Menüpontok

535 oktatási intézmény csatlakozott a Magyar Parasport Napjához

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”
Az Országgyűlés a 2017. december 12-i egyhangú döntése alapján második alkalommal volt február 22-edike a Magyar Parasport Napja. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja.
Tegnap 423 iskola és 112 óvoda tartott rendhagyó testnevelés órát, azokon a fogyatékkal élők sportágait próbálhatták ki a gyerekek és a diákok, osztályfőnöki órákon pedig fogyatékos sportolókról készült filmeket néztek, majd beszélgettek azokról.
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) oktatási segédletekkel és a Csodafedezet című, Halassy Olivér lábszáramputált olimpiai bajnok életútjáról készült filmmel segítette a pedagógusok és az iskolák munkáját.

Számos iskolába és óvodába ellátogatott a tegnapi napon szervátültetett, hallássérült, speciális olimpikon és parasportoló: meséltek az eredményeikről, életükről, arról, hogy miképpen élik meg a fogyatékosságukat a mindennapokban, beszéltek újrakezdésről, és arról, hogy a döntéseik határozták meg az életüket és nem a hiányosságaik.
Koszorúzással és megemlékezéssel indult a 2019. évi Magyar Parasport Napja, az Olimpiai Parkban a Paralimpiai Bajnokok Fala előtt az elhunyt paralimpiai bajnokokról emlékezett meg dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Balla Valéria Belváros-Lipótváros alpolgármestere, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője, Becsey János, paralimpiai bajnok, a Paralimpiai Bajnokok Klubjának elnöke.
Magyarországra látogatott és részt vett az iskolai programokon, valamint előadást tartott az MPB ünnepi közgyűlésén Mr. Tarek Souei, az Ázsiai Paralimpiai Bizottság vezérigazgatója, aki lenyűgözőnek nevezte a kezdeményezést. „A Magyar Parasport Napja bizonyíték arra, hogy a magyarok miért is sikeresek a fogyatékkal élők sportjában, ez a kreatív kezdeményezés az egész világ számára példamutató lehet. Köszönöm, hogy részt vehettem a napon és volt módunk tanulni egymás munkájából, hiszen, bár más földrészen élünk, a célunk közös.”
Az ünnepi közgyűlésen előadást tartott dr. Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, köszöntőt mondott Sárfalvi Péter, sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Iglói-Nagy István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának főosztályvezetője.
A BOM a Magyar Sportért Közhasznú Alapítvány elnöke, Szalay-Berzeviczy Attila és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke az ünnepi közgyűlésen írta alá a két szervezet együttműködési megállapodását, amely lehetővé teszi, hogy a parasport még több figyelmet kapjon a BOM támogatási programjainak lebonyolítása során.
A Magyar Paralimpiai Bizottság által alapított díjakat 2019-ben az MPB elnöksége Antal Andor, Illés Erika, dr. Jeszenszky Géza részére (Málnai István díj), dr. Jeszenszky Attila, Pálinkás László, Tory György részére (Halassy Olivér díj) Benczúr Miklósné, László Anita, dr. Verrasztó Zoltán részére (Plesa István díj) és Szőllős Péter, a Nivelco Zrt. alelnöke (Paralimpiai Láng díj) ítélte oda.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke közgyűlési beszédében a tiszteletre hívta fel a figyelmet. „A többségi társadalomnak az a feladata, hogy tisztelje és segítse azokat, akik valamilyen kisebbséghez tartoznak. A fogyatékos emberek kisebbsége aktív és büszkeségre okot adó része a magyarok közösségének, mindent megtesznek, ami erejükből telik, és joggal várják el az egyenjogúságot és az odafigyelést. Kölcsönös tisztelet nélkül nem lehet egészséges egy társadalom, a sport jó példa arra, hogy az ellenfél tiszteletéből hogyan lehet tanulni. A Magyar Parasport Napjának célja, hogy a fiatal generációkat tanítsa meg az elfogadásra és a kölcsönös tiszteletre. Ez az ünnepnap túlél mindannyiunkat, lesz tíz, húsz vagy ötven év múlva is. Az a dolgunk, hogy minden év február 22-én egyre több diáknak adjuk át ezeket az értékeket.”

További fotók:  https://www.dropbox.com/sh/ed8o7nts4dc3406/AACe4AGWeNkDRjVnIw0wi-kxa?dl=0