Menüpontok

Kerekesszékes tenisz

Szövetségi kapitány: Bor Péter

elérhetősége: 

borp@huntennis.hu

Nemzetközi története: 

1976-ban az amerikai Brad Parks , a kerekesszékes tenisz „keresztapja” megnézett egy videó felvételt Jeff Mimebrakerről, amint az kerekesszékben teniszezik kórházi rehabilitációja alatt, egy sí-balesetet követően, melynek során deréktól lefelé megbénult. Egy hónappal később maga is kipróbálta egy családi vakáció során és rájött, hogy a játék játszható a pálya mérete vagy a felszerelés módosítása nélkül is.  A játékosoknak megengedik, hogy kétszer pattanjon a labda és ezzel megszületett a modern kerekesszékes tenisz.

1979-ben Parks irányításával megalakult a Kerekesszékes Tenisz Nemzeti Alapítvány, amely az USA-ban a sportot szervező egyesület lett.  Az új sport híre gyorsan terjedt és a szervezet létszáma nyolc hónappal később már elérte az 500 főt. A növekedés hamar túllépte az USA határait,  eljutott Európába is, hamarosan pedig a leggyorsabban fejlődő mozgássérült sport lett.

1988-ban megalakult a Nemzetközi Kerekesszékes Tenisz Szövetség és a néhány országban játszó pár száz játékosból ma már 150 országban kb 50.000 aktív játékossal bír és jelen van az összes lakott földrészen. Ezzel egyidejűleg az amatőr sportból profi sporttá vált szabályos versenyrendszerrel ésvilágranglistával.

1998-ban a Nemzetközi Tenisz Szövetség precedens értékű lépést tett: az épek sportszövetségei közül elsőként integrálta teljes joggal a kerekesszékes teniszt a szervezetébe. Ma az ITF a sportág teljes jogú irányítója, felelős a sportági tendenciák, szabályok kialakításáért, az ügyintézésért, a csapatversenyekért és a világranglista vezetéséért.

Hazai történet: 

1989 óta létezik a sportág Magyarországon, Navratyil Sándor egy ausztriai rehabilitáció során ismerkedett meg a sporttal.  

1992-ben  Goródi László vezetésével alakult meg a szakág, mely ma a Magyar Tenisz Szövetség szerves részét képezi.

Szabályok:

A legfőbb különbség az ép és a kerekesszékesek tenisz között az, hogy a labda itt kétszer pattanhat, először azonban mindenképpen az érvényes területen belül kell pattannia.

Kategóriák:

A kerekesszékes tenisz az egyetlen olyan para sportág, ahol nincsen komplex kategorizáció, így az amputáltak, a paraplégek és mások is egy kategóriában vannak. Az egyetlen külön kategória az ún Quad divízió, ahol orvosi szakvélemény alapján olyanok kerülhetnek be, akiknek legalább három végtagjuk funkciója korlátozott.

Paralimpiai kvalifikáció:

A kerekesszékes tenisz ugyanúgy működik, mint az épek tenisze,vagyis világranglista pontokat kell szerezni a paralimpiai kvalifikáció érdekében. A kvalifikációba a kvalifikációs határidő előtti egy évben megszerzett nemzetközi pontok számítódnak bele.

Paralimpiai részvétel: 

A kerekesszékes tenisz először az 1992-es barcelonai paralimpiai játékokon szerepelt először akkreditált sportágként és azóta az egyik legnézettebb sporteseménnyé vált a paralimpiákon. Hazánkat Navratyil Sándor képviselte Atlantában, Sydney-ben, Athénban, a riói paralimpiai játékokon Németh Roland indult a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként.