Menüpontok

Speciális Olimpia

A teljes program letölthető innen: /uploads/files/Timetable%20SPORTS%20and%20AWARD%20CEREMONIES%200802.pdf

magyar nyelven innen: /uploads/files/Program_2017_SpecialisOlimpia_Ausztria.xlsx

További információk és a Magyar Speciális Olimpia Szövetség weboldala: http://specialolympics.hu/portal/

Hírek: 

Sportolóinkat ünnepelték

Családtagok, barátok, szülők és önkéntesek közreműködésével Budapesten a Magyar Sport Házában fogadták ünnepélyes keretek között az ausztriai Speciális Olimpia Téli Világjátékokon 13 arany-, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyert magyar küldöttség tagjait.

A március 24-én befejeződött világversenyen Grazban, Schladmingban és Ramsauban 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolója vett részt, köztük 33 magyar versenyző indult öt sportágban: műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, hófutásban, padlóhokiban és alpesi síben. A mieink minden sportágban szereztek érmet. A legeredményesebb sportág a gyorskorcsolya volt (8-3-3), a padlóhoki-csapat ötödször nyert Világjátékokat, míg páros műkorcsolyában megvédték címüket a Hingyi testvérek: Rita és Ágnes.  


 Az eseményről, az ausztriai napokról készült rövidfilm megtekintése után Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a házigazdák csodálatos körülményeket biztosítottak a versenyzőknek, és a szomszédos országba kilátogató magyar szurkolók, családtagok, barátok varázslatos hangulatot teremtettek buzdításukkal. Az elnök köszönetet mondott a támogatóknak, és azoknak az élsportolóknak, akik segítették a felkészülést, így Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónak, Hoffmann Nóra jégtáncosnak és Szuper Levente jégkorongozónak.


 "Receptre írnám fel mindenkinek, hogy találkozzon veletek, mert elmúlna a magyarokra jellemző szomorúság" - kezdte beszédét Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, majd az egykori világbajnok öttusázó arról beszélt, nagy élmény volt számára, hogy ott lehetett a világjátékok megnyitóünnepségén.


 "Több mint húsz éve vagyok köztetek, és nap, mint nap látom az örömötöket - mondta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, majd külön kiemelte az ötödször is aranyérmes padlóhokicsapat teljesítményét. - Bízom benne, hogy eredményetek lendületet ad a 2019-es nyári játékokon részt vevő versenyzőknek" - zárta beszédét.


 Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke először látogatott el speciális olimpiára, ő így foglalta össze érzéseit: "élő bizonyítékai vagytok annak, hogy a nehézségek legyőzhetők és a világ jó. Fantasztikusak vagytok!"

A sportolók nevében Németh Csaba, korábbi speciális olimpikon, jelenleg elnökségi tag és Horváth Miklós, a padlóhoki-csapat kapitánya köszöntötte az egybegyűlteket.

A beszédek után jutalmazták az eseményen eredményesen szereplő sportolókat, felkészítő edzőket és szakvezetőket. Az MSOSZ és az UNIQA közös ajándékcsomagjainak átadásában Kovács Mihály Misu speciális olimpikon judós, valamint Turi József és Janzsó Stella Kölyök Sportolók segédkeztek. A hangulatot a Világjátékokon bronzérmes hófutó, Berta Zoltán citera játéka és a Desperado együttes koncertje fokozta. 

 

Magyar sikerektől volt hangos a grazi jégcsarnok!

Mindhárom éremből jutott a magyar versenyzők számára az utolsó előtti napon Ausztriában. A gyorskorcsolyázóknál ezúttal az 500 méteres táv döntőit rendezték meg a Speciális Olimpia Téli Világjátékokon. Egy kategóriában lépett jégre Hocza Róbert és Al Yassin Mustafa a fiúknál. Mindkettejük célja az volt, hogy hamar, már az elején lerázzák koreai ellenfelüket. Robinak ez hamar sikerült is, rögtön az élre állt. Mustafának azonban harcolnia kellett az ázsiaival, de így sikerült megelőznie, ezzel pedig biztossá vált számára az ezüst, míg Robi magabiztosan, aranyérmesként érkezhetett célba. Ő a hosszú távok mestere, kitartásának is köszönhetően, rohamosan fejlődik technikában és időeredményekben egyaránt.

Al-Yassin Mustafa precíz koris hírében áll, 14 évesen élete első nagy világversenyén vett részt.

A lányoknál kedvenc számában bronzérmet szerzett Mayer Barbara, aki egyéni legjobbját megjavítva, egy percen belüli időt produkált. Ez mindenképpen bravúr és csak keveseknek sikerül ilyen téthelyzetben ezt megoldani.

Babó a SOFI - Életjel Alapítvány mellett az MTK tagja is. Szorgalmas, versenyhelyzetekben kiválóan teljesítő versenyző. Az eredményesség mellett, korcsolyázó technikája az egyik legszebb a mezőnyben, melyet a speciális edzések mellett, integrált, épekkel közös edzéseken csiszol. Marosi Viktória ugyanebben a kategóriában az 5. helyen végzett.

A gyorskorcsolyázókat Dombóvári Szilvia szakágvezető és Miklósné Malek Erzsébet edző készítette fel a Speciális Olimpiára és segítette Ausztriában is. Tarcali Attilának és Csizmadia Ildikó felkészítő edzőknek is jár a hatalmas köszönet! Grazban a gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok Hunyady Emese is figyelemmel kísérte a versenyzők szereplését.

A hófutóknál a váltók versenyeit bonyolították le. A Vígh Barbara-Rácz Dorottya-Kurucz Tamás-Berta Zoltán összeállítású fiatal magyar staféta a második helyen végzett a 4X100 méteres döntőben. Dóri és Zoli tiszakécskei, Barbi és Tomi kőszegi. Mindegyikük újoncként szerepeltek kiemelkedően Ramsauban.

A sportág az atlétika futószámaihoz áll a legközelebb. Kanadában, Amerikában és az Észak-Európai országokban kedvelt szabadidős sportág. Idehaza is egyre népszerűbb. A hófutókat Wimmer László szakágvezető és Bakos István edző készítette fel a megmérettetésekre.

Délután és este a műkorcsolyázók vették birtokukba a jégpályát. A nap ötödik érme Kőrösi-Fehér Nándor nevéhez fűződik. A 12 esztendős fiú hibátlan kűr programot mutatott be, ezzel tudott a kötelezők utáni helyezésén javítani és lett bronzérmes. Nándi 4 éve készült arra, hogy bemutatkozhasson nagy világeseményen. Külön öröm számára, hogy szülei a helyszínen szurkoltak neki. Edzőjével boldogan ölelkeztek össze a remek produkció után.

A műkorcsolyázók munkáját Kelemen Zsuzsanna szakágvezető irányítja, aki korábban a 2009-es és a 2013-as Világjátékokon is nagy szakértelemmel egyengette versenyzői szereplését. A felkészülésben elévülhetetlen segítséget nyújtott folyamatosan Vas Mária edző is. Neki is jár a köszönet!

A versenyek mellett sok betétprogram is várja a résztvevőket a helyszíneken. Mozgásélményben lehetett részünk például Grazban.

Bemutatót tartottak a Motoros Aktivitási Tréning Program keretében. A MATP azoknak a súlyosan, halmozottan sérült versenyzőknek lett kifejlesztve, akik a hivatalos sportágakban nem tudnak részt venni. Közben folyamatosan zajlik a speciális olimpikonok egészségügyi felmérése, az Egészséges Atléta Program keretében. Ma az alpesi sízők járták végig a szűrővizsgálatok sorát.

Pénteken elérkezünk az olimpia zárónapjához, amelynek délelőttjén a gyorskorcsolyázók 333 méteres távjainak döntőit és a magyar padlóhoki-válogatott Kanada elleni csatáját szurkolhatjuk végig.

A befejező nap előtt 11 arany, 4 ezüst és 7 bronzérme van a magyar speciális olimpikonoknak.

 

Már 10 aranynál tartanak versenyzőink Ausztriában. Két arany és egy ezüstérmet szereztek a magyar sportolók szerdán!

A magyar delegációnak négy versenynap után összesen 10 arany, 2 ezüst és 5 bronzérme van a Speciális Olimpia Téli Világjátékokon.

A gyorskorcsolyázók 222 méteres távjának döntőjében Óvári Réka, valamint Bohn Zsombor is nyerni tudott, méghozzá nagyon magabiztosan. Réka, 11 évesen a magyar delegáció legfiatalabb reménységéből lett bajnok. A Ferencvárosi Szabadidős SE sportolója alig várta, hogy bizonyíthasson az olimpián. Zsombor a SOFI Életjel Alapítvány versenyzőjeként az MTK-ban integrált körülmények között is rendszeresen jár edzésekre. Liu Shaolin Sándor a példaképe. A sok munka számára is meghozta a várva várt eredményt.

Bravúros eredmény született műkorcsolyában. 

Dani Dorka a kötelezők utáni harmadik helyén javítva, elegáns és lendületes kűrprogramjával ezüstérmes lett élete első világeseményén. Kelemen Zsuzsanna szakágvezető elmondta, hogy a Ferencvárosi Szabadidős SE versenyzője az elmúlt három évben szorgalmának és a rengeteg munkának köszönhetően hatalmas fejlődésen ment keresztül, ezt bizonyította is a tavalyi tesztjátékokon, ahol rendkívül szoros versenyből győztesként került ki és így aranyéremmel térhetett haza. A mostani második hely szenzációs teljesítmény tőle.

Az integráció jegyében, egyesített VIP-váltófutamot is rendeztek a gyorskorcsolyázók számára, amelyben a magyar versenyzők közül Hocza Róbert, Péter Dávid és az olimpiai bajnok Hunyady Emese is elindult, ezzel demonstrálva a sportban is az egyenlőséget. Emese felemelő érzésnek és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy meghívást kapott erre az eseményre. Ő kísérte be az 51 fős magyar delegációt a schladmingi ünnepélyes megnyitóra is és folyamatosan figyelemmel kíséri sportolóink szereplését.

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség vezérkara, köztük Timothy Shriver elnök is kilátogatott a grazi jégcsarnokba, sőt közös fotóra is összeállt gyorskorcsolyázóinkkal és az edzőkkel.

Padlóhoki válogatottunk döntőt játszhat pénteken, miután 6-3-ra legyőzte Jamaicát a rájátszásban, azt a karibi csapatot, amely ezúttal a harcosabb formáját hozta, nagyon akart nyerni, de a mieink nem hagyták magukat, a magyar virtust és a tudást biztosan hozva nyertek. A játékosok közül Berkes László elmondta, hogy azokat a taktikai elemeket tudták bemutatni a meccs során, amelyet korábban megbeszéltek és sokat gyakoroltak is, valamint mindig időben változtattak, amikor érezték, hogy feljavulnak a jamaicaiak. Ez a mostani siker titka, no meg a magyar csapat összetartása. Pintér István szakágvezető együttese már alig várja a Kanada elleni döntőt, amely már az aranyéremért zajlik, de addig még két éjszakát aludnunk kell. Reméljük, a fiúk kipihenik eddigi fáradalmaikat. Lelkileg azonban sokat segített nekik, hogy Kőszegről egy nagy szurkolótábor segítette át őket a holtpontokon. Március 24-én, a zárónapon tehát Kanada lesz az ellenfelünk a Messe Graz centerpályáján, 11 óra 10 perctől, várhatóan sok magyar néző szurkolása mellett. Padlóhokisaink eddig már négy alkalommal lettek Világjátékok-győztesek: 1997-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban. Most az ötödik aranyérem megszerzésének közelében van a csapat.

