Menüpontok

Suba Róbert ezüstérmet nyert, a para válogatott értékes helyezésekkel zárt a Portugáliában megrendezett, integrált kajak-kenu világbajnokságon

"A sikeres Paralimpiai szereplés után a válogatott jelentős része komoly egészségügyi gondokkal küzdött, vagy küzd még jelenleg is, ez erőteljesen jelentkezett az elmúlt évi és a 2018. évi eredményesség tekintetében. A megszokott nevek közül Váczi Anita végleg befejezte versenyzői pályafutását, Suha Miklós sebészeti beavatkozás miatt kénytelen volt kihagyni az idei szezont, Rozbora András ugyan versenyzett, de év közben több műtéten esett át és Fehér Annamária sem tudta vállalni a világbajnokságra történő repülőutat.

Mindezen negatívumok ellenére a para kajak-kenu szakág „hadrafogható” versenyzői 2018-ban eredményes esztendőt tudhatnak maguk mögött. KL1-ben Suba Róbert által sikerült ezüstérmet szerezni a világbajnokságon, ahol a dobogós helyezés mellett versenyzőink négy 4. és egy 6. helyezést értek el.  Az Európa-bajnokságon Suba ezüstérme mellett Juhász Tamás VL2-ben, paralimpiai kenus versenyszámban szerzett bronzérmet.

A világbajnokságon elért eredmények Tokió tükrében nézve a mai kvalifikációs rendszer szerint három kvótát jelentenének és a három versenyzőnk közül Varga Katalin egy, míg Suba Róbert és Juhász Tamás két-két versenyszámban állhatna rajthoz a jelenleg még csak képzeletbeli Paralimpián. A mostani erőviszonyok figyelembevételével további kvótaszerzésre még Rozbora Andrásnak lehet esélye majd a 2020-as pótkvalifikációs versenyen, amennyiben gyógyulása után problémamentesen tud felkészülni a következő idényekre.

Előremutató a szakág jövője szempontjából, hogy új sportolók kapcsolódnak be a munkába, közülük ketten, elsősorban Kiss Erik (17 éves) már a nemzetközi mezőnyben is bontogatja szárnyait a legkevésbé sérültek nagyon erős mezőnyében.

A szakág működését nagyban meghatározza és megváltoztatta az új, kenus klasszifikációs rendszer, amelynek keretében mindenkinek, aki ezekben a versenyszámokban versenyez, újra át kell, kellett esnie a vizsgálatokon, teszteken, amelynek eredményeképpen teljesen átrendeződött mind a hazai, mind a külföldi mezőny ezekben a versenyszámokban.

Hazai viszonylatban a versenyzői létszám kismértékben emelkedett. A versenyzői állománynak továbbra is van egy állandó magja, vannak olyanok, akik abbahagyják, de új belépők is folyamatosan megjelennek a hazai versenyrendszerben."

Gratulálunk a sportolóknak és edzőiknek: Csamangó  Attilának és Győrfi Tamásnak, Varga Katalin és Suba Róbert edzőinek, Pruzsina Istvánnak, Rozbora András, Juhász Tamás, Molnárné Tóth Julianna edzőjének, Szabó Attilának, Kiss Erik edzőjének, Németh Balázsnak, Török Dávid edzőjének. 

Köszönjük a fenti értékelést Weisz Róbert szövetségi kapitánynak és a verseny közbeni információkat, interjúkat, fotókat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kommunikációs stábjának!