Menüpontok

Megalakult a Paralimpiai Bajnokok Klubja, negyven év paralimpiai bajnokai találkoztak

Az első magyar paralimpiai aranyérmet Tauber Zoltán 1976-ban szerezte az akkoriban még nem hivatalos paralimpiai játékokon, Torontóban. A 2016-os riói paralimpián Tóth Tamás 100 méter háton ért elsőként a célba. A több, mint negyven év alatt a magyar sportolók 31 aranyérmet nyertek. A Magyar Paralimpiai Bizottság 2016. decemberi közgyűlése a szervezet alapszabályában rögzítette - a Paralimpikonok Klubjának jogutódjaként - a Paralimpiai Bajnokok Klubjának létrehozását. A klub legfontosabb céljai: a bajnokok előtti tisztelgés, a közös emlékek felidézése, a példaképek útmutatásai az ifjú bajnokoknak és a parasport mozgalom népszerűsítése. Elnöknek az MPB elnöksége a kétszeres paralimpiai bajnok úszót, Becsey Jánost választotta.

A klub megalakulását és az első találkozót a Nem Adom Fel Kávézóban ünnepelték a bajnokok, akiket Nébald György, a szöuli olimpiai bajnok kardcsapat tagja, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának elnöke is köszöntött. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a 25 éves hagyománnyal rendelkező Olimpiai Bajnokok Klubja együttműködjön a Paralimpiai Bajnokok Klubjával és segítse munkáját.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szintén együttműködéséről biztosította a bajnokokat, elmondta, a legnagyobb sportolók eredményei, életpályái adják a hitet és a reményt a következő generációknak. „Azok a történetek, amelyeket ma és a jövőben hallunk ezeken az összejöveteleken, mindannyiunk munkáját segítik. Azok a tapasztalatok, amelyekkel a bajnokok rendelkeznek, mindannyiunk számára nélkülözhetetlen értékek. Köszönöm, hogy bajnokaink mindig ott vannak, ha a parasport mozgalomnak szüksége van rájuk. Kérem, hogy tegyék így a jövőben is a Magyar Parasport Napján és minden társadalmi rendezvényünkön.”

Deutsch Tamás, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke köszöntőjében célként tűzte ki, hogy az országban mindenkinek ismernie kell a paralimpiai bajnokok neveit és érdemeit. „Az általános műveltség része kell legyen, hogy tudjuk, Tauber Zoltán nyerte az első magyar aranyérmet hazánknak 1976-ban, és hogy már jóval azelőtt is mi mindent tettek ezek a sportolók a fogyatékkal élőkért. A legnagyobb példaképeik lettek.”

Becsey János, a klub elnöke megköszönte az Olimpikonok Klubja és a Magyar Paralimpiai Bizottság támogatását. A klub működésének kiemelt céljaként jelölte meg a bajnokok aktív részvételét a Magyar Parasport Napjának a programjain, az elhunyt bajnokok emléke előtti tisztelgést, és részvételt a paralimpiai mozgalom népszerűsítésben, az új sportolók keresésében. A parasport hagyományainak ápolására felkérte Szekeres Pál háromszoros paralimpiai bajnok vívót, az IWAS Kerekesszékes Vívó Bizottságának elnökét, miniszteri biztost és Jeszenszky Attila négyszeres paralimpiai bajnok úszót: legyenek a segítségére, számít a tudásukra, évtizedes tapasztalataikra.

A klub tagjai - a sporttörvénnyel összhangban - az 1984-es, New York-i játékoktól kezdve aranyérmet nyert sportolók lehetnek, azóta 25 magyar sportoló összesen 30 aranyérmet nyert a paralimpiai játékokon. Ebből az úszók 23, a kerekesszékes vívók 3, az atléták 2, és az asztaliteniszezők 2 aranyéremmel gazdagították hazánkat. A klubnak első találkozóján a bajnokok megemlékeztek az elhunyt bajnokokról, Oláh Józsefről, Dukai Gézáról és Sasváriné Paulik Ilonáról.

Budapest 2018. 09. 17.

Magyar Paralimpiai Bizottság