 

Az ausztriai világjátékok eseményei március 24-ig tartanak, 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolójának részvételével. A 33 magyar versenyző 5 sportágban: alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban indul.

 

A magyar delegációnak három versenynap után összesen 8 arany, 1 ezüst és 5 bronzérme van!

A gyorskorcsolyázók újabb érmekkel hívták fel magukra a figyelmet a grazi jégcsarnokban. 111 méteren Surnyák Viktória, 777 méteren Péter Dávid és Hocza Róbert nyerte meg saját kategóriájának versenyét, míg Mayer Barbara ugyancsak a 777 m-es távon lett harmadik. A lelátón szurkolt a magyar short trackeseknek az olimpiai bajnok Hunyady Emese is, ő kísérte delegációnkat az ünnepélyes megnyitó során.

 

Az alpesi sízőknél óriásműlesiklásban kedden Szanyi Petra kezdte meg az éremgyűjtést, mégpedig a legfényesebb színűvel. Molnár Sándor szakágvezető tanítványa nyugodtan, körültekintően versenyzett, ahogy a fiúknál ugyanebben a számban Árok Csaba és Csernai Tibor is. Mindketten bronzéremnek örülhettek saját kategóriájukban a schladmingi pályán.

 

Ramsauban, a hófutók 200 méteres döntőjében a már olvadó hóban Vígh Barbara ezüst, Rácz Dorottya bronzérmes lett, Kurucz Tamás pedig a 4. helyen végzett. Hófutóink eddig már minden színű éremből szereztek egyet-egyet Ausztriában.

 

Padlóhoki-válogatottunk áldozata délelőtt Jamaica volt a csoportkörben, este pedig a nagy ellenfél Kanada. Az aranyéremre hajtó magyar csapat 7-0-ra szinte lemosta a pályáról a karibi térség együttesét, a kanadaiak ellen pedig ismét parázs csatát vívott. Koncentráltan, taktikusan játszottak a fiúk, akik végül 3-1-re nyertek és elszántan várják következő mérkőzésüket is, egyre közelebb jutva ezzel céljuk eléréséhez.

 

A padlóhoki a jégkorong és a gyeplabda játékokból ered, teremben űzhető sportág, az Amerikai Egyesült Államokból származik. Azok számára fejlesztették ki, akik nem tudnak megtanulni korcsolyázni, de szeretik a jégkorongot. Egy csapatban egyszerre öt mezőnyjátékos és egy kapus lehet. A játékidő 9x3 perc. A magyar padlóhoki-válogatott eddig már négy Speciális Olimpiát nyert. Ráadásul csapatunk, a legjobb képességűek között, az 1-es divízióban tudott mindig diadalmaskodni.

 

 Az ausztriai világjátékok eseményei március 24-ig tartanak, 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolójának részvételével. A 33 magyar versenyző 5 sportágban: alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban indul. 

 

Három arany és egy bronz a második napon

Az alpesi síző Csernai Tibor aranyérme után beindult a magyar henger a Speciális Olimpia Téli Világjátékokon. Péter Dávid kezdte az éremgyűjtést a grazi jégcsarnokban. A speciális tréningek mellett integrált körülmények között is edző sportoló az 1000 méteres távon bizonyult legyőzhetetlennek, a döntőben kanadai és mexikói ellenfelét utasította maga mögé.

Péter Dávid így értékelte győzelmét: „Fantasztikus érzés, szavakba nem lehet önteni, hogy mennyire boldog vagyok. Azért kemények voltak az ellenfelek, de időben meg tudtam lépni tőlük. Tudtam menni a saját íveimen. Sokan szurkoltak nekem, jó volt így szerepelni.”

Ramsauban, a hófutóknál hétfőn három döntőben is érdekeltek voltunk. A fiúk 100 méteres sprinttávján a fiúknál, a kőszegi Kurucz Tamás győzött nagy csatában, 29 századmásodperces különbséggel megelőzve pakisztáni vetélytársát.

Tomi boldogan mesélt sikeréről: „Nem gondoltam volna, hogy megnyerhetem. Közben végig arra koncentráltam, hogy gyors tempóban haladjak, nem figyeltem senkire, csak magamra és közben folyamatosan éreztem, hogy dobog a szívem. Boldog vagyok, hogy a hazámért küzdhettem.”

A lányok 100 méteres távján a szintén kőszegi Vígh Barbara harmadikként ért célba, bronzérmét örömkönnyeket hullajtva fogadta, élete első világversenyén felszakadtak benne az érzelmek. Barbit csak két dél-amerikai sportoló tudta megelőzni.

800 méteren a tiszakécskei Berta Zoltán is nagyot küzdött, végül az ötödik helyen fejezte be szereplését.  

Zoli a következőképpen foglalta össze versenyét: „A pálya jó volt, nagyokat léptem, de beleléptem egy nagy lyukba és ez megzavart. A terep legrosszabb részen haladtam, kívül, a többiek pedig a bójánál. Próbáltam kikerülni a gödröket, ez így-úgy sikerült. Jó, de nehéz verseny volt. Annak örülök, hogy az első divízióban szerepeltem, a legjobbak között.”

A hófutás az atlétika futószámaihoz áll a legközelebb. Röviden és talán sarkítva, összefoglalva: futás hótalpakon. Kanadában, Amerikában és az Észak-Európai országokban kedvelt szabadidős sportág, de nálunk is egyre népszerűbb. Kőszegen és Tiszakécskén nagy hagyományai vannak.

A nap harmadik győzelme a műkorcsolyázó Hingyi-testvérek nevéhez fűződik. Ágnes és Rita párosban nyert, pont, mint négy évvel ezelőtt, Dél-Koreában. A lányok elegáns programot mutattak be a „Csillagpor” című film zenéjére.  A magyar delegációnak két versenynap után összesen 4 arany és 1 bronzérme van. Az ausztriai világjátékok eseményei március 24-ig tartanak. A 33 magyar versenyző 5 sportágban: alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban indul.

A speciális olimpikonok szereplése nyomon követhető az elektronikus és az írott sajtóban a következő helyeken:

msosz.hu, fb.com/specialolympicshungary, M4 Sport, M1 Hírcsatorna, Kossuth Rádió/Sportvilág, lokal.hu, mindenamisport.hu, Sportmenu.net, nso.hu.

 

Megvan az első aranyunk!

Az alpesi síző Csernai Tibor szuper óriás-műlesiklásban, a férfiak középhaladó (M08-as) kategóriájában szerezte meg a győzelmet. A második helyezett svájcinál 8 másodperccel jobb időt ért el.

Fellobbant az olimpiai láng

Zuhogó esőben rendezték meg az ünnepélyes megnyitót az SO Téli Világjátékokon. Ennek ellenére is több ezer érdeklődő figyelte a csapatok felvonulását, a színpadi műsort, majd a láng fellobbanását a schladmingi sípálya tövében. Az 51 fős magyar csapat az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázó, Hunyady Emese felvezetésével vonult be.

Irány Ausztria, alig egy hónap múlva rajt a Világjátékokon!

A télies, hideg időjárás ellenére jó hangulatú, vidám és sikeres Speciális Olimpia Napot rendezhettünk február 7-én, délelőtt a Városligeti Műjégpálya területén.

Egyre közeledik a Világjátékok rajtja. Alig több mint 30 nappal a világesemény kezdete előtt a sajtó képviselőinek is bemutattuk az Ausztriába utazó, 51 fős magyar csapatot.

A Speciális Olimpia Téli Világjátékok eseményeit március 14. és 25. között rendezik meg Grazban, Schladmingban és Ramsauban. Hazánk színeit 33 sportoló képviseli majd hófutásban, alpesi síben, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban. 107 ország, 2700 versenyzője között kell helytállniuk a mieinknek. A Műjégpályán és környező területein sportos bemutatókkal vonultak fel a magyar delegáció tagjai, akiket pártfogóként ismert olimpikonok, sportolók kísértek. Köztük volt az Európa-bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Heidum Bernadett, a korábbi olimpikon jégtáncos Hoffmann Nóra, a korábbi sokszoros válogatott jégkorongkapus Szuper Levente, a válogatott sífutó Szabó Milán, az olimpiai ezüstérmes judós Ungvári Miklós, valamint Kállai Ildikó fitnesz világbajnok és Mednyánszki Szilvia kajakos világbajnok. Mindannyian adtak hasznos tanácsokat is a speciális olimpikonoknak, mire figyeljenek és koncentráljanak, hogyan készüljenek a Világjátékokra. A bemutatásnál az MSOSZ óvódás és kisiskolás korú Kölyök Sportolói is közreműködtek, akik a Csalogány iskolából és Kőbányáról érkeztek.

Hangulatfelelős Molnár Mátyás, az M4 Sport TV műsorvezetője köszöntötte a sportolókat, vendégeket, a sajtó képviselőit, konferálta a produkciókat, készítette az érdekes villáminterjúkat.

A speciális olimpikonoknak bíztatást és sok sikert kívánt az MSOSZ elnöke Lengyel Lajos, a MOB tiszteletbeli elnöke Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója Fábián László, valamint a Magyar Edzők Társaságának elnöke Molnár Zoltán, a sportolók nevében felszólalt Németh Csaba MSOSZ elnökségi tag is, és az MSOSZ-t támogató UNIQA Biztosító igazgatósági tagja Polányi Zoltán is köszöntötte a csapatot, aki a „Tegyük együtt különlegessé 2017-et” című kampányról is beszélt, amely segíti a sportolókat.

A sajtónapra megérkezett Lara és Luis is. Ellátogatott hozzánk a Speciális Olimpia Téli Világjátékok két óriás kabalafigurája, akik alig várták, hogy közös képet készíthessenek a résztvevőkkel. A közös szelfikkel most nemcsak ismerőseik arcára csalhattak mosolyt, hanem akár 5000 euróval is támogathatják a magyar speciális olimpiai csapatot! Sok fotó készült a Városligetben is.

Az osztrák miliőt a pilisvörösvári Donau Power Együttes szolgáltatta. Magyarország első oberkrainer zenekara napjainkban Németország több tartományában turnézik, az egyik legismertebb és legkedveltebb sváb zenekarként. Közös produkcióban lépett fel Csepregi Éva és a diósjenői Gaudate Jelnyelvi Kórus, akik az MSOSZ Himnuszát, a Kézenfogva című dalt adták elő nagy taps közepette. Látványos táncelőadások is színesítették a délelőtt. A balassagyarmati a Ridens Szakképző Iskola tanulóinak Bajor és Napfény táncát is megcsodálhattuk.

Lehetett üzeneteket küldeni a Világjátékokra készülő sportolóknak, a csapatnak. A közösségi oldalon, valamint a Műjégpályán írásban is megtehették ezt a lelkes szurkolók.

Egy megható adományozási procedúrának is a részesei lehettünk a délelőtt folyamán. Ungvári Miklós MSOSZ sportági nagykövet versenyruhát ajándékozott Kovács Mihály „Misu” speciális olimpikon, Világjátékok ezüstérmes judósnak, akinek értékes tárgyai, sportszerei vesztek oda, amikor múlt év végén kiégett családi házuk.

A sajtónapot a Donau Power Együttes rögtönzött kiskoncertje és egy rövid fogadás zárta.

Az Ausztriába készülő magyar delegáció február 27-én a Sándor Palotában, Áder János köztársasági elnök előtt teszi le az ünnepi esküt, majd március 14-én utazik el a Világjátékokra, ahonnan remélhetőleg minél több éremmel érkezik haza március 25-én.

 

Szöveg: Szőke Viktória