Menüpontok

Íjászat

Szövetségi kapitány:Windischmann Mercédesz

elérhetősége: 
mercedesz@misz.hu

 

Több, mint hatvan éve tesztelik a fogyatékos sportolók a célzó képességüket és precizitