Menüpontok

Egy arany, három ezüst, és két bronzéremmel, - az éremtáblázat ötödik helyén fejezte be az első paralimpiai kvalifikációs versenyét a kerekesszékes vívó válogatott.

 A ma már hivatalosan nem Grúziának, hanem Georgiának nevezett országban először rendeztek kerekesszékes vívó világkupát, büszkeség, hogy Szekeres Pál, a versenyt szervező IWAS, a kerekesszékes és amputált versenyzők nemzetközi sportszövetségének vívó bizottsági elnöke diplomáciai téren képviseli hazánkat, és így a szervezők nevében, a helyszínen gratulált a magyar sportolóknak. A világkupa megnyitó ünnepségét megtisztelte a georgiai miniszterelnök, Giorgi Kvirikashvili, Kaha Kaladzé főpolgármester, Andrew Parsons, az IPC elnöke, és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, valamint a Dr. Horváth Viktória nagykövet asszony vezette kinti Magyar Nagykövetség stábja is.

1. nap

Krajnyák Zsuzsi ezüstje a nyitónapon, Hajmási Évi bronzérmes!

Remekül indult a kerekesszékes vívók paralimpiai kvalifikációs sorozata Tbilisziben. Krajnyák Zsuzsanna második helyen végzett a kínai Gu mögött, Hajmási Évi pedig éppen Zsuzsitól szenvedett vereséget minimális különbséggel az elődöntőben. Addigra mindketten túl voltak egy-egy nagy skalpon, Zsuzsi Európa egyik legjobbját, az orosz Jevdokimovát, Évi pedig a kínai Zou-t verte a negyeddöntőben. A lányok magabiztosan vettek az első kört, majd simán jutottak el a 8 közé, aztán az említett események után következett Zsuzsi döntője a szintén kínai Gu-val. (Négy kínai versenyző volt a legjobb nyolc között...) Sajnos Zsuzsi sem találta az ellenszert, de mindkét magyar lány nagyszerűen teljesített a hosszú sorozat első állomásán.

Eredmények:

Női tőr egyéni A kategória, 29 induló

1. forduló
Hajmási Éva 4-1
Krajnyák Zsuzsanna 5-0

32 között
Mindketten kiemeltek

16 között
Hajmási-Kim (koreai) 15-8
Krajnyák-Van Achtenberg (török) 15-6

8 között
Hajmási-Zou (kínai) 15-12
Krajnyák-Jevdokimova (orosz) 15-11

Elődöntő:
Krajnyák-Hajmási 15-14

Döntő:
Krajnyák-Gu (kínai) 8-15

1. Gu (kínai)
2. Krajnyák Zsuzsanna (edzője: Feczer Viktor)
3. Hajmási Éva (edzője: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek) és Morkvics (ukrán)

Férfi párbajtőr egyéni B kategória, 32 induló

1. forduló
Gergely István 3-3
Tarjányi István 4-1

32 között:
Tarjányi kiemelt
Gergely-Hu (kínai) 6-15
19. hely

16 között
Tarjányi-Kuzjukov (orosz) 13-15
11. hely

Női tőr egyéni B kategória, 20 induló

Madarászné dr. Mező Boglárka 1 győzelem-5 vereség, kiesett, 17. hely

2. nap

Osváth Richárd legyőzhetetlen volt Tbilisziben

A paralimpiai selejtezősorozat első állomásán Osváth Ricsi ismét maga mögé utasította a teljes mezőnyt, egész nap magabiztosan, a vezetést mindig magánál tartva nyerte asszóit. Nem volt könnyű dolga, mivel már a csoportkörben jutott neki a Világ-Kupa versenyeken eddig ritkán látott, amúgy rettenetesen gyors és technikás kínai vívókból, de ezt is megoldotta, csakúgy, mint az egyenes kieséses mérkőzéseken, ahol a 8 között újból egy kínai akarta útját állni. Ezután jött az a Fegyajev, akitől az Európa-bajnokságon kikapott Ricsi, itt azonban nem volt sok esélye az orosznak, így jöhetett a döntő a világranglista másodikja, a fiatal olasz Lambertini ellen. Ricsi végül egy fantasztikusan izgalmas és ugyanakkor igen magas színvonalú asszóban szerezte meg a győzelmet, ahol mindig a magyar vezetett egy, két, néha három találattal, de az olasz mindig ki tudott egyenlíteni. Ez aztán 15-14 után valószínűleg csak azért nem sikerülhetett neki, mert a szabályok szerint ott lett vége a küzdelemnek,.. Ricsi ma valóban legyőzhetetlennek bizonyult!

Rendeztek versenyt női párbajtőr A kategóriában is, itt Veres Amarilla ért el egy szép helyezést, mígnem őt is elsöpörte a kínai armada. Ami nagyon szépen helytállt és a kvalifikáció szempontjából értékes pontokat szerzett. Krajnyák Zsuzsinak sajnos ennél rosszabb napja volt, az említett kínai hölgykoszorú egyik tagja, nevezetesen Rio paralimpiai bajnoka, Zou őt már a legjobb 16 között megállította. Gergely István a férfi tőr B kategóriában a 18. helyen zárt, amin javítani kell majd a paralimpiai repülőjegy megváltásához.

Holnap reggel a férfiak, délután pedig a hölgyek kardvívó számaival folytatódik a georgiai Világ-kupa verseny.

Eredmények:

Férfi tőr egyéni B kategória, 26 induló

Gergely István 2 győzelem-3 vereség,

32 között

Gergely-Castro (lengyel) 10-15

18. hely

Férfi tőr egyéni A kategória, 44 induló

1. forduló

Osváth Richárd 6-0

32 között

Osváth-Gavrilenkov (orosz) 15-8

16 között

Osváth-Tokatlian (francia) 15-4

8 között

Osváth-Csen (kínai) 15-11

Elődöntő:

Osváth-Fegyajev (orosz) 15-10

Döntő:

Osváth-Lambertini (olasz) 15-14

Végeredmény:

1. Osváth Richárd (edzője: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek)

2. Lambertini (olasz)

3. Fegyajev (orosz) és El Madkuri (iraki)

Női párbajtőr egyéni A kategória, 34 induló

1. forduló

Krajnyák Zsuzsanna 4-2

Veres Amarilla 5-0

32 között:

Krajnyák-Garrido (spanyol) 15-1

Veres kiemelt

16 között:

Krajnyák-Zou (kínai) 8-15

Veres-Collis-McCann (brit) 15-11

8 között:

Veres-Rong (kínai) 14-15

1. Bian (kínai)

2. Breus (ukrán)

3. Zou és Rong (kínaiak)

..

6. Veres Amarilla (edzője: Kovács Iván)

...

9. Krajnyák Zsuzsanna (edzője: Feczer Viktor)

 

3. nap

Újabb két érem, ezúttal kardvívásban

Hajmási Éva hajszálra lemásolta, Osváth Richárd pedig hajszállal maradt el tegnapi, illetve tegnapelőtti teljesítményétől. Ez számokban Évitől egy bronz-, Ricsitől pedig egy ezüstérem nyakba kerülését jelentette.

Időrendben az urakkal kezdtünk, B-kategóriában Tarjányi István kapott ki - immár sokadszor - a verseny későbbi győztesétől. Nem vigasztaló, hogy ez mindig a legjobb 16 között történik és sajnos nem a döntőben...

Az A-kategóriában Ricsi ismét kínait vert a csoportban, majd férfiasan állta az első, a második, majd a harmadik ukrán front támadásait, vagyis a teljes ukrán válogatottat végigverte a versenyen. Köztük a legnagyobb skalp, a riói aranyérmes Gyemcsuk volt, aki az EB döntőjében két hónapja legyőzte Ricsit. Sajnos az erő elfogyott a végére, nem érezte a balkezes Li mozgását, a kínainak mindenre volt válasza, így Ricsinek az ezüst jutott, ami mindenképpen kitűnő teljesítmény.

Délután következtek a hölgyek, Mező Bogi egy friss EB-ezüsttel a zsebében az első körben bizonyította, hogy az nem volt teljesen véletlen eredmény, az öt győzelem (közte a verseny későbbi győztesével és a friss Európa-bajnokkal) melletti egy veresége is csak a zsűri számlájára írható. Ez azonban sajnos kihatott a sorsolására, harmadik kiemelt lett ugyan, mégis megkapta a kínai Zsou-t a nyolc közé kerülésért, ami végzetesnek bizonyult, kilencedik helyen zárt, de mindenképp biztató volt a vívása.

Hátravolt még az A kategória, Hajmási Évi hibátlanul, Veres Amarilla egy vereséggel abszolválta az igen sűrű, erős csoportokból álló első fordulót. Mindketten viszonylag simán jutottak be a nyolc közé, ahol azonban Aminak megálljt parancsolt a bombaformában versenyző, ukrán Morkvics. Amarilla így a párbajtőrhöz hasonlóan hatodik lett, ami szép eredmény a bombaerős mezőnyben. Évi ezzel egyidőben nagy győzelmet aratott, fantasztikusan elkapta a ritmust a kínai Gu-val szemben. Sajnos ez nem tartott ki tovább, nem tudott bosszút állni honfitársáért Morkvicson, így is egy fényesen csillogó bronzérem került a nyakába.

Minden helyezettnek és mestereiknek szeretettel gratulálunk, holnap a Hajmási, Krajnyák, Mező összeállítású női tőrcsapat veszi fel a harcot a georgiai Világ-Kupa verseny befejező napján.

Eredmények:

Férfi kard egyéni B kategória, 26 induló

Tarjányi István 3 győzelem-1 vereség,

32 között
Tarjányi kiemelt
16 között
Tarjányi-Sarri (olasz) 11-15

Végeredmény:

1. Sarri (olasz)
2. Kurzin (orosz)
3. Castro (lengyel) és Kamalov (orosz)
...
11. Tarjányi István

Férfi kard egyéni A kategória, 41 induló
1. forduló
Osváth Richárd 4-0
32 között
Osváth-Gavrilenkov (orosz) 15-8
16 között
Osváth-Cedrik (ukrán) 15-8
8 között
Osváth-Manko (ukrán) 15-12
Elődöntő:
Osváth-Gyemcsuk (ukrán) 15-10
Döntő:
Osváth-Li Hao (kínai) 8-15

Végeredmény:

1. Li Hao (kínai)
2. Osváth Richárd (edzője: Erdei Péter)
3. Gyemcsuk (ukrán) és Dronov (orosz)

Női kard egyéni B kategória, 21 induló
1. forduló
Mező Boglárka 5-1
32 között:
Mező kiemelt
16 között:
Mező-Zsou (kínai) 8-15

Végeredmény: 

1. Kecurijani (georgiai)
2. Kaszcucskova (fehérorosz)
3. Pozniak és Doloh (ukránok)
..
9. Mező Boglárka

Női kard egyéni A kategória, 29 induló
1. forduló
Hajmási Éva 5-0
Veres Amarilla 3-1
32 között
Mindketten kiemeltek
16 között
Hajmási-Szmertyina (orosz) 15-3
Veres-Afonyina (orosz) 15-11
8 között
Hajmási-Gu (kínai) 15-6
Veres-Morkvics (ukrán) 15-10

Elődöntő:
Hajmási-Morkvics 4-15

Végeredmény:

1. Morkvics (ukrán)
2. Breus (ukrán)
3. Hajmási Éva (edzője: Erdei Péter) és Fydrich (lengyel)
...
6. Veres Amarilla (edzője: Bódy István)

4. nap

Bravúros ezüstérem a végére

Várakozáson felül szerepelt a női tőrcsapat a georgiai Világ-Kupa verseny befejező napján. A lányok Dani Gyöngyi hiányát remekül pótolva, egymást segítve küzdöttek végig a verseny során, ennek az eredménye lett ez az igen fényes ezüstérem.

A házigazdák elleni negyeddöntő tulajdonképpen sima volt, de az elődöntőben az orosz válogatott volt a favorit. A lányok mindannyian fantasztikusan küzdöttek, és izgalmas végjáték után legyőzték az esélyesebb ellenfelet. Vártuk, hogy végre összecsaphassunk a kínaiakkal az aranyért, de ez nem jött össze, mivel az ázsiaiak meglepetésre kikaptak az olaszoktól, pontosabban Bebe Vio volt az, aki egymaga megfordította a meccset, méghozzá 31-40-ről verte Bian Jing-et, egyfajta világcsúcsot állítva fel ezzel.

A döntőben aztán sajnos folytatta kiváló szereplését és ezt mi bántuk, az olaszok végig kézben tartották a mérkőzést és győztek, de a magyar csapat minden dicséretet megérdemel ezért a dobogós helyezésért.

A magyar válogatott végül egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet, azaz összesen hat érmet szerezve, az éremtáblázat ötödik helyén fejezte be az első paralimpiai kvalifikációs versenyt, ami remek eredmény, ezúton gratulálunk minden versenyzőnek és edzőiknek!


Eredmények:

Női tőr csapat (7 induló)

Negyeddöntő:

Magyarország - Georgia 45-35 (Hajmási +15, Krajnyák +11, Mező -16)

Elődöntő:

Magyarország - Oroszország 45-42 (Hajmási +12, Krajnyák +11, Mező -20)

Döntő:

Magyarország - Olaszország 35-45 (Krajnyák +5, Hajmási +3, Mező -18)

Végeredmény:

1. Olaszország

2. Magyarország (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, edzőik: Beliczay Sándor, Erdei Péter, Feczer Viktor, Szirmai Benedek)

3. Kína

 

Nemcsik Zsolt szövetségi kapitány ismét lenyűgöző beszámolót küldött az eredményekről, értékelése szerint jól indította a magyar delegáció a pontszerző versenysorozatot, a cél természetesen, hogy minél több vívónak sikerüljön a kvalifikáció a tokiói paralimpiára. Köszönjük a szövetségi kapitánynak a fotókat és a pontos eredményeket, a Magyar Paralimpiai Bizottság weboldalára minden részletes szakmai beszámolót és a sportolók eredményeit is feltöltöttük. Gratulálunk a sportolóknak és edzőiknek: Beliczay Sándornak, Erdei Péternek, Feczer Viktornak, Szirmai Benedeknek és Bódy Istvánnak! A vívók következő versenye december közepén Kyoto városában, Japánban lesz. Hajrá magyar parasport, hajrá #tokio2020!