Menüpontok

Magyar sikerekkel zárult az első Európai Téli Parajátékok

Két éremmel térhettek haza magyar versenyzőink az első Európai Téli Parajátékokról. A Lengyelországban megrendezett kontinens viadal hatalmas sikernek örvendett.

Idén első alkalommal, február 24. – március 1. között került megrendezésre az Európai Téli Parajátékok a lengyelországi Czarna Góra síközpontban, amelynek főszervezője és házigazdája a Lengyel Paralimpiai Bizottság volt. A kontinens viadalon 15 európai nemzet, köztük Magyarország, valamint meghívott vendégként Mongólia, közel 160 téli parasportolója méretetthette meg tudását. Az esemény az európai paralimpiai mozgalom szempontjából mérföldkőnek számít, hisz ez idáig csak Európai Nyári Ifjúsági Játékokat rendeztek. A Magyar delegáció két tagja remeklni tudott a lengyelországi versenyen: A mindössze 15 esztendős Fekete Lila para snowboard óriás műlesiklás versenyében ezüstéremig küzdötte magát, míg a férfiaknál Balogh Zsolt láttássérült para alpesi síelőnk, valamint vezetője Simonffy Botond bronzéremig siklottak szlalom kategóriában. 

A lengyel szervezőbizottság mindent megtett annak érdekében, - az időjárás olykori viszontagságai ellenére - hogy a verseny a lehető legjobb hangulatú legyen és a résztvevők szép élményekkel gazdagodva térjenek haza.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is részt vett a játékok megnyitóján, amelyen az Európai Paralimpiai Bizottság és más nemzetek képviselőivel is találkozott. Az elnök úr továbbiakban kipróbálta magát Simonffy Botond, guide szerepében, így Balogh Zsolt láttássérült parasíelönket navigálta. (Videó)

Fábián Attila, szövetségi kapitány és edző így értékelte a versenyt:
„Nagy örömünkre szolgált, hogy részt vehettünk az első Európai Téli Parajátékokon. Sportolóinknak lehetősége volt edzeni és tovább tökéletesíteni a technikájukat. Számunkra egy nagyon jó alkalom volt, hogy Simonffy Botond, Zsolt új guide-ja bemutatkozzon a nemzetközi porondon. A versenyzőink mögött még igen kevés közös edzésnap áll, de arra törekszünk, hogy ilyen és ehhez hasonló rendezvényeken és edzőtáborokon tovább fejlesszük a közös jövőt. A versenyeken helytálltak és még az olykor nehéz körülmények ellenére is jó eredményt sikerült elérni. Óriásműlesiklásban 5. helyezést értek el, a pénteki napon szlalom versenyen a dobogó harmadik fokára sikerült felállniuk, annak ellenére, hogy a versenypályát közel 15 cm-es friss hó borította, ami a B1-es versenyzők meneteit fokozottan nehezíti és veszélyessé teszi. A mai nap megmutatta, hogy az elmúlt, közel 10 éves munka eredményeképpen Zsolt és guide-ja ilyen körülmények között is sikeres tud lenni. Köszönjük a támogatóinknak, különösképpen a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy biztosította számunkra a részvétel feltételeit.”

Némethné Harmat Rózsa, szakágvezető és edző így nyilatkozott a verseny után:
„Az elmúlt napok változatos időjárása és kedvezőtlen hóviszonyok ellenére jól sikerült a felkészülés, Lilla remek formában vágott neki a versenynapnak. Mentálisan erősen, megfelelő önbizalommal állt a rajthoz, elhitte magáról, hogy menni fog. Két stabil dinamikus menettel a második helyen végzett. A versenyt a 10 éves rutinnal rendelkező lengyel Monika Kotzian nyerte, így különösen szép eredmény, hogy Lilla a másfél éves snowboard múltjával ilyen remek teljesítményt nyújtott. Az egész rendezvény nagyon jó hangulatú volt, olyan mint egy nagy összetartó család, mindenki drukkol mindenkinek és segítjük egymást, amiben lehet. Köszönjük a Magyar Paralimpiai Bizottságnak és a Magyar Snowboard Szövetségnek a folyamatos támogatását.”

A magyar csapat tagjai:

Fekete Lilla, snowboard versenyző

Balogh Zsolt látássérült para alpesi sí versenyző

Simonffy Botond Balogh Zsolt vezetője

Némethné Harmat Rózsa, Snowboard szakágvezető, edző

Fábián Attila, Para alpesi sí szövetségi kapitány, edző

Dányi Anita, MPB nemzetközi igazgató, csapatvezető

További képek a galériánkban