Menüpontok

Egy arany, egy ezüst és két bronzérmet nyertek a vívók a varsói világkupán

Nehéz asszókkal és sérüléssel zárt a kerekesszékes vívó válogatott Varsóban - Nemcsik Zsolt szövetségi kapitány értékel.

A férfi tőr és a női párbajtőr csapatversenyek során ezúttal helyezések jutottak válogatottjainknak. Ennek oka elsősorban Dani Gyöngyi sérülése volt, aki sajnálatos izomszakadást szenvedett az ukránok elleni negyeddöntőben, majd hősiesen végigküzdötte a mérkőzést, melyet végül megnyertünk, de a folytatásnak a súlyosabb sérülés elkerülése érdekében már nem vághatott neki a válogatott. A szabály szerint legalább egy B kategóriás vívónak mindig vívnia kell a csapatban, de ilyen cserénk sajnos nem volt, a visszalépés után így a negyedik helyet szerezte meg a csapat. Remélhetőleg Gyöngyi sérülése hamar meggyógyul és akkor a világranglista vezetőjéhez méltó eredményeket tud újra felmutatni a női párbajtőr válogatott, amelyben a lányok régen látott egységet alkotva segítették egymást és a férfi tőrözőket is.
Az említett urak hasonló versenyében Osváth Richárd vezérletével nagyott küzdött a magyar válogatott, Ricsi a levívott négy mérkőzésen fantasztikus, +55 tusos találataránnyal zárt, igazi vezéregyénisége volt csapatának, amely végül a hetedik helyen zárt.

A második nap sem indult túlságosan jól, férfi párbajtőrözőinkre a rosszul sikerült első forduló után nehéz feladat várt a táblán, Gergely Istvánt lehet főként dicsérni, 16 közé jutása élete legjobb eredménye ilyen erősségű versenyen. Aztán a tegnaphoz hasonlóan női tőrözőink, elsősorban Krajnyák Zsuzsi ezúttal is kifényesítették valamelyest a nap második felét, még ha maradt is bennünk némi hiányérzet ma.

Dani Gyöngyi betegségből éppen felépülve szerzett 7. helye jó eredmény, azonban Hajmási Évi az ötödik poziciónál talán maga is jobbra számított kissé. Világbajnokunk azonban ezúttal is gondoskodott róla, hogy ne maradjon érem nélkül a magyar csapat, jó teljesítménnyel jutott be a legjobb négy közé, ott azonban nem talált fogást ellenfelén és vereséget szenvedett az olasz Mogos-tól, így gyarapítva varsói bronzgyűjteményét.

Nem indult jól a verseny számunkra, Veres Amarilla betegsége miatt az utolsó pillanatban visszalépésre kényszerült, így a csapat nélküle vágott neki a szervezési hiányosságok okán maratoni hosszúságúra nyúló első versenynapnak. Két világbajnoki címvédőnk szerencsére gondoskodott róla, hogy a végére kiegyenesedjen a napunk: Osváth Ricsi és Krajnyák Zsuzsi magabiztosan lépdelt előre a táblán, egészen a helyosztókig, ahol végül Zsuzsi egy szépen csillogó bronzérmet nyert, Ricsi pedig egész napos nyugodt, magabiztos vívására tette fel a koronát (a világbajnoki döntő visszavágóján) az orosz Fegyajev ellen, lett ezzel aranyérmes és Kilinszkij lovag kardjának büszke tulajdonosa!

A versenyzőknek és mestereiknek, Beliczai Sándornak, Szirmai Benedeknek, Erdei Péternek és Feczer Viktornak szívből gratulálunk!

Ezzel a magyar csapat egy arany- (Osváth Richárd, tőr), egy ezüst- (Hajmási Éva, kard) és két bronzéremmel (Krajnyák Zsuzsanna, tőr és párbajtőr) zárt a varsói viadalon. Minden versenyzőnek és mestereiknek szeretettel gratulálunk, kellemes pihenést és azután jó felkészülést kívánunk a szeptemberi Európa-bajnokságra!

Eredmények:

Férfi párbajtőr, A kategória, 62 induló. A csoportmérkőzéseken: Göttlinger Dániel 1 győzelem/5 vereség, kiesett

Végeredmény: ...54. Göttlinger Dániel

Férfi párbajtőr, B kategória, 38 induló. A csoportmérkőzéseken: Gergely István 2/3, Tarjányi István 2/3

A legjobb 16 közé jutásért: Gergely-Proksa (lengyel) 15-14 , Tarjányi-Pranevich (fehérorosz) 14-15

Nyolcaddöntő: Gergely-Zsang (kínai) 8-10

Végeredmény: …16. Gergely István, 26. Tarjányi István

Női tőr, A kategória, 31 induló. A csoportmérkőzéseken: Hajmási Éva 5/0, Krajnyák Zsuzsanna 5/1

Nyolcaddöntő: Krajnyák-Chookerd (thaiföldi) 15:11, Hajmási-Halkina (fehérorosz) 15-7

Negyeddöntő: Krajnyák-Tibiasvili (grúz) 15-1, Hajmási-Jevdokimova (orosz) 10-15

Elődöntő: Krajnyák-Mogos (olasz) 9-15

Végeredmény: …3. Krajnyák Zsuzsanna (edző: Feczer Viktor), …5. Hajmási Éva (edző: Beliczay Sándor),

Női tőr, B kategória, 22 induló. A csoportmérkőzéseken: Dani Gyöngyi 3/2

Nyolcaddöntő: Dani-Demaude (francia) 15:9

Negyeddöntő: Dani-Jana (thaiföldi) 6-15

Végeredmény: …. 7. Dani Gyöngyi (edző: Feczer Viktor)

Férfi tőr, csapatverseny, 15 nemzet. 
Nyolcaddöntő: Magyarország-Japán 45-42 (Gergely -9, Zsolnai -7, Osváth +19)
Negyeddöntő: Magyarország-Lengyelország 38-45 (Gergely -12, Zsolnai -6, Osváth +11)
5-8. helyért: Magyarország-Kina 34-45 (Gergely -13, Zsolnai -12, Osváth +14)
7. helyért: Magyarország-Brazília 45-41 (Gergely -7, Zsolnai 0, Osváth +11)
Végeredmény: 1. Lengyelország... 7. Magyarország (Gergely István, Osváth Richárd, Zsolnai Sándor)
Női párbajtőr, csapatverseny, 9 nemzet
Negyeddöntő: Magyarország-Ukrajna 45-32 (Dani -13 Krajnyák +14, Veres +12)
Elődöntő: Magyarország-Oroszorszag, a magyar csapat visszalépett
Végeredmény: 1. Oroszország...4. Magyarország (Dani Gyöngyi, Fóris Erika, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)