Menüpontok

Boccia

A boccia sportág rövid ismertetése

 

A boccia eredetéről többféle elképzelés ismeretes.

Egyes vélemények szerint a boccia elődjének is tekinthető labdajátékot a rómaiak a görögöktől lesték el. Valószínűbb azonban, hogy ennek a játéknak a gyökereit a francia „petanque” játékban kell keresni.

 

Rövid történelem

1984: az angliai Stoke mandevill-i városkában megrendezett, a paralimpia elődjének számító VII. Fáklyajátékokon vezették be először új sportágként a Bocciát.

1985: Magyarországon a Sportolj Velünk Gyermekverseny keretében stukklabdás boccia-verseny került megrendezésre.

1988: az első paralimpia évében látogatott hazánkba a Cerebral Palsy – International Sports and Recreationa Assiciaion (Központi Idegrendszeri Sérültek nemzetközi Sport-és Rekreációs Szövetsége) részéről Colin Rains, aki a „Sportolj Velünk” keretében bemutatta a nemzetközi szabályokat és egy nemzetközi boccia készletet ajándékozott.

Azóta töretlen a sportág hazai fejlődése.

1994: a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetsége kinevezte a sportág első szakág vezetőjét, Péter Erika személyében.

1995: megrendezésre kerül első Országos Bajnokság a Mozgásjavító Általános Iskolában.

Kategória besorolás még nem volt, bárki indulhatott, akinek a sérülése négy végtag érintett volt.

A következő években kialakultak a különböző kategóriák, ahová a sérülés súlyosságától függően lehetett bekerülni. Így alakult ki a négy nemzetközi kategória (BC1, BC2, BC3, BC4) és a hazai kategória, ahol kizárólag a hazai szinten sportolóknak van lehetősége a sportolásra.

2001: Csehországban az Európa-bajnokságon került sor először a magyar boccia sport nemzetközi megmérettetésére.

2002: a portugáliai világbajnokságon BC4-es kategóriában Poczik Gábor egyéniben és párosban egyaránt ötödik helyezést ért el.

2003: Új-Zélandon, a világkupán BC4-es  kategóriában egyéniben Béres Dezső és párosban Gyurkota József Béres Dezső negyedik helyezést ért el.

2004: az athéni paralimpián a magyar boccia sport először szerzett lehetőséget az indulásra. BC4 kategóriában párosban Béres Dezső és Gyurkota József bronzérmet nyert.

2008: a pekingi paralimpián egyéniben Béres Dezső tizedik, Gyurkota József tizenötödik helyezést ért el. Párosban a hetedik helyen zártak.

2012: a londoni paralimpiára nem sikerült a kvalifikáció, nem volt jelen a magyar boccia csapat

2016: a riói paralimpiára nem sikerült a kvalifikáció, nem volt jelen a magyar boccia csapat

 

További kiemelkedő eredmények:

Béres Dezső és Gyurkota József BC4 páros kategóriában Európa-bajnoki cím, világbajnoki ezüstérem, világkupa aranyérmet nyert.

 

A boccia ma már Magyarországon is népszerű. A sportolók az ország különböző területein sportolnak egyesületekben (Szegeden, Budapesten, Tiszakürtön, Kunszentmiklóson, Nagyatádon, Kaposváron, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Pécsett) szabadidősport és profi sport szinten. 

A boccia sportág szabályai

 

A sportág felszerelése: 6 piros, 6 kék és 1 fehér céllabda. A pálya mérete: 6 x 12.5 méter.

A mérkőzéseket lehet játszani egyéniben (1-1 fő), párosban (2-2) fő illetve csapatban (3-3 fő).

A verseny menetét három bíró felügyeli (mérkőzésvezető, vonalbíró és jegyzőkönyvezető-időmérő).

A verseny célja: a színes labdákat minél közelebb juttatni a céllabdához.

 

Az egyéni verseny 4 játszmából áll. Mindegyik versenyző két játszmát kezd 6-6 labdával. A piros a 3-as, a kék a 4-es versenyállást használja.

A páros verseny szintén négy játszmából áll. Mindegyik versenyző egy játszmát kezd, egy párnak 6 labdája van egyénenként 3-3-as megosztásban. A piros labdások a 2-4-es, a kék labdások a 3-5-ös versenyállásban tartózkodnak.

A csapatverseny 6 játszmából áll. Csapaton belül a versenyzőknek 2-2-2 labda áll a rendelkezésére. A pirosak az 1-3-5-ös, a kékek a 2-4-6-os versenyállást használják.

 

A verseny előtt érmefeldobással dől el, hogy kiválaszthat színt, illetve ki kezdi a mérkőzést.

A verseny kezdési joga mindig a piros labdásé. Ő dobja ki a céllabdát, majd azt követően az első piros labdát. Ezután a kék labdás versenyző következik. Ezt követően mindig az a versenyző dob, akinek a labdája messzebb van a fehér labdához képest, mint a másik versenyző legközelebbi labdája.

A verseny addig tart, míg az összes labdát ki nem gurítják.

Az nyeri a versenyt, akinek egy vagy több labdája közelebb van a céllabdához (fehérlabda), mint a másik dobó legközelebbi labdája a fehér labdához képest.

A következő játszmában a kék labdás versenyző gurítja ki a céllabdát és folytatódik a játszma a fentiek szerint. A négy játszma összesített eredménye adja ki a végeredményt.

Verseny közben a következőkre kell figyelni:

Ha a céllabda érvénytelen területre gurul, akkor a kezdési jog átszáll a következő versenyzőre, illetve csapatra. Ez addig folytatódik így, míg a fehér labda érvényes területre nem kerül.

Az a versenyző dobja ki az első színes labdát, amelyik a céllabdát eldobja. Az a színes labda, amit kiütnek vagy kidobnak a pályáról, holt labdának számít és a továbbiakban nem vesz részt a játszmában.

Ha verseny közben a céllabdát kiütik a pályáról, akkor azt a célkeresztre helyezik vissza és az a versenyző dob, aki utoljára dobott. Ezt követően a szokásos módon folyik tovább a verseny.

Ha egyenlő távolságra van a céllabdától a piros és a kék labda, akkor addig dobnak felváltva a mérkőző felek, míg az állás meg nem változik, vagy a labdák el nem fogynak.

Döntetlen esetén döntő játszmára kerül sor. Ilyenkor a céllabdát a versenyvezető a célkeresztre helyezi, és érmefeldobással sorsolják ki a kezdő dobás jogát. Ezután a fenti szabályok szerint zajlik le a játszma.

A verseny során nem lehet zavarni az ellenfél versenyzőjét és csend van a teremben, amely a koncentráláshoz szükséges.

Hét klasszifikációs kategória van. Mindegyik kategóriában játszhatnak férfi és női játékosok.

A hazai és nemzetközileg elfogadott kategóriák:

 

•Egyéni BC1.

•Egyéni BC2.

•Egyéni BC3.

•Egyéni BC4.

•Páros – a játékosok BC3.-as kategóriájúak

•Páros – a játékosok BC4.-es kategóriájúak

•Csapat – a játékosok BC1.-es és BC2.-es kategóriájúak

Hazai, csak Magyarországon versenyző sportolók további kategóriái:

•Hazai1

•Hazai2

•Open

 

Egyéni BC1-es kategória

Ebbe a kategóriába azok a játékosok tartoznak, akik a CP-ISRA klasszifikációs rendszer szerint CP. 1. vagy CP. 2. minősítéssel rendelkeznek (központi idegrendszer sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat érinti). A játékosnak segíthet egy segítő, akinek legalább 2 méterrel (ha lehetséges) a játéktér mögött, egy meghatározott területen kell tartózkodnia. Csak abban az esetben jöhet előre segíteni, ha a játékos ezt láthatóan igényli. A segítő feladatai:

  • a játékszék igazítása vagy rögzítése
  • odaadja a labdát a játékosnak
  • a labda gyúrása.

Egyéni BC2-es kategória

A játékosok a CP-ISRA klasszifikációs rendszere szerint a CP. 2. (központi idegrendszer sérültek, sérülésük mind a négy végtagjukat érinti) kategóriába tartoznak. A játékosok nem használhatnak segítőt. Játékidejük alatt segítséget a bírótól kérhetnek a labda kézbeadásához, vagy a pályára való bemenetelhez.

Egyéni BC3-as kategória (segédeszközt használó játékosok)

A játékosok agyi- vagy nem agyi eredetű, nagyon súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed. Nem tudják hajtani a kerekesszéket, ezért segítőre, vagy elektromos kerekesszékre van szükségük.

A játékosok nem képesek a kitartó fogás vagy elengedés tevékenységére. Van karmozgásuk, de a mozgásterjedelem nem elegendő a boccia labda következetes mozgatására a pálya irányába. Minden játékos használhat segítőt, aki a játékállásban tartózkodik háttal a pályának, és szemeit a játéktól elfordítja. 

Egyéni BC4-es kategória

A játékosok nem agyi, vagy degeneratív agyi eredetű súlyos lokomotorikus diszfunkcióval rendelkeznek, mely mind a négy végtagra kiterjed gyenge dinamikájú törzsmozgással kombinálva. A játékos megfelelő kézügyességgel rendelkezik ahhoz, hogy a boccia labdát irányítsa, és azt a pályára dobja. Szembeszökően gyenge a megragadási és elengedési képessége, és egyidejűleg a dobás időzítése és annak végrehajtása is gyenge minőségű. Néhány esetben megfigyelhető a kontroll hiánya a mozgás gördülékenysége és a sebesség felett. A játékosok nem vehetnek igénybe segítőt. Játékidejük alatt segítséget a bírótól kérhetnek a labdák felszedéséhez, vagy a pályára történő bemenetelhez.

Páros BC3-as kategória

A versenyzők az egyéni BC. 3.-as kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A BC 3 páros esetében egy CP-s játékosnak mindig kell a pályán tartózkodnia. Minden játékosnak lehet segítője, az egyéni kategóriáknál meghatározott feltételek szerint. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Páros BC 4-es kategória

A versenyzők az egyéni BC. 4.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A páros tagjain kívül egy cserejátékost is ki kell állítani. Kivétel lehet az IBC belátása szerint, akinek a határozata lesz a döntő. A szabályok megegyeznek a csapatjáték szabályaival, azzal a kivétellel, hogy itt a 2-5 játékállásokat használják a játék folyamán.

Csapat

A versenyzők az egyéni BC. 1.-es vagy BC. 2.-es kategóriának megfelelő minősítéssel rendelkeznek. A csapatban legalább egy BC. 1. kategóriás versenyzőnek kell lennie a pályán. Minden csapat egy segítőt használhat, az egyéni BC. 1.-es kategóriánál ismertetett szabályoknak megfelelően. Minden csapatban három (3) játékos tartózkodhat a pályán és lehet egy vagy két cserejátékos is. Ha két cserejátékos van, a csapatban legalább két BC 1-es játékosnak kell lennie.