Menüpontok

Hazai kategorizálás útmutató

A 2023-as évben a nemzetközi mintának megfelelően a mozgássérült vizsgálatokra történő jelentkezéshez elengedhetetlen az aktuális évi ortopédiai/neurológiai szakvélemény (a vezető diagnózisnak megfelelően) Ennek hiányában nem tudjuk elfogadni a jelentkezést.

Kérjük, ezt vegyék figyelembe a vizsgálati időpontok kiválasztásánál.

 

1. Mozgássérültek hazai klasszifikációs vizsgálata

A klasszifikációt végző csoport tagjai:

Dr. Bejek Zoltán ortopéd szakorvos

Kis Erika gyógypedagógus-szomatopedagógus mozgásszervi sérültek kategorizálásért felelős vezető

László Anita gyógytornász, testnevelő tanár

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a mozgáskorlátozott sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat, dokumentációkat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottságnak. (medical@hparalimpia.hu)

 • Adatlap sportolói kategória vizsgálatra (excel)
 • Az orvosi diagnózist tartalmazó aktuális évi zárójelentés másolata (BNO kóddal), illetve felülvizsgálat esetén a korábbi állapot romlását igazoló orvosi dokumentáció
 • Sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)

Részletes tájékoztató a megadott időpont előtt kb. 1 hónappal az MPB honlapján a   - Felhívások- menüpont alatt (http://www.hparalimpia.hu/nemzetkozi-klasszifikacio-utmutato)  található.

2023. évi hazai mozgássérült klasszifikációs időpontok (tervezet)

 

Időpont

Helyszín

2023. február 04. úszás kivételével bármely sportág

MPB iroda (MSH 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.)

2023. április 1. csak úszás

Hamarosan...

2023. június 24. úszás kivételével bármely sportág

MPB iroda (MSH 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.)

2023. szeptember 30. csak úszás

Hamarosan...

2023. november 18. úszás kivételével bármely sportág

MPB iroda (MSH 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.)

 

Részletes tájékoztató a megadott időpont előtt kb. 1 hónappal az MPB honlapjára felkerülő felhíváson található. A vizsgálathoz szükséges nyomtatványok a honlapról letölthetőek.

 

2. Látássérültek klasszifikációs vizsgálata

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a látássérült sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A láttássérültek vizsgálatát végző orvosok:

Dr. Maka Erika

Dr. Molnár Ágnes

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat, dokumentációkat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottságnak.. (medical@hparalimpia.hu)

 • Adatlap sportolói kategória vizsgálatra (excel)
 • Fél éven belüli orvosi diagnózist tartalmazó zárójelentés másolata (BNO kóddal)
 • A látássérültséget igazoló szemész szakorvos által kitöltött adatlap, sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)
 • Új vizsgálat/felülvizsgálat (felülvizsgálat esetén a sportoló jelenlegi kategóriája, állapotromlását igazoló orvosi dokumentáció

 

3. Értelmi sérültek klasszifikációs vizsgálata

A mozgássérültekhez illetve a látássérültekhez hasonló hazai klasszifikációs rendszer nincs. A nemzetközi besorolás a VIRTUS által előírt szabályok alapján történik. (https://www.virtus.sport/applying-for-athlete-eligibility) A nemzetközi versenyeken való részvétel feltétele a nemzetközileg elfogadott dokumentáció és teszteredmények VIRTUS által történő elfogadása.

Az értelmi sérültek klasszifikációjáért felelős szakember:

Batki Erika klinikai szakpszichológus (NEO)

Klasszifikációs vizsgálatra jelentkezés:

A vizsgálatra azok a sportolók jelentkezhetnek, akik már minimum 1 éve gyakorolják a választott sportágat, ezt az egyesület és az edző is igazolni tudja.

A vizsgálatra történő jelentkezéshez az alábbi adatokat, dokumentációkat szükséges eljuttatni a Magyar Paralimpiai Bizottságnak. (medical@hparalimpia.hu)

 • Adatlap sportolói kategória vizsgálatra (excel)
 • Sportolói beleegyező nyilatkozat, edzői igazolás, adatvédelmi és adattovábbítási nyilatkozat (http://hparalimpia.hu/klasszifikacios-vizsgalathoz-letoltheto-dokumentumok)
 • 18. életév előtti szakértői vélemények/pedagógiai vélemények (Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottsági tevékenységet végző intézményegységétől vagy korábban Tanulási Képességet Vizsgáló Szakértői és Rehabilitációs Bizottságtól)
 • A sportoló jelenlegi iskolai/osztály fokozata vagy munkahelye, életvezetés típusa (szülővel él vagy önálló) használ-e bármilyen segédeszközt (szemüveg, hallókészülék stb.)
 • A születés körülményeit tartalmazó orvosi zárójelentés
 • Az intellektust befolyásoló egyéb egészségügyi zárók
 • Személyi igazolvány, vagy útlevél másolata.
 • 1 db igazolványkép (vizsgálatra elég elhozni)