Menüpontok

Lőrincz Krisztina

Sífutás
Lőrincz Krisztina

 

Lőrincz Krisztina (1981- )

 

„A sport a lételemem, de mégis azt mondom, hogy:

Tanulj! A sport ne menjen a tudásod rovására, mert a nyelvtudásod a versenyek alatt is kamatoztathatod, de tudás nélkül egy sérülés esetén sok jót nem jósol a jövőd!”

 

Lőrincz Krisztina 1981-ben született Kiskunfélegyházán. 2004-ben matematika-fizika szakos tanárként diplomázott, majd 2005-ben autóbaleset következtében került kerekesszékbe. Második diplomáját rá egy hónapra, a kötözőben szerezte meg franciatanár szakon Szegeden. A balesetére rá 8 hónapra ösztöndíjjal került ki Torinóba, Olaszországba, ahol egy általános- és középiskolában tanított franciát, majd később matekot, akkor már kerekesszékesként. A 6 hónapos ösztöndíj után 6 évig olaszhonban élt és egy multinacionális cég könyvelésén dolgozott. Itt ismerkedett meg közelebbről az alpesi síelés ülő változatával, versenyzői pályafutása is ezzel a sportággal kezdődött. A világranglista 27. helyéig jutott, de 2009-ben válltörés miatt hagyta abba és váltott az északi szakágra, azaz sífutás és biatlonra. Magyarország első és eddig egyetlen ülő sífutója és parabiatlonistája.

2012-ben megszerezte 3. diplomáját a PPKE-n, olasz nyelv és irodalom szak mesterképzésén. A sífutáshoz nyári kiegészítő sportágként kezdett el evezni, majd fő sportággá nőtte ki magát a téli sportágában bekövetkezett edzőhiány miatt. Evezésben 2016-ban kijutott a riói paralimpiára. Hazatérve szükségét érezte a változatosságnak és visszatért a sífutáshoz, ahol a 2016/17-es szezonban megszerezte a kvótát a pyeongchangi téli paralimpiai játékokra is.

Versenyeire mindig munka mellett készült, mert a szakmai sikerei ugyanolyan fontosak, mint a sportban elért eredmények. Jelenleg a Starjobs Magyarország Kft.-nél projektvezető, szabadidejében pedig olasz és francia nyelven tolmácsol és tanít.

Hobbija a sport, szinte az összes adaptív sportot kipróbálta: búvárkodás, siklóernyőzés, ülő jégkorong, wakeboardozás, stb, amelyek közül az adaptív wakeboardozás nagy szerelem volt és immáron 7. éve hobbiszinten űzi. Mellette reprezentatív jelleggel évente letekeri a Budapest Maratont. Önkéntes munkában a Diswake SE elnöke és alapító tagja.