Transzplantáltak Világjátéka

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének weboldala: http://www.trapilap.hu/index.php

 

Esküt tett a Magyar Szervátültetett Csapat, 52 sportoló képviseli hazánkat 2017. június 25. és július 2. között Malagában, a XXI. Szervátültetett Világjátékokon.

 

 A kétévente megrendezésre kerülő világjátékokon idén 32 vese -, 7 máj-, 3 kombinált vese - máj, 5 csontvelő-, 3 tüdő- és 2 szívátültetett magyar sportoló 10 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás) indul korosztályos bontásban. A 2017. július 12-i eskütételen a hazai szervátültetett sport 30 éves jubileumára is megemlékeztek és díjazták Venyercsán Lászlót, aki az első hazai sportolók között indult és 30 éve versenyez folyamatosan.

Az eskütételi eseményen beszédet mondott: Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Colin White, a World Transplant Games Federation elnökségi tagja, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Prof. Dr. Perner Ferenc, Prima díjas transzplantáló sebész és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Később, 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. A nemzetek összesített pontversenyében minden alkalommal az első 5 ország között szerepel a 2 évente megrendezésre kerülő eseményen, ahol átlagosan 55-60 ország vesz részt a világ minden tájáról.