Menüpontok

Az idei évhez képest közel kétszer akkora összeg, 907 millió forint jut 2020-ban a magyar fogyatékos sport számára

Budapest, 2019. október 10., csütörtök (MTI) - Az idei évhez képest közel kétszer akkora összeg, 907 millió forint jut 2020-ban a magyar parasport számára - mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

Szabó Tünde a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: már az idei, 460 millió forintos támogatás is az eddigi legnagyobb volt, a 2020-as költségvetés azonban még ehhez képest is jelentős, csaknem százszázalékos növekedést tartalmaz.
"Ahogy a sportélet hazánkban fejlődik, úgy nő a fogyatékkal élő sportolók megbecsülése és elismertsége is. Ennek ismeretében nagyon hangsúlyosan kell őket és a velük foglalkozó szakembereket támogatnunk, továbbra is biztosítanunk kell a feltételeket a felkészülésükhöz és a versenyeztetésükhöz" - mondta. Hozzátette: a parasportolók, a bajnokok mindannyiunk példaképei, akik akaratukkal, kitartásukkal és hitükkel bizonyítják, hogy kellő alázattal valóban mindent el lehet érni, akár a tokiói paralimpián, melyig már egy év sincs hátra.
"Ehhez kell nekünk, sportvezetőknek a megfelelő hátteret biztosítanunk. Ezen túl a fogyatékkal élők sportja megteremti a társadalmi integrációt. A sport közösségteremtő ereje, értéke nagyon fontos, semmivel sem lehet összehasonlítani. Emberi összefogással lehetőségünk van a fogyatékkal élők és az épek körében a parasport elterjesztésére" - nyilatkozta.
Tapolczai Gergely, országgyűlési képviselő elmondta, a jövő évi költségvetésben 420 millió forint volt tervezve a parasport támogatására, ám annak érdekében, hogy biztosítva legyen a szervezetek, szövetségek szakmai munkájának zavartalan működése és a sportolók szereplése a hazai és nemzetközi versenyeken, - a fogyatékos sportolók különböző szervezeteivel történt egyeztetések után - javaslatot nyújtott be az összeg növelésére.
"A 2020-as év nagy kihívások elé állít minket, javaslatunk így támogatásra talált. A Magyar Paralimpiai Bizottsággal és az Emmivel együttműködve így soha nem látott összeggel gazdálkodhatunk" - közölte.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte: 2019-ben eddig 86 külföldi versenyen indultak magyar sportolók, ebből 23 volt világbajnokság és Európa-bajnokság. Idén összesen 16 sportágban 300 magyar parasportoló vett, illetve vesz majd részt versenyeken, száz kísérővel.
"A vb-ken tíz érmet, közte három aranyat szereztek magyar sportolók, az Eb-ken hat érem, közte két arany a termés, nem mellékesen pedig nyolc kvótánk van már a paralimpiára, amely év végig reményeim szerint már húsz körül lesz" - mondta, hozzátéve, Tokióba várhatóan minden idők legnépesebb magyar csapata utazhat, amellyel minden idők legjobb eredményét igyekeznek elérni.
"A lehetőség adott, hogy ez sikerüljön. A 2020-as évre vonatkozóan az a helyzet állt elő ugyanis, hogy a költségvetésben a fogyatékosok sportjában az az összeg áll rendelkezésre, amennyit a szervezetek kértek. Erre korábban még egyszer sem volt példa" - mondta Szabó László. Közölte: az MPB működésére kapott 25 millió forinttal együtt összesen 932 millió forint jut a magyar parasportnak, amelyből öt szervezet gazdálkodik majd.
Illés Fanni, paraúszó világbajnok hangsúlyozta: minden nap hat-hét órát edz, és közel tizenöt éve dolgozik a céljai megvalósításáért, hogy paralimpiai bajnok legyen.
"Ellenfeleim többsége edzőtáborról edzőtáborra, versenyről versenyre jár, és én úgy tudok velük versenyképes maradni, ha hasonlóan tehetek, ilyen feltételek mellett készülhetek. A mostani támogatás nagyságának hallatára én és sporttársaim is megnyugodhattunk, amit mindannyiunk nevében köszönök. Ennek segítségével megvalósulhatnak a céljaim, és büszke lehet majd rám az ország" - mondta.