Menüpontok

Evezés

Szövetségi kapitány: Nagy Gábor

elérhetősége: 

nagygabci@t-online.hu

A para-evezés az evezés sportág azon ágazata, amely kortól függetlenül egyaránt nyitva áll a fogyatékkal élő férfiak és nők számára. A para-evezést korábban adaptív evezésnek hívták. Ma angolul Para-Rowing, korábban angolul: Adaptive Rowing nevet viselte.

A fogyatékkal élők számára a para-evezés sportolási, testedzési, és versenyzési lehetőséget kínál. A versenyzés meghatározott kategóriákban lehetséges, amely függ attól, hogy hazai, vagy nemzetközi szintű versenyekről beszélünk.

Magyarországon számos evezős egyesületben, klubban és szakosztályban van lehetőség para-evezésre. A sportág hazai összefogását és szerveződését a Magyar Evezős Szövetség Para-evezés ágazati koordinátora segíti.

A nemzetközi versenyzés szabályait is a FISA állapítja meg. Azok a fogyatékkal élő sportolók vehetnek részt a nemzetközi versenyeken, akik megfelelnek a FISA által meghatározott feltételeknek.

A hazai versenyrendszer ettől eltérő. A fogyatékkal élők számára az adott verseny versenykiírása teszi lehetővé a nevezést, és a nemzetközi versenyeknél több kategóriát hirdetnek meg. Az ergométer és a nyíltvízi Országos Bajnokságon különböző versenyszámokban lehet versenyezni.

A para-evezés először 2002-ben, Sevillában lett hivatalos versenyszám a FISA felnőtt világbajnokságon. Azóta is minden évben 5 versenyszámban rendeznek felnőtt világ-, és Európa-bajnokságot, valamint FISA világkupát a para-evezősök számára.

2005-ben vezették be a para-evezést, mint Paralimpiai sportágat. Elő alkalommal pedig 2008-ban, a Pekingi Paralimpiai Játékokon került megrendezésre. A 2012. évi Londoni Paralimpián 23 országból összesen 48 hajó és 96 sportoló versenyzett, köztük 1 magyar résztvevővel, Lengyel Mónikával. A Paralimpián jelenleg 4 versenyszámban indulhatnak a sportolók.

Para-evezés nemzetközi versenytáv: 1000m.

Magyar versenytáv: 500m vagy 1000m.

Az ép sportolók és a para-evezősök eseményei, világ-, és Európa-bajnokság, világkupa és az Országos Bajnokságok minden évben közösen kerülnek megrendezésre.

2013-ban a nemzetközi versenyeken új para-evezés versenyszámot vezettek be: LTAMix2x

2016-ban Rióban, Lőrincz Krisztina a 11. helyen zárt.