Menüpontok

„Türelemmel várakozunk és érdeklődéssel figyelünk” - Lengyel Lajos interjú

Továbbra is keresi a Téli Világjátékok helyszínét és időpontját a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség (SOI). 2019 év végén bombaként robbant a hír, hogy 2021. február 2. és 13. között biztosan nem Svédországban rendezik a 12. Speciális Olimpia Téli Világjátékok versenyeit. Ugyanis a svéd kormány nem támogatta az eseményt, így a szervező bizottság nem tudott elegendő anyagi forrást biztosítani a nagyszabású globális sportesemény megvalósítása érdekében. Az 1968-ban alapított, washingtoni székhelyű Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetségnek (SOI) új helyszínt kell kijelölnie.

Erről a különleges helyzetről, a szervezői feladatokról és az MSOSZ újonnan meghirdetett kampányairól Lengyel Lajost, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökét kérdeztük.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Természetesen nagyon várja mindenki az új fejleményeket a Téli Világjátékok kapcsán. Vannak új hírek?

Lengyel Lajos: Egyelőre, továbbra is várakozó állásponton vagyunk. A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség (SOI) folyamatosan dolgozik a lehetőségeken, az időpont kijelölésen és a helyszín kiválasztásban is. Nem könnyű a feladat. Svédország az utolsó utáni pillanatban mondott le a rendezésről, mindenkit nagyon nehéz helyzetbe hozva. Az előzetes jelentkezések alapján 105 országból több mint 2000 sportolót regisztráltak a világeseményre. Ez több ezer értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott versenyzőt, valamint több ezer szakembert érint érzékenyen, köztük az évek óta erre a versenyre készülő magyar speciális olimpikonokat is.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Ebben a fokozottan bizonytalan helyzetben hogyan készülnek tovább a világeseményre a sportolók és az őket felkészítők?

Lengyel Lajos: Mindenkivel egyeztettünk, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. A szakágvezetők által küldött egyéni edzéstervek alapján készülnek, tréningeznek tovább a speciális olimpikonok, természetesen szigorúan csak az otthonukban. Nem szabad, hogy kiessenek a ritmusból.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: A felkészülés egy világeseményre igen komoly ütemterv alapján zajlik. Hogyan tudnak a sportolók alkalmazkodni ehhez a helyzethez?

Lengyel Lajos: Büszke vagyok a sportolókra, hogy egy pillanatig sem adták fel, a döntést követően pedig már új célokat fogalmaztak meg maguknak, a felkészítők segítségével. Magunk mellett tudhatjuk a sportági szakszövetségeket, támogatóinkat is, jó tudni, hogy rájuk is számíthatunk. Néhány sportágban rendeztünk az év elején válogatóversenyeket, ezeket a tervek szerint újra le fogjuk bonyolítani, a járványhelyzet javulása, megszűnése után.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Az MSOSZ már több előkészítő feladatot végzett a Téli Világjátékokkal kapcsolatban. Hogyan állnak ezek, mik a legfontosabb feladatok?

Lengyel Lajos: Kollégáim minden területen tovább dolgoznak az előkészítésen. A sporteszközök, sportruházat beszerzése mellett a nemzetközi szervezettel is napi kapcsolatban vannak, igaz „home office” munkarendben dolgozik mindenki. A következő nagyon fontos lépés a Világjátékok helyszínének és időpontjának pontos kijelölése, hiszen az fogja meghatározni a további munkánkat, együttműködéseinket. Annyi bizonyos, hogy a Világjátékok időpontja 2021 év végére, vagy 2022 év elejére tolódik. A helyszínről sajnos egyáltalán nem szivárognak ki információk.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Az MSOSZ Csapatnak hivatalosan visszaigazolt kvótái vannak. Hogyan alakulhat a kvótahelyzet az elhalasztás következtében?

Lengyel Lajos: Arra írásos biztosíték van, hogy a korábban megkapott kvótaszám megmarad Magyarország számára. A soron következő Téli Világjátékokon hazánkat a tervek szerint 28 sportoló és az őket felkészítő szakemberek képviselik. A magyar delegáció 42 fősre tervezett. A versenyzők 5 sportágban: alpesi síben, floorballban, gyorskorcsolyában, hófutásban és műkorcsolyában szeretnének rajthoz állni.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Hogyan tudják ösztönözni az MSOSZ nagy családját a további rendszeres sportolásra, hogy tartsanak össze ebben a nehéz helyzetben?

Lengyel Lajos: Két különleges kampányt is indítottunk a napokban. Ezekről folyamatosan tájékoztatást adunk a közösségi, online felületeinken, illetve tájékoztattuk a szakágvezetőket, klubokat, tagszervezetinket is. Talán ezekben a nehéz időkben még nagyobb jelentőséggel bír a kapcsolattartás. Szeretnénk, ha minél többen csatlakoznának a „Lélekben együtt vagyunk! SO szívünk egy ritmusra dobog!”; „#VirtualHigh5” felhíváshoz, amelynek ötletét Timothy Shrivernek, a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség elnökének bejegyzése kapcsán gondoltuk tovább. Célja a Speciális Olimpia népszerűsítése mellett olyan fotó montázsok készítése, amelyek az együttérzést, összefogást erősítik. Minden megosztásnak nagyon örülünk és várjuk a fotókat, a mielőbbi találkozásig.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: A másik kampányban pedig a sportolókat, szakágvezetőket igyekeznek megmozgatni. Pontosan miről van szó?

Lengyel Lajos: #MaradjOtthonSpeciálisOlimpikon a kampány neve. Egy olyan különleges kampányra, játékra hívtuk sportolóinkat és sportszakembereinket, amelynek célja, hogy megmozgassunk mindenkit és inspiráljuk egymást ebben a nehezebb, négy fal közötti, versenyek, programok nélküli időszakban. Szeretnénk, ha minél többen megosztanák videóikat, fotóikat arról, hogyan próbálnak otthon is sportolni, tréningezni. Javaslom, hogy minden kedves érdeklődő figyelje közösségi felületeinket, amelyek mind-mind friss információkkal szolgálnak. Sőt, egy ideje nagy népszerűségnek örvend Facebook oldalunkon egy mozgásos sorozat, amelyben hetente többször is együtt lehet sportolni a nyíregyházi speciális olimpikon Pázmány Péterrel és Tóth Erzsébettel.

MSOSZ Média, Szőke Viktória: Végül mit üzenne az SO nagy családjának?

Lengyel Lajos: A járványügyi helyzet miatt most még nem tudni, hogy hosszú távon pontosan milyen hatások érik a gazdaságot és ezen belül is a sportot, azt most még senki sem tudja megmondani. Nagyon fontos a mostani helyzetben, hogy türelmesen és empátiával várjuk ki, hogy milyen lehetőségeink lesznek a jövőben. Fontos, hogy tartsunk össze a folytatásban is! Kérek mindenkit, vigyázzon magára! Maradjanak otthon, segítsük megakadályozni a járvány terjedését!