Menüpontok

Magyar Parasport Napja 2022

Kiemelkedő sikereket aratott a Magyar Parasport Napja, letette az ünnepélyes esküt a Magyar Paralimpiai Csapat

Az ötödik alkalommal megrendezett országos eseményen a hagyományos program mellett, letették az ünnepélyes esküt a pekingibe utazó Magyar Paralimpiai Csapat tagjai. A február 22.-i eseménysorozat keretén belül megemlékeztünk elhunyt bajnokainkról, Lélekmozgató programra invitáltuk meg az óvodásokat, iskolásokat és a felsőoktatási intézményeket, valamint konferenciát rendeztük a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel.

Leróttuk tiszteletünket azon paralimpiai bajnokaink előtt, akik sajnos már nem lehetnek köztünk. A Parlament melletti Olimpia Parkban tartott koszorúzáson Sárfalvi Péter, helyettes-államtitkár, Balogh-Madár Emese, V. kerület alpolgármestere, Böröcz László, országgyűlési képviselő, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szekeres Pál, az MPB tiszteletbeli elnöke, Szöllösi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége elnöke, Fábián László, az Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke, Becsey János, a Paralimpiai Bajnokok Klubja elnöke, a Magyar Parasport napjának két nagykövete, Ekler Luca, paralimpiai bajnok atléta, Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta,  valamint Sákovicsné Dömölky Lidia olimpiai bajnok vívó vettek részt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával idén is tartalmas programokkal készült a jeles napra. Ebben az évben is meghirdettük a Lélekmozgató programot, melyre az óvodások, iskolások, valamint idéntől, a felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. A FODISZ és megyei tagszervezetei által koordinált Lélekmozgató program ismét nagy sikerrel zajlott le, idén 629 oktatási intézmény csatlakozott a megemlékezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén újdonság volt, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, közösen a felsőoktatási intézményeket is együttműködésre hívtuk. Nagy örömünkre több egyetem az első hívó szóra bekapcsolódott a Lélekmozgató programba

A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban, az 2022-es parasport napjának Lélekmozgató program kiemelt intézményében, is igazán aktív és sokszínű Lélekmozgató program valósult meg a Magyar Parasport Napján, Hodunov Edvárd, a FODISZ versenysportért felelős sportigazgatója koordinálásban. A diákok kipróbálhatták a kerekesszékes kosárlabdát, az ülőröplabdát és a paraboccia sportágat, megismerkedhettek a kerekesszékes vívással Dani Gyöngyi és Krajnyák Zsuzsa, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, Európa-bajnok és világbajnok vívók segítségével, valamint egy érzékenyítő akadálypályán is próbára tehették ügyességüket.

 

A Dani Gyöngyi nevével fémjelzett Paraktív Alapítvány is részese volt az eseménynek és mesélt a gyerekeknek a parasportolók által is gyakorolható téli sportágakról, ehhez kapcsolódóan Pekingben, a Téli Paralimpiai Játékokon résztvevő Dumity Richárd, alpesi síző is az iskola vendége volt. A Lélekmozgató programra a Magyar Parasport Napja egyik nagykövete, Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta is ellátogatott.

Idén is sok segédlettel, filmmel, videóval, háttéranyaggal készültünk, hogy még inkább támogassuk a színvonalas megemlékezést akár a személyes részvételű eseményeknél, akár a digitális, online platformokon történő aktivitásoknál.  Az óvodás és kisiskolás korosztály számára idén is Bartos Erika érzékenyítő meséi és rajzai segítették a Lélekmozgató program megvalósítását. Újdonság, hogy idén két mese narrált, digitális diafilm formájában is bekerült a palettába.

A FODISZ sporttal is ünnepelte a Magyar Parasport Napját, hiszen február 22-én tartotta meg Asztalitenisz Országos Diákolimpia Döntőjét, tanulásban és értelmükben akadályozott diákok számára, Gödöllőn. Az eseményen az asztalitenisz sportág kiváló parasportolóival, Pálos Péter, kétszeres paralimpiai bajnok para-asztaliteniszezővel és Tóth Kriszta, Európa-bajnok asztaliteniszezővel is találkozhattak, sőt pingpongozhattak is. A para-asztalitenisz sportágról pedig sok érdekességet hallgathattak meg Vígh Zsolttól, a sportág szövetségi kapitányától. A versenyzők megismerhették a látássérültek asztalitenisz játékát is, hiszen Benedek Richárd, a FODISZ elnökségi tagja, a Vak Diákok Sportegyesülete elnöke koordinálásban showdown (vak asztalitenisz) verseny is zajlott párhuzamosan a diákolimpia döntővel. Az esemény díszvendégeként megjelent és köszöntőbeszédet mondott Dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, Vécsey László, országgyűlési képviselő, Németh Károly, FODISZ-mentor, többszörös magyar bajnok, olimpikon asztaliteniszező is. Az esemény megnyitóján és eredményhirdetésén Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke és Vajtó Richárd, a FODISZ diáksportért felelős  sportigazgatója is köszöntette a résztvevőket.  

A Magyar Parasport Napja 2022 két nagykövete: Ekler Luca paralimpikon távolugró és Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó segített az országos nap hírének népszerűsítésében. A két kiváló atléta igyekezett minden kiemelt programunkon részt venni, képviselni a hazai parasport mozgalom értékeit.

A korábbi hagyományokhoz híven, az országos nap kiemelt programjaként, nemzetközi konferenciát rendeztünk a Magyar Sport Házában A Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel meghirdetett eseményünkön megkezdése előtt Szabó László, az MPB elnöke, valamint Szöllösi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) elnöke adta át az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője díjat Szabó Álmos úszóedzőnek

További felemelő pillanatként, a konferenciánkon tartottuk meg a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra utazó Magyar Paralimpiai Csapat ünnepélyes eskütételét. A ceremónián dr. Früstner József, a Magyar Sí Szövetség (MSISZ) elnöke beszédében kifejezte gratulációját és büszkeségét Dumity Richárd alpesi sízőnek, aki egyetlen magyar versenyzőként képviselheti hazánkat a játékokon. MSISZ vezetőjének jókívánságait követően Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kiemelte az elmúlt hónapok sportsikereit, majd hozzátette: „Gratulálok Dumity Richárdnak, amiért végig verekedte magát ezeken a kemény versenyeken, így pedig ő is ott lehet a Pekingben. Ahonnan nem régen térhettünk haza, minden idők legsikeresebb magyar téli olimpiai szereplését követően.” – kiegészítésképpen megköszönte az idei parasport napja két nagykövetének az áldozatos munkáját. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László elsőkörben elmagyarázta, hogy hiába csak egy sportoló utazik a téli paralimpiára, így is szükség van a megfelelő szakmai stáb delegálására Pekingbe. „Örülünk annak, hogy Ricsi kiutazik a játékokra, de emellett fontos sportdiplomáciai erővel is bír Kínába utazásunk. Módunkban áll több találkozó lebonyolítása is, amire egyébként nem lenne lehetőségünk, ha nem lehetnénk ott a világ legrangosabb téli eseményén. Hálásak vagyunk Ricsinek, mivel ezzel a hazai parasport mozgalom újabb mérföldköveket léphet át, újabb kapukat nyithat meg.” – az elnök bizakodik a jó szereplés reményeiben és reméli az elkövetkezendő időkben még több fogyatékossággal élő kezd bele a sportolásba. 

A XIII. Téli Paralimpiai Játékokat március 4. és 13. között rendezik meg Pekingben. Hazánk, immáron ötödik alkalommal képviselteti magát a téli játékokon.

A Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel meghirdetett konferencián Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója, valamint Vobeczky Zoltán a Sportrádió főszerkesztője emelte ki a média erejének fontosságát. A közmédia sportcsatornájának igazgatója bejelentette, hogy a 2022-es téli, valamint 2024-es nyári paralimpia közvetítései követhetők lesznek az M4 Sporton, valamint az m4sport.hu-n. Bessenyey Zoltán handikart versenyző mesélt az élettörténetéről, hogyan lehet kerekesszékesként gokartozni és versenyeket nyerni.

Illés Fanni paralimpiai bajnok úszó, Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró, Osváth Richárd paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívó, valamint Szabó Álmos úszóedző számolt be a tokiói paralimpiai kulisszatitkairól, a mindennapos felkészülésükről és a kint megélt élményeikről.

A konferencia nemzetközi vendégeként elfogadta meghívásunkat Dr. Tabo Huntley, a ParaCoach program vezetője, a Liverpool John Moores Egyetem tanára, aki a fogyatékosággal élő sportolókkal foglalkozó edző képzés elképzeléseiről, megvalósításáról tartott részletes beszámolót.

A Testnevelési Egyetem, a Magyar Paralimpiai Bizottság partnerségének köszönhetően idén ismételten meghirdeti az inkluzív sportoktató szakirányú továbbképzését. Ennek részleteiről Trzaskoma-Bicsérdy Gabriella, szakvezető számolt be a konferencia résztvevőinek. A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Nemzetközi Edzőképző Központjának új képzése tavaly ősszel indult el. Céljuk a magyar sportszakemberek felkészítése a kerekesszékes kézilabda, valamint csörgőlabda sportágakban. Marczinka Zoltán, képzésvezető prezentációjában tért ki az MKSZ program fontosságáról.

Az évről-évre egyre több érdeklődőt elérő Magyar Parasport Napja idei fejlődése a konferencián is jól látható volt, hiszen személyesen nagyjából száz, míg online több, mint háromszáz néző követte figyelemmel az eseményt.

A Magyar Parasport Napja országos rendezvénysorozatot eseményeivel jövőre is találkozhatunk 2023. február 22-én.