Menüpontok

IBCA Sakkolimpia

További információk: http://fodisz.hu/

Hazatértek látássérült sakkozóink

Véget ért a XV. Látássérültek Sakkolimpiája a macedóniai Ohridban, amelyen a magyar válogatott 12 év kihagyás után újra megmérettette magát a nemzetközi mezőnyben. A svájci rendszerű, 9 fordulós, 4 táblás csapatversenyen a 27 résztvevő közül végül a 18. helyet sikerült megszereznünk.

A 7. fordulóban bravúros győzelmet arattunk a 7. kiemelt Montenegro ellen, ekkor a 10. helyen álltunk, így az utolsó két fordulóban nagyon magasra került a léc, azonban a versenyrutin hiányának és a fáradtságnak köszönhetően nem bírtunk el sem a kiváló, nagyon fiatal játékosokból álló Venezuelával (1,5:2,5 lett az eredmény), sem a házigazda Macedóniával (0:4).

Csapatunk mérlege 3 győzelem (Hollandia, Dél-Afrika, Montenegro), 2 döntetlen (Olaszország, Szlovénia), 4 vereség (Ukrajna, Németország, Venezuela, Macedónia) lett.

A versenyt Oroszország nyerte Ukrajna és Lengyelország előtt, őket Szerbia, Németország és Spanyolország követte. Kiemelendő még a nagyon fiatal India és a várakozásokat messze túlteljesítő Azerbajdzsán 7., illetve 8. helye.

A Varga Zoltán nagymester által felkészített csapat két legjobb pontszerzője Rév Miklós és Voján István 4,5-4,5 ponttal az elérhető 9-ből.

Középmezőnyben a magyar látássérült sakkválogatott

Kétharmadánál tart a XV. Látássérültek Sakkolimpiája a macedóniai Ohridban, a 9 fordulós, 4 táblás, svájci rendszerű csapatversenyen a 6. kör után a 13. helyet foglaljuk el a 27 csapatos mezőnyben. Az élmezőnyben orosz-ukrán-lengyel körbeverés után hármas holtverseny alakult ki, másodlagos pontszámítással jelenleg Ororszország vezet.

A verseny elején az ukránoktól elszenvedett vereség, az olaszokkal játszott döntetlen és a hollandok legyőzése után a második harmadban először Dél-Afrikával csapott össze a magyar válogatott, és sikerült is 3:1 arányban győzedelmeskedünk. A csapatból Szilágyi Sámuel, Rév Miklós és Voján István is nyerni tudott.

Ezzel felzárkóztunk közvetlenül az élmezőny mögé, és ahogy az ilyenkor törvényszerű, egy igen nehéz ellenfelet kaptunk, de a kiváló erőkből álló Németország ellen is sikerült a tisztes helytállás, Szilágyi Sámuel és Rév Miklós is döntetlent ért el, így a germánok csak 3:1 arányban kerekedtek fölénk.

Ezután egy jól megérdemelt szabadnap következett az összes csapat számára, amikor is hajóval bejártuk az Ohridi tavat, és ellátogattunk a St. Naum kolostorba.

A 6. fordulóban Szlovéniával került össze a magyar csapat, és bár az értékszámok alapján nem mi voltunk a meccs esélyesei, a játszmák alapján benne volt a játékban a csapatgyőzelem is, de Almádi Balázs győzelmével, Szilágyi Sámuel és Voján István döntetlenjével fokozott izgalmak után végül 2:2-es döntetlent könyvelhettünk el szomszédaink ellen.

Az utolsó harmadba ma délután lépünk, a 7. kiemelt Montenegróval játszunk, ahol az első táblán 100%-os teljesítménnyel álló nemzetközi mester játszik, és a többiek is igen erős játékosok, tehát nem lesz könnyű dolga válogatottunknak. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy a játékosok mindent megtesznek a győzelemért, hiszen az eddigi jó szereplésnek köszönhetően új cél lebeg a csapat előtt. Az IBCA tegnapi konferenciáján ugyanis bejelentette, hogy az olimpia első 16 csapata kvalifikálja magát a jövő évi csapat világbajnokságra, amelynek Bulgária ad otthont.

 

 

Magyar csapat is szerepel a látássérültek sakkolimpiáján

Hat versenyző képviseli a magyar színeket a vak- és gyengén látó sportolók sakkolimpiáján a macedóniai Szkopjéban.

A vasárnaptól hétfőig tartó esemény sajtótájékoztatóján Kapás Róbert, a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) versenyigazgatója, csapatkapitány elmondta, a látássérültek sakkolimpiáját négyévente rendezik meg, ezúttal 26 ország nevezett. Magyar csapat több mint tíz éve nem vett részt az eseményen, Szkopjéban a FODISZ szervezésében, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) együttműködő támogatásával ülhet asztalhoz.

A csapat tagjai: Almádi Balázs, Hosszú Vilmos, Kiss Zoltán, Rév Miklós, Szilágyi Sámuel Attila, Voján István, edzője Varga Zoltán sakknagymester.

Kállai Gábor sakknagymester, a FODISZ mentora felidézte, magyar “vakcsapat” régóta létezik, a látókkal eredményesen veszik fel a harcot, a csapattagok közül Voján István a Polgár-lányok felkészítésében is részt vett.

Helyzetfelmérés nemzetközi mezőnyben

A Szabó László, az MPB és a FODISZ elnöke személyes élményéről beszélt, mint mondta, nagyon szeret sakkozni. Emlékeztetett arra, magyar versenyző legutóbb 2006-ban Indiában szerepelt hasonló versenyen, bár az egyéni viadal volt. Az 1964-es olimpián ezüstérmes, míg 1996-ban nyolcadik, az 1988-as egyedüli magyarországi rendezésű eseményen pedig 11. lett a csapat.

“Az évtizedes távlat miatt ezúttal nincs elvárás, szeretnénk felmérni a helyünket a nemzetközi mezőnyben” – mondta Szabó László, majd úgy folytatta, célunk hogy a legtöbb sportágat megnyissák a fogyatékkal élő emberek számára.

Voján István felidézte, 1950-ben kezdődött Magyarországon a vaksakk a vakok iskolájában, ahol jelenleg tanítja a gyerekeket a sportágra, bemutatta a speciális táblát, amelyen a sötét bábuk – ahogyan az MTI munkatársa kitapogatta – tetején egy apró szög van, s a sötét mezők kiemelkednek a táblából, így lehet megkülönböztetni a világosaktól.