Menüpontok

Iskolai programok, felhívás

Felhívást intéztünk minden magyar közoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” szlogennel összefoglalt programsorozatunkhoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport nyelvezetével, a parasportok kipróbálásával közelebb kerül majd egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.

Készítettünk egy kiadványt, amely letölthető és elérhető a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), weboldaláról, illetve elküldtük segítségnek a rendhagyó testnevelés órák szervezési segédleteként. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékosok egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéshez.

Szintén a pedagógusok és az oktatási intézmények figyelmébe ajánljuk és tesszük elérhetővé, letölthetővé a „Csodafedezet” c. dokumentumfilmet, amely Vitéz Halassy Olivér az amputált lábú, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó életét mutatja be. A film egyik producere a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely. A film megnézése után a diákok megbeszélhetik tanáraikkal, hogy miképpen végezhetjük el mi, magyarok mindannyian közösen a „szellemi akadálymentesítést”.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetség elnökének köszöntője az iskolai, letölthető kiadványban az alábbiakban változatlanul itt olvasható: 

Kedves Sportbarátaink!

Lassan ötven éve lesz annak, hogy néhány bátor és különleges honfitársunk úgy döntött: minden sport legyen mindenkié!

Milyen nehéz annak, aki a társadalmi szokások ellenére áttöri a megszokás falait! Fejes András, Tauber Zoltán, Oláh József különböző testi fogyatékossággal élték és élik mindennapjaikat, a céljuk azonban közös volt: versenysportolóvá válni és eljutni a világ akkor már létező parasport versenyeire. Megingathatatlanul hittek a sport lelket és testet gyógyító erejében, ezért - elkötelezett pedagógusokkal közösen - az akkori budapesti Mozgásjavító Intézményben, 1970. február 22-én, megalapították a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubját. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

Tisztelt Pedagógusok!

A parasportok és a parasportolók által nyújtott példák bemutatása - ahogyan 1970-ben is - ma is csak az Önök együttműködésével lehet teljes!

A Magyar Országgyűlés 2017. december 12-én egyhangúlag, ötpárti egyetértéssel szavazta meg, hogy február 22-én a Magyar Parasport Napját ünnepeljük. Minden évben, ezen a napon, számítunk majd az Önök segítségére, hogy a parasportok kipróbálásával közelebb kerüljön egymáshoz az épek többségi és a fogyatékosok kisebbségi társadalma.

Tisztelt Pedagógusok!

Mi azt valljuk: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni!

Ezt a kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület (MPB), a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ), a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ) és a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékosok egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéshez. Arra kérjük Önöket, legyenek bátrak és váltsuk valóra közösen, amit a magyar parasport alapítói álomként és célként tűztek ki!

Köszönöm, hogy ezen a napon közösen, jókedvvel, sporttal, elfogadással tisztelgünk a fogyatékos sportolók teljesítménye előtt!

Balczó András szavait ajánlom mindannyiunk figyelmébe: „A sport eszköz legyen arra, hogy sokmindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világnak a háta mögött van.”

Jó munkát, sok szép és örömteli pillanatot kívánok!

A Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület oktatási intézényekhez intézett felhívása itt olvasható: