Menüpontok

Transzplantáltak Világjátéka

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének weboldala: http://www.trapilap.hu/index.php

Gratulálunk a szervátültetett sportolóknak, akik a téli világjátékokon 3 arany,-és 7 ezüstéremmel, számos helyezéssel zártak! 
2018. január 07-11-ig került megrendezésre Svájcban a X. Szervátültetettek Téli Világjátéka, 24 ország 194 résztvevőjével, közülük 121 sportolóval. A magyar transzplantált csapat 8 versenyzővel és egy csapatorvossal vett részt a világjátékon Anzere-ben: egy májtranszplantált, egy kombinált máj+vesetranszplantált, egy csontvelő-transzpantált, három veseátültetett és egy szívtranszplantált síelő versenyzett, összesen 7 ezüstérmet, 3 aranyérmet, három negyedik-, két ötödik-, két hatodik-, egy hetedik és négy tizedik helyezést értek el. 
Berente Judit (az 50-59-éves korcsoportban) 3 km-es sífutásban és 1 órás sífutásban ezüstérmet, biathlonban aranyérmet nyert.

Dobos Judit (az 50-59 éves korcsoportban) snowshoe-ban aranyérmet nyert.

Dobos Péter (az 50-59 éves korcsoportban) szuper óriás műlesiklásban, óriás műlesiklásban és paralell szlalomban is a tizedik helyen végzett.

Gelencsér Róbert (a 40-49 éves korcsoportban) snowshoe-ban ezüstérmet szerzett, szlalomban hatodik, paralell szlalomban 7. lett, szuper óriás műlesiklásban a 10. helyen végzett.

Jeszenkovits Judit (a 60+-os korcsoportban) showshow-ban aranyérmet szerzett.

Kőműves Luca (a 18-29 éves korcsoportban) szuper óriás műlesiklásban, óriás műlesiklásban, szlalomban és paralell szlalomban szerzett négy ezüstérmet.

Mátyás László (a 40-49 éves korcsoportban) szuper óriás műlesiklásban és szlalomban a negyedik helyen végzett, paralell szalomban a hatodik, óriás műlesiklásban a hetedik helyen végzett.

Szendi János (az 50-59 éves korcsoportban) paralell szlalomban a negyedik helyen, szlalomban az ötödik helyen, szuper óriás műlesiklásban az ötödik helyen, óriás műlesiklásban a hatodik helyen ért célba.

A team manager Berente Judit volt, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke, a csapatorvosként Dr: Remport Ádám kísérte a versenyzőket, aki a SE Transzplantációs Klinika belgyógyász-nefrológus egyetmi docense.

A versenyzők a Magyar Sí Szövetség segítségével készültek fel a Világjátékra, Stark Márton alpesi edző segítségével a Schladmingban tartott edzőtáborban.

Forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége 

 

 

 

A Világjáték utolsó napjára az atlétika néhány versenyszáma és a tollaslabda
páros megmérettetések maradtak.

Atlétikában a következő eredmények születtek a második napon:

Velkey-Guth Ádám világcsúccsal megnyerte a 200 méter síkfutást,
gerelyhajításban pedig ezüstérmet szerzett.

Jánka Sándor a 200m síkfutás döntőjében a 6. helyen ért célba.

Gelencsér Róbert 200m síkfutásban a harmadik legjobb idővel a bronzérmet
szerezte meg.

Zilaj Csaba 200m síkfutás 4. helyén ért célba.

Venyercsán László fölényesen, új világcsúccsal a 3km gyaloglás versenyszámát
megnyerte.

Kóródi István gerelyhajításban a harmadik helyen, míg diszkoszvetésben az 5.
helyen végzett.

Szabó Donát egy hajszállal csúszott le a 200m síkfutás döntőjéről. A 9.
helyet szerezte meg.

Nagy Réka kislabda hajítás 2. hely, távolugrás 3. hely, 200m síkfutás 3.
hely.

Jenes Virág kislabda hajítás 3. hely, távolugrás 5. hely, 200m síkfutás 3.
hely

Gyömörei Vivien kislabda hajítás 4. hely, távolugrás 7. hely

4x400m férfi váltó 2. hely (Velkey-Guth, Jánka, Gelencsér, Zilaj)

4x400m női váltó 3. hely (Jenes, Nagy, Gyömörei, Sipos)

Tollaslabdázóink is kitettek magukért a páros versenyszámokban. 

Hanyu Zsuzsanna és Nagy Albert vegyes párosa egy nagyon kemény csatában a 32 között búcsúzott. 

Kóka Zoltán és Nagy Albert férfi párosunk csoportmeccsek után nem jutott tovább az elődöntőbe. 

Hanyu Zsuzsanna és Tilhof Ingrid női párosunk továbbjutott a csoportból, és a végén döntőt játszott egy brit párossal, melyet végül elvesztettek, de így is a dobogó második fokára
állhattak fel. 

Tilhof Ingrid és Kóka Zoltán vegyes párosunknak a 64-ből kellett első meccsén bejátszania magát a 32 közé. Itt egy angol párral kellett megküzdeni, mely végül sikerült. A 16 közé jutásért egy francia párossal játszottak, meg is nyerték a meccset. A következő meccsen szintén egy brit párossal találkoztak, ahol az utolsó pontig kiélezett volt a küzdelem, de végül a magyar páros jutott tovább a legjobb 8 közé. Az elődöntőbe jutásért nem meglepő módon, ismét egy angol vegyes párossal találták magukat szembe. 2 nyert szettel bejutottak a 4 közé, ahol a döntőbe jutásért egy thai párostól vereséget szenvedtek. Így a Tilhof/Kóka vegyes párosunk a harmadik helyen végzett. 

Az ötödik versenynapon, pénteken ismét pályára léptek teniszeseink, immáron a páros versenyszámokban. Jakab Ivett és Almagro Carmen a bronzérmet szerezte meg korosztályában, míg Dobos Judit és Jeszenkovits Judit párosa a dobogó második fokára állhatott fel. Két férfi és két vegyes párosunk is indult. A Hegyesi László és Tóth Roland alkotta páros számára korán véget ért a verseny, míg Kégel Tamás és Dobos Péter a korosztályában egészen a második helyig jutott. Vegyes párosaink jó formában voltak, azonban ez most nem volt elég a dobogós helyekhez. A Dobos házaspárnak –Dobos Péter és Dobos Judit- a legjobb 32-ben ért véget játék; Jakab Ivett és Kégel Tamás a nyolcad döntőben, egy nagyon szoros meccsen esett ki.

Tollaslabdázóink is pénteken léptek először pályára. Szervezett körülmények között, kiváló helyszínen zajlott a verseny – igaz, a légkondi néha okozott egy kis kellemetlenséget. Hanyu Zsuzsanna, Tilhof Ingrid és Nagy Albert játszottak egyéni meccseket. Csoportmeccsekkel kezdtek, és minden csoport első helyezettje jutott be a döntőbe vagy az elődöntőbe. Versenyzőink kihozták magukból a lehető legtöbbet, azonban ez most a dobogóra nem volt elég. Mindannyian korosztályuk ötödik helyén végeztek.

Atlétáink is rajthoz álltak, a pályán a következő eredmények születtek:

Velkey-Guth Ádám- 100m síkfutásban új világcsúccsal az első hely; súlylökésben szintén az első helyen végzett; kislabda hajítás bronzérem.

Jánka Sándor- 100m síkfutásban a 4. helyen ért célba; távolugrásban bronzérmet szerzett, míg kislabda hajításban ötödik lett.

Gelencsér Róbert- 100m síkfutás bronzérem; távolugrás bronzérem; súlylökés ezüstérem.

Zilaj Csaba- 100m síkfutás 4. hely; 400m síkfutás bronzérem.

Kóródi István- súlylökés ezüstérem; kislabda hajítás 9. hely.

Venyercsán László 1500m futás 4. hely.

Szabó Donát- 100m síkfutás 11. hely.

4x100m férfi váltó- ezüstérem (Velkey-Guth, Jánka, Gelencsér, Zilaj)

A 15-17 éves korosztály 100m-es síkfutásában Jenes Virág a hatodik, míg Gyömörei Vivien a nyolcadik helyen végzett. Egy új Trappancs sportlónk, Nagy Réka idén vett részt először nemzetközi versenyen. Réka pénteken 100m síkfutásban indult el a 12-14 éves korosztályban, ahol a nyolcadik helyen ért célba.

 

A Szervátültetettek Világjátékának negyedik versenynapján az asztalitenisz párosok és az úszás folytatódott, valamint kezdetét vette a teniszverseny is az egyéni versenyszámokkal.
Úszás eredményeink:
Süli Flóra: 50m mell aranyérem, 50m gyors 8. hely
Sipos Tímea: 25m gyorsúszás aranyérem
Molnár-Farkas Márk: 50m gyors ezüstaranyérem, 50 m mell aranyérem
Korcsik Levente: 50m gyors 4. hely, 50m mell 8. hely,
Gyurkó Alexandra: 400m gyors ezüstérem
Berente Judit: 50m gyors bronzérem, 400m gyors 4. hely
Jeszenkovits Judit: 50m gyors ezüstérem
Gombos Imre: 400m gyors aranyérem
Jakubovics Péter: 50m gyors 5. hely, 100m hát bronzérem
Nádasdy József: 50m mell 4. hely
Krucsó Zsolt: 50m mell 5. hely, 50m gyors 5. hely
4x50m női gyorsváltó- bronzérem (Sipos, Süli, Berente, Jeszenkovits)
4x50m férfi gyorsváltó- 8. hely (Korcsik, Molnár-Farkas, Krucsó, Nádasdy)

Asztaliteniszben ma a párosok kerültek sorra. Almagro Carmen és Tóth Irma női párosunk maguk mögé utasította a mezőnyt, így a dobogó legfelső fokára állhatott. Utánuk három férfi párosunk ragadott ütőt. Kóka Zoltán és Tóth Attila párosunk címvédőként érkezett, és nagy csatákat vívva sikerült megtartaniuk világbajnoki elsőségüket. Csuti János Quittner Péterrel, míg Szendi János Ferencz Károllyal szintén elindult a férfi párosok között. Mindkét párosunk egy-egy bronzéremmel gazdagította a magyar csapatot. Vegyes párosok: Tóth Attila és Tóth Irma 2. hely; Szendi János és Almagro Carmen 3. hely.

A teniszpályán is nehéz meccsek zajlottak. Egyéni indulöink közül Jakab Ivett és Kégel Tamás jutottak túl a csapatkörökön. Végül mindketten ezüstéremmel zárták a versenynapot.

A Szervátültetettek Világjátékának második versenynapja is sok magyar sikert tartogatott.
A tegnapi petanque egyénik után a párosokra került sor. A Krucsó Zsolt és Katona László alkotta férfi párosunk egy 24 csapatból álló mezőnyben ért el sikereket. Az első meccsen a thai csapattal játszottak egy döntetlent, majd a kínaiak ellen magabiztosan nyertek. Harmadik meccsük a németek ellen volt, amit szintén megnyertek, végül pedig a svájci csapatra mértek egy 8:4-es verséget, így csoportelsőként jutottak tovább a legjobb négy közé. Itt a spanyol csapattal játszottak, melynek végeredménye 4:2 lett a spanyolok javára, így párosunk az előkelő harmadik helyen zárta a petanque versenyt.
Bowlingban az egyéni versenyszamokra került sor. A nőknél Hasznos Szabina nagy csatában korosztályában ezüstérmes lett, míg Lukács Alajosné pedig a bronzérmet szerezte meg korosztályában. A férfiaknál is nagyon erős, és népes mezőny volt, ahol Soós Sándor nagy csatában, de magabiztosan megnyerte korosztálya versenyét. Rajta kívül még Juhász Zoltán és Kóródi István indultak egyénibe, ők a tizedik hely környékén végeztek.
A squash pályán is szurkolhattunk magyar játékosoknak. Hegyesi László sajnos nem jutott be a legjobb négy közé, azonban Nagy Albert megszerezte a bronzérmet.
Dartsosainkért izgulhattunk még amai nap folyamán. Itt összesen 2 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet szereztek versenyzőink. Dobos Péter és Kövér Hajnalka a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel;  Székelyné Burja Ilona az ezüstérmet szerezte meg, valamint "A" triplamix csapatunk is a második helyen zárta a versenyt. Hanyu Zsuzsanna, Dobos Judit és Czinczás Róbert egy-egy bronzéremmel gazdagították a magyar csapat éremgyűjteményét.


 

 

Több mint 2300 résztvevővel kezdetét vette a XXI. Szervátültetettek Világjátéka Malagában. A nyitóünnepség az 56 nemzet sportolóinak, valamint a donorok és családtagjaik bevonulásával kezdődött a Plaza de Toros bikaviadal-arénában. A hamisítatlan spanyol hangulatú ünnepség keretein belül beszédet mondott többek között Chris Thomas, a World Transplant Games Federation elnöke, köszöntötte a résztvevőket Malaga polgármestere és a spanyol Sportminisztérium képviselője is.

Az első versenynapon röplabda, petanque és a minimarton sportágakban mérkőztek meg egymással a sportolók. 
A magyar röplabdacsapat a harmadik helyen végzett,.
Petanqueban Tóth Irma és Katona László az első körben kiestek, Székelyné Ilona aranyéremmel, Krucsó Zsolt bronzéremmel zárt.
Minimratonban 3 magyar versenyző indult: Venyercsán László, Gelencsér Róbert és Zilaj Csaba. A remek szervezésben és gyönyörű helyszínen megtartott versenyen több mint 200 versenyző indult, ahol Venyercsán László a negyedik helyen végzett, csapatban pedig a hatodik helyen zártak a futók. Gratulálunk a szervátültetett sportolóknak, sok sikert kívánunk a további versenyekhez! Köszönjük a Magyar Szervátültetettek Szövetségének a tájékoztatást, további információkat itt találtok: https://www.facebook.com/MSZSZ/?fref=ts

 

 

Esküt tett a Magyar Szervátültetett Csapat, 52 sportoló képviseli hazánkat 2017. június 25. és július 2. között Malagában, a XXI. Szervátültetett Világjátékokon.

 

 A kétévente megrendezésre kerülő világjátékokon idén 32 vese -, 7 máj-, 3 kombinált vese - máj, 5 csontvelő-, 3 tüdő- és 2 szívátültetett magyar sportoló 10 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, petanque, röplabda, squash, tenisz, tollaslabda és úszás) indul korosztályos bontásban. A 2017. július 12-i eskütételen a hazai szervátültetett sport 30 éves jubileumára is megemlékeztek és díjazták Venyercsán Lászlót, aki az első hazai sportolók között indult és 30 éve versenyez folyamatosan.

Az eskütételi eseményen beszédet mondott: Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, Colin White, a World Transplant Games Federation elnökségi tagja, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Prof. Dr. Perner Ferenc, Prima díjas transzplantáló sebész és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Később, 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. A nemzetek összesített pontversenyében minden alkalommal az első 5 ország között szerepel a 2 évente megrendezésre kerülő eseményen, ahol átlagosan 55-60 ország vesz részt a világ minden tájáról.