Menüpontok

Hírek, események

 

Tokió 2020 - Nem lehetnek külföldi szurkolók a paralimpián és az olimpián

A koronavírus-járvány miatt külföldi szurkolók nem lehetnek ott az idén nyárra halasztott tokiói olimpia és paralimpia versenyein – számolt be a szervezőbizottság szombati döntéséről az MTI.

A döntést a koronavírus-járvány terjedése miatti félelemmel indokolták. Koike Juriko tokiói kormányzó úgy fogalmazott: a lépés sajnálatos, de elkerülhetetlen volt, miután a sikeres rendezés legfontosabb előfeltétele a sportolók és a japán lakosok egészségének megőrzése.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) megértéssel fogadta a döntést, amelyet tiszteletben tart – közölték az ötoldalú, online megbeszélést követően, amelyen a szervezőbizottság és a kormányzó mellett a NOB és az IPC vezetője, valamint a japán kormány képviselője vett részt.

Korábban a japán média valószínűsítette, hogy néhány kivételtől eltekintve az önkéntesek között sem lehetnek majd külföldi állampolgárok, de erről hivatalos döntés egyelőre nem született.

A külföldi jegytulajdonosoknak visszatérítik a belépők árát, az olimpia esetében mintegy 600 ezer, a paralimpia kapcsán pedig körülbelül 30 ezer jegyről van szó.

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott olimpiát a tervek szerint július 23-tól augusztus 8-ig rendezik meg, a paralimpiára pedig augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor.

Forrás: MTI
Fotó: AFP

2021.03.20.


Nézők előtt rendezhetik meg a paralimpiát, és olimpiát

A paralimpiát, és olimpiát rendező Japán, limitált számban engedélyezné a nézőket a sporteseményeken. Ez pozitív hír lehet mindenki számára, akik a jövő évre halasztott tokiói nyári játékokra készülnek.

A japán sajtó szerint a sportrendezvények nézőinek számát 5000-ról 20.000-re növelné az ország kormánya. A kérelmet több helyi sportszervezet is benyújtotta, miután az egészségügyi helyzet folyamatosan javul hazájukban. A szigetország vezetősége július 10-én engedélyezte a sportesemények látogatását, maximum 5000 főig. A helyi kormány a napokban dönt az újabb enyhítést érintő kérelemről.

Ez a hír remek lehet a sportolók, és szervezetek számára a jövő évre halasztott tokiói olimpia és paralimpiai játékokat megelőző időszakra. Eddig biztosan nem lehetett tudni, hogy a 2021-es játékokon nézők előtt küzdenek-e a sportolók a stadionokban, de ezek a japán intézkedések pozitív előjelként szolgálhatnak.

A 2020-as tokiói játékokat a világjárvány kitörését követően halasztotta el a város vezetősége és az esemény szervező bizottsága. A paralimpiát jövő év augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg a metropoliszban.

A magyar paralimpiai csapatnak jelenleg 15 visszaigazolt kvótája van. Asztaliteniszben Szvitacs Alexa, Major Endre, Csonka András, Pálos Péter, míg atlétikában Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, valamint Ekler Luca készülhet a rangos eseményre. Ezen felül pedig úszásban hét, illetve kerékpárban egy visszaigazolt országkvótával számolhatnak mieink.

2020.09.11.


Hivatalos: Megszületett a Tokiói Nyári Paralimpiai Játékok új időpontja

A nemzetközi szövetségek, valamint a tokiói szervezők egy héttel a halasztást követően döntöttek a nyári játékok új időpontjáról.

A március 30-án megtartott gyűlésen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Tokyo 2020 Szervezői Bizottság, valamint a Tokiói Fővárosi Kormány vett részt, döntésük alapján a Tokiói Nyári Paralimpiai Játékokat 2021. augusztus 25 - szeptember 5 között rendezik meg. Az új dátum lehetőséget biztosít a járvány lecsengésének időtartalmára, valamint a sportolók megfelelő felkészülésére a nyári játékokra. 

A döntést az alábbi három fő szempont alapján ítélték meg:

1. A sportolók és a résztvevők egészségének védelme, valamint a koronavírus (COVID-19) megfékezésének támogatása

2. A sportolók, az olimpiai és a paralimpiai sport érdekének védelme

3. A nemzetközi sportnaptár figyelembevétele

Andrew Parsons, az IPC elnöke nyilatkozott a döntést követően: "Fantasztikus hír ez számunkra, hamar találtunk egy új időpontot a 2020-a tokiói játékoknak. Ez a dátum biztosítja a sportolókat, megnyugvást jelent a versenyzőknek, olyasmit amire az egész világ várt." - a továbbiakban hozzátette - "Amikor a Paralimpiai Játékok jövőre Tokióban megrendezésre kerülnek, az emberek újra egyek lehetnek, az ellenálló képesség ünnepén és a sport szenzációs bemutatásán."

"A paralimpiára még 512 napig kell várni, de jelenleg a családunk, barátaink biztonságára kell fókuszálni ezekben a példátlan és nehéz időkben. A dátum immáron hivatalos, most pedig folyamatosan együttműködünk a Nemzetközi Szövetségekkel, hogy megfelelő kvalifikációs szabályokat hozzunk, amelyek teljes mértékben a Nyári Játékok minőségéhez illő."

2020.03.20.
Forrás: paralympic.org

Szabó László: A kialakult járványhelyzetben ez volt az egyetlen megoldás.

A történelemben korábban sose fordult elő még hasonló, de immáron már hivatalos: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság támogatásával, valamint a japán kormánnyal megállapodásra jutottak a 2020-as tokiói nyári játékok elhalasztásáról. Erről a kivételes helyzetről, a szervezői feladatokról Szabó Lászlót, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökét kérdeztük.

MPB Média: A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2020. március 24-én jelentette be, hogy 2021-re halasztják a tokiói Paralimpiai Játékokat. Mit gondolsz a döntésről?

Szabó László: A kialakult járványhelyzetben ez volt az egyetlen megoldás. Az egész világnak nem könnyű a mostani helyzet, és a halasztásról szóló döntés a nagy bizonytalanság okozta terhet levette a sportolók, edzők, sportszakemberek válláról. Teljes mértéig támogatjuk a Nemzetközi Olimpiai, valamit Paralimpiai Bizottságot az új helyzetben. Együttműködünk az Európai Paralimpiai Bizottsággal és kollégáim a segítségünkről biztosították a japán Szervező Bizottságot is. Összefogással sikerülhet egy teljes és sikeres olimpiát és paralimpiát szervezni.

MPB Média: A Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 11 visszaigazolt kvótája van, de a ranglistákat böngészve már 24 kvótáról beszélhetünk. Hogyan alakulhat a kvótahelyzet az elhalasztás következtében?

Szabó László: Visszaigazolt kvótánk van már atlétikában, kerékpárban és úszásban, és van (egyelőre nem visszaigazolt, de biztos) kvótánk asztaliteniszben, kajak-kenuban és sportlövészetben is. A ranglistás helyekről jelenleg kvótásnak mondható öt vívó és további asztalitenisz helyekkel is számolhatunk. Bízom abban, hogy el tudjuk érni a korábban tervezett 45-50 kvótát, mert vannak feljövőben lévő versenyzőink is. Például még az utolsó versenyek egyikén világkupát nyert Gáspár Tamás paraíjász, akinek a kvótaszerző Európa-bajnokságát viszont már nem tartották meg. Mivel több, mint 80 versenyt töröltek a járvány miatt, nem lehetett volna igazságosan lezárni a kvótaszerzési időszakot.

MPB Média: A felkészülés egy világeseményre igen komoly ütemterv alapján zajlik. Hogyan tudnak a sportolók alkalmazkodni ehhez a helyzethez?

Szabó László: Paralimpikonjaink igen fegyelmezetten készültek eddig is. Az elmúlt hetekben már nem a megszokott és előre eltervezett ütemben és helyeken tudtak edzeni, de kreativitásuk és elkötelezettségük nem ismer határokat. De ez valóban más, mint egy rendes felkészülés. Büszke vagyok a sportolókra, hogy egy pillanatig sem adták fel, a döntést követően pedig átprogramozták magukat az új cél felé. Nagy köszönettel tartozunk az edzőknek és szakágvezetőknek, akik erő felett teljesítenek és most ebben a nehéz helyzetben is megmutatták, hogy mennyire fontos számukra a munkájuk, tanítványaik mindenben számíthatnak rájuk. Magunk mellett tudhatjuk a sportági szakszövetségeket, jó tudni, hogy rájuk is számíthatunk a parasportban. A paralimpia elhalasztása miatt biztos, hogy több feladatunk lesz, együtt könnyen meg tudjuk oldani a nehézségeket.

MPB Média: Az MPB már több előkészítő feladatot végzett a paralimpiával kapcsolatban. Hogyan állnak ezek, mik a legfontosabb feladatok?

Szabó László: Kollégáim minden területen dolgoznak a paralimpiai részvétel előkészítésén. A sporteszközök, sportruházat, formaruházat beszerzése mellett a japán Szervező Bizottsággal is napi kapcsolatban vannak. A szerződött partnereinket tájékoztattuk és a türelmüket kértük. A japán Szervező Bizottság jelentkezett ma is, a fontosabb területekkel kapcsolatban jelezték a határidők eltolását. A következő nagyon fontos lépés az olimpia/paralimpia időpontjának pontos meghatározása, hiszen az fogja meghatározni a további munkánkat, együttműködéseinket. Addig is minden információt megosztunk az érintettekkel.

MPB Média: A sport Magyarországon az elmúlt években stratégai ágazattá vált. Hogyan érinti az ágazatot a mostani helyzet?

Szabó László: Nehéz helyzetben vagyunk, mint ahogy sokan hazánkban, nem tudjuk pontosan milyen károkat okoznak a járvány miatt kényszerűen meghozott döntések. De nekünk igazából nincs okunk panaszra, hiszen sokan elvesztették a munkájukat, kerültek már most is nehéz helyzetbe. Együttérzéssel figyeljük az ő helyzetüket, mint ahogy kiemelt figyelemmel követjük azokat, akik napról-napra segítik az életünket. Köszönjük az orvosok, ápolók áldozatos munkáját, és a buszvezetőknek, taxisoknak, pékeknek, bolti eladóknak és minden közfeladatot ellátó honfitársunknak is köszönettel tartozunk. Kérek mindenkit, vigyázzon magára! Maradjatok otthon, segítsük megakadályozni a járvány terjedését!

 

2020.03.26.

Magyar parasportolók reagáltak a tokiói paralimpia elhalasztását követően

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint Tokió vezetősége az egészségügyi helyzetre való tekintettel elhalasztotta a 2020-as tokiói nyári játékokat. Ezt követően számos sportoló véleményét nyilvánította a közösségi média felületein:

Hajmási Éva, paralimpiai ezüstérmes, világbajnok kerekesszékes vívó az alábbi sorokat írta

Szvitacs Alexa, Európa-bajnok asztaliteniszezőnk pozitívan tekint 2021 felé.

Adámi Zsanett paralimpikon,Európa-bajnoki bronzérmes úszó nagyon szomorú a hírek miatt, azonban tudja jó döntés született a paralimpiával kapcsolatban.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Elmarad...

Ekler Luca, világbajnok atléta, valamint Illés Fanni paralimpikon, világbajnok úszó röviden reagált a történésekre, de a motivációjuk megkérdőjelezhetetlen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Same goals✔️⏩ #tokyo2021 • #hungarianteam #athletics #paralympics

A post shared by LUCA EKLER (@eklerluca) on

Po

 

Minden sportolónknak kitartást, és jó felkészülést kívánunk! A cél változatlan: irány Tokió!

2020.03.25.


A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye a tokiói paralimpiáról

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) helyesnek tartja és támogatja a tokiói nyári olimpiai és paralimpiai játékok elhalasztásáról szóló döntést.
A sport a világ legnagyobb mozgalma, legerősebb szövete, melynek a tisztességes, fair verseny a lényege.

Nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosítható a sportolók, sportvezetők, önkéntesek, szurkolók, bírók egészsége. Nem rendezhetőek meg a játékok úgy, hogy nem biztosíthatóak a játékokra való kijutás (a kvalifikáció) azonos feltételei minden ország és minden sportoló számára. Márpedig a fentiek most nem teljesülnek.
Az MPB az elkövetkező napokban részletesen tájékozódik a nemzetközi szervezeteknél a döntés következményeiről, magunk is felmérjük azokat és részletesen tájékoztatni fogjuk a magyar sportolókat és sportszervezeteket.
Készen fogunk állni arra, hogy - akármikor is rendezik meg majd azokat - a tokiói paralimpiai játékokon a lehető legsikeresebben, a magyar sport fényes hagyományaihoz méltóan szerepeljenek sportolóink, akik most nyilván csalódottak, ám megértik, hogy az egészség mindennél fontosabb.
A magyar parasportolók mindent megtesznek azért, hogy példát mutassanak abban, hogy miképpen kell közösen, összefogva leküzdenünk a koronavírus járványt. Együtt sikerülni fog!

2020.03.24.

Hivatalos: a nemzetközi szövetségek elhalasztják a 2020-as tokiói játékokat

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint Tokió vezetősége az egészségügyi helyzetre való tekintettel megállapodtak a nyári játékok elhalasztásáról.
A szervezők megállapodása szerint legkésőbb 2021-ig megrendezésre kerül a tokiói paralimpia, valamint olimpia is.

Andrew Parsons, az IPC elnökének közleménye a helyzettel kapcsolatban:
"A NOB Végrehajtó Testülete, valamint a japán kormány döntött a nyári játékok elhalasztásáról, amit az IPC teljesen támogatott. "

"A tokiói paralimpia valamint olimpia elhalasztását teljesen ésszerű, hiszen az emberek egészsége fontosabb, mivel ilyen körülmények között nem lehet sporteseményt rendezni. Tedros Adhanom Ghebreyesus az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint a koronavírus növekedése gyorsul, ezért a nemzetközi közösség védelme érdekében a japánban megrendezésre kerülő paralimpiát és olimpiát át kell ütemezni."

"A tokiói játékokat legkésőbb 2021 nyaráig megrendezésre fog kerülni! Ebben a példátlan nehéz időszakban reméljük minden sportoló figyel az egészségére, vigyázz magára, amikor pedig sor kerül a paralimpiára megünnepeljük, hogy az emberiség ismét eggyé válhat"

 
2020.03.24.
forrás: paralympic.org

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke is támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését

A koronavírus miatt kialakult helyzet számos verseny eltörlésével járt, az idő előrehaladtával pedig kérdésesé vált a nyári olimpiai, valamint paralimpiai játékok megrendezése is. 

A NOB vasárnapi bejelentése szerint a következő négy héten belül végleges döntés születik a koronavírus-járvány miatt veszélybe került tokiói nyári játékokról, pontos forgatókönyvet nem lehet még tudni, ám az IPC elnöke is felszólalt az ügyben:

Fotó: Ralf Kuckuck

Andrew Parsons, Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnökének elmondása szerint: 
"Az IPC valamint én is biztosak vagyok abban, hogy a teljes paralimpiai mozgalom minden mértékben támogatja a NOB döntését, így megvizsgáljuk a 2020-as tokiói olimpiai és paralimpiai játékokkal kapcsolatos lehetséges forgatókönyveket, beleértve az esemény elhalasztásának velejáróit." - majd hozzátette - "Az emberi élet sokkal fontosabb, mint bármi más, jelenleg alapvető fontosságú, hogy mindenki, még a sportolók is, otthon maradjanak ezzel segítve a virus terjedésének megakadályozását."

Az elnök úr kitért az együttműködés fontosságára, valamint a következő hetek történéseire:
"A jelenlegi példanélküli helyzetet figyelembe kell venni, nem is kérdés, minden egyes ember egészsége és jóléte a legfontosabb számunkra is. A következő négy hétben - ahogy eddig is - figyelemmel kisérjük az eseményeket, megnézzük javul-e a globális egészségügyi helyzet, ezek alapján pedig különböző forgatókönyveket fogunk felvázolni, amennyiben szükséges a paralimpiai játékok időpontjának megváltoztatása. Esetleges változtatások hatalmas logisztikával járnak mind a Paralimpia, mind pedig az Olimpia körül, természetesen az elkövetkezendő időszakban mindenben támogatjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lépéseit."

 

2020.03.20 13:30
Forrás: paralympic.org

Életre keltek a tokiói piktogramok

Leleplezésre kerültek Tokió 2020 Paralimpia sportágainak piktogramjai, de nem csak képek formájában. A 22 paralimpiai sportot ábrázoló kép, 23 fajta dizájn elemet kapot, melyeknek célja, hogy egy közös nyelven betudják mutatni az adott sportágat. A szervezők viszont úgy gondolták ezeket a piktogramokkat szívesen életre keltenék, így három másodperces kisebb animációt kaptak. Ezek a képek egyébként Tokióban is feltüntetésre kerülnek, a szervezők szeretnének maradandót alkotni ezekkel megvalósításokkal. 

Japánban ez lesz az első alkalom, hogy a nyári paralimpiai játékok során egyedileg elkészített piktogrammokkal látják el a sportágakat, illetőleg itt először fog debütálni a tollaslabda, és a taekwondo is amik szintén saját dizájnt kaptak.

Nézzük is azokat a mozgó piktogramokat:

 

Forrás: tokyo2020.org

Japán tradicó egy fémkorongon, így fognak kinézni a Paralimpia érmei

A paralimpia éveiben mindig nagy kérdés milyen érmek pompázhatnak majd sportolóink nyakában, a japán szervezük azonban ebben a témakörben sem okoztak csalódást. Japán tradiciónális motivumokkal látták el az értékes fémkorongokat, amiknek természetesen történetük is van.

Az érme elején legyező alkotja a fő elemet, amit öt természeti szimbolummal láttak el: kővek,vírágok,fák,levelek, valamint a víz (balról jobbra haladva), ez utal Japán nagyszerű környezeti adottságaira. A medálok hátulsó része "Tokyo 2020" feliratot kapott, valamint a  látássérültekre is gondoltak, Braille-írással látták el a felületet. 
Sakiko Matsumoto, az érmek dizájnere elmondta: "Nagyon hálás vagyok, hogy tervezőként résztvehettem az medálok megalkotásában. Szerettem volna a sportolókat középpontba helyezni, valamint közelebb hozni azokat akik ennek a részesei."

Reméljük magyar versenyzőink is bövíthetik érem palettájukat valamelyik tokiói relikviával.

További képek az érmekről a galériánkban.

Forrás: tokyo2020.org

Ismerjük meg Someity-ot, a Paralimpia hivatalos kabaláját

Hivatalosan is leleplezésre került Someity, a 2020-as tokiói Paralimpia kabalája. Mit is kell tudni pontosan a rózsaszín-fehér színekben pompázó figuráról?

Someity színeit a cseresznyevirág ihlete, ami egy egzotikus növénynek számít Japánban. A virág egy bizonyos Prunus nevű fán található szerte az ázsiai régióban. Someity neve az angol "so mighty" kifejezéshez igazán közel áll, ez voltaképpen azt jelenti "olyan hatalmas / erős", mint a paralimpikonok akik legyőzik az akadályokat. A különleges színpompa mellett Someitynak különleges képessége is akad, de legjelentősebbek a teleportáció amivel bármikor-báhrhol ott teremhet, a fején lévő cseresznyevirág antennákkal pedig telepatikusan üzenhet másoknak közölve a pozitív megerősítéseit. Különleges figuránk élőhelye a digitális világ, ahol kedve szerint ugrándozhat, de amennyiben szeretné a valóságban is megjelenhet az internet segítségével.

Forrás: tokyo2020.org

Következő események

XVI. Nyári Paralimpiai Játékok

2021. augusztus 24.