Menüpontok

Sporttörténelmi aranyérmet, két ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyarok a kerekesszékes vívó világbajnokságon

A paralimpiai versenyszámokat tekintve a negyedik helyen zárt az éremtáblán Magyarország a dél-koreai Cshondzsuban rendezett világbajnokságon, csak Kína, Oroszország és az Egyesült Királyság előzte meg a mieinket. A jövő évi tokiói paralimpiára történő kvalifikáció szempontjából kiemelt jelentőségű versenyen 31 ország 235 versenyzője 20 versenyszámban vívott. A magyar csapat tizenegy sportolóval: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka, Veres Amarilla, Gergely István, Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Szarvas Zsolt, Tarjányi István és Zsolnai Sándor vett részt a világbajnokságon.

Az egyéni versenyek során három érmet nyertek versenyzőink, Hajmási Éva tőrben, Mező Boglárka kardban nyert ezüstérmet, Krajnyák Zsuzsanna pedig bronzéremmel zárt párbajtőrben. A csapatversenyek során bronzérmet nyert a női párbajtőrcsapat (Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla), majd, a hazai kerekesszékes vívás történetében először, világbajnoki címet szerzett női tőrcsapatunk (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka). 

Szekeres Pál, az IWAS Kerekesszékes Vívó Bizottságának elnöke mind a versenyhelyszínnel, mind a magyar csapat eredményével elégedett, szerinte egyéniben és csapatban, és a sportdiplomáciában is parádésan teljesítettek a magyarok. „Dél-Korea nagyon szívélyes házigazda volt, büszke vagyok rá, hogy ilyen nagy létszámban tudtuk képviselni a magyar kerekesszékes vívást. Jó érzés, hogy a nemzetközi mezőny elégedett volt László Anitával, a nemzetközi szervezet klasszifikációs bizottságának vezetőjével, Nagy Józseffel, az IWAS Bírák Bizottságának fő zsűrijével - aki már biztos, hogy Tokióban is megkapja ezt a tisztséget -, és a magyar versenybírók, Deli Dóra és Piecs Adrienn munkájával. Gratulálok a magyar csapat minden tagjának a kiváló szerepléshez!”

Örökre emlékezetes marad ez a világbajnokság”- Nemcsik Zsolt szövetségi kapitány értékelése szerint a csapatok eredményei mutatják meg igazán egy ország és egy fegyvernem vívósportjának erejét. „Több ok miatt is fontos volt a jó szereplés ezen a versenyen. Egyrészt a kvóták kiosztásánál két és félszer többet érnek az itt elért pontok, mint a másfél éves versenysorozat világkupa állomásain, másrészről látjuk, hogy áll a felkészülésben a nemzetközi mezőny. A lányok csapatban elért eredményei fantasztikusak, régóta megérdemelt sikernek örülhettünk. Öt stabilan előkelő helyen lévő sportolónk van a világranglistán, és két további vívó, akiknek még lesz esélyük csatlakozni a tokiói csapathoz. Elismerésem minden sportszakembernek, köszönöm az edzőpartnereknek és mindenkinek, aki hozzátett ehhez a sporttörténelmi sikerhez!”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a női tőrcsapat világbajnoki címe azt példázza, hogy téthelyzetben mennyit számít a csapatmunka és a szakmai háttér. „Minden magyar sportoló és sportszakember előtt álljon példaként a világbajnoki siker: nincs legyőzhetetlen ellenfél! Kevesebb, mint egy évvel a tokiói paralimpia előtt ez a győzelem minden magyar sportolónak hitet ad a legfontosabb küzdelmek előtt! Gratulálok minden sportolóknak, különösen természetesen az érmet szerzőknek, felkészítőiknek és köszönöm a sportszakmai, sportdiplomáciai munkáját a kerekesszékes vívó szakágban dolgozóknak!”

Az IWAS döntése alapján a 2021-es világbajnokságot Szocsi, a 2023-as világbajnokságot Terni rendezheti.

A Magyar Paralimpiai Csapatnak eddig összesen nyolc kvótája van a tokiói paralimpiai játékokra, asztalitenisz (1), kerékpár (1), kajak-kenu (3), úszás (2), sportlövészet (1).

 

Kerekesszékes Vívó Világbajnokság Cshondzsu szeptember 17-24. a magyar eredményei: 

Női tőr egyéni A kategória:

2. hely Hajmási Éva (Törekvés) edzői: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek

9. hely Krajnyák Zsuzsanna (UTE) edzője: Feczer Viktor

Férfi tőr egyéni B kategória

22. hely Gergely István (Diósgyőri VE) edzői: Feczer Viktor

Női párbajtőr egyéni B kategória

19. hely Dani Gyöngyi (UTE) edzője: Feczer Viktor

Férfi párbajtőr egyéni A kategória

43. hely Göttlinger Dániel (Békessy Debrecen) edző: Serra Solt

Női párbajtőr egyéni A kategória

3. hely Krajnyák Zsuzsanna (UTE) edzője: Feczer Viktor

9. hely Veres Amarilla (BVSC) edzője: Kovács Iván

Férfi párbajtőr egyéni B kategória

6. hely Tarjányi István (NYVSC) edzője: Pákey Béla

22. hely Gergely István (Diósgyőri VE) edzői: Feczer Viktor, Kosztopulosz Beatrix

Női kard egyéni B kategória

2. hely Madarászné dr. Mező Boglárka (Törekvés) edzője: Erdei Péter

Férfi kard egyéni A kategória

5. hely Osváth Richárd (Törekvés) edzője: Erdei Péter

25. hely Zsolnai Sándor (Törekvés) edzője: Erdei Péter

36. hely Göttlinger Dániel (Békessy Debrecen) edzői: Pákey Béla

Női tőr egyéni B kategória

16. hely Dani Gyöngyi (UTE) edzője: Feczer Viktor

17. hely Madarászné dr. Mező Boglárka (Törekvés) edzője: Nagy József

Férfi párbajtőr egyéni C kategória

8. hely Szarvas Zsolt (Alföld VA) edzője: Hajtmann János

Férfi tőr egyéni A kategória

7. hely Osváth Richárd (Törekvés) edzője: Beliczay Sándor és Szirmai Benedek

43. hely Zsolnai Sándor (Törekvés) edzője:  Nagy József

Női kard egyéni A kategória

7. hely Hajmási Éva (Törekvés) edzője: Erdei Péter

8. hely Veres Amarilla (BVSC) edzője: Bódy István

Férfi kard egyéni B kategória

9. hely Tarjányi István (NYVSC) edzője: Pákey Béla

Női párbajtőrcsapat

3. hely Magyarország: Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla edzők: Feczer Viktor és Kovács Iván

Férfi tőrcsapat

9. hely Magyarország: Gergely István, Osváth Richárd, Zsolnai Sándor edzők: Beliczay Sándor, Feczer Viktor, Nagy József, Szirmai Benedek

Női tőrcsapat

1.hely Magyarország: Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka edzők: Feczer Viktor, Beliczay Sándor, Nagy József, Szirmai Benedek

Férfi kard csapat

4. hely Magyarország: Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István, Zsolnai Sándor edzők: Erdei Péter, Pákey Béla

Női kardcsapat

5. hely Magyarország: Hajmási Éva, Mező Boglárka, Veres Amarilla edzők: Bódy István és Erdei Péter