Menüpontok

Kerekesszékes sport: háromoldalú megállapodás

A sportszervezetek vezetői, sportszakemberi megállapodtak abban, hogy a jövőben folyamatosan egyeztetnek a két sportágat érintő kérdésekről: edzéslehetőségekről, edzésmódszerekről, sporteszközökről, a két sportág hazai és nemzetközi versenyeiről, valamint az utánpótlás kérdéseiről.

 

A kerekesszékes kosárlabda öt éve alakult újjá, Sopronban a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének támogatásával Magyar András és Nagy Tamás hívta életre a sportágat. Jelenleg közel ötven sportoló űzi ezt a paralimpiai sportot. A soproni, miskolci és a budapesti aktív kerekesszékes kosárlabda csapatok mellett Pécsett, és reményeink szerint Székesfehérváron is alakulnak új csapatok, így még több helyen lehet majd elérni a rendszeres edzési lehetőségeket. A sportág hazai bajnoka jelenleg a Soproni Tigrisek, a válogatott a 2019. évi C-csoportos Európa-bajnokságra készül.

 

A kerekesszékes kézilabdázás 2017 őszén tette meg első lépéseit hazánkban, a Magyar Kézilabda Szövetség segítségével. Az azóta dinamikusan fejlődő sportág válogatottja idén részt vesz az Európai Kerekesszékes Kézilabda Nemzetek Tornáján ( 2018 European Wheelchair Handball Nations’ Tournament ), köszönhetően az MKSZ Parasport Albizottságának, elsősorban Szappanos István és Lengyel Péter munkájának.  

 

A Magyar Paralimpiai Bizottság a hazai sportági szakszövetségekkel közösen közel harminc sportág irányításáért felelős. Az MPB, az MKSZ és a MKOSZ jó együttműködésének köszönhetően a Magyar Paralimpiai Bizottság örömmel vesz részt a sportágak összehangolását és fejlesztését segítő együttműködésben, és elsősorban a sportolói bázis növelésében vállal szerepet. Továbbra is lehetőségeihez mérten segíti a sportágak nemzetközi szereplését, hogy ezáltal a hazai csapatsportágaknak is minél előbb sikerüljön a kvalifikáció a paralimpiai játékokra.

 

MPB/MKOSZ/MKSZ Budapest, 2018. november 21.