a kivételes vendéglátásért az iráni vezetőségnek és munkatársaiknak, valamint a teheráni magyar nagykövetnek Kovács Jánosnak. Nagykövet Úr óriási szakmai tudásával kalauzolta a magyar delegációt a közép-kelet politikai-gazdasági viszonyaiba, és a helyi szokások, illemszabályok terén is hasznos útmutatóval szolgált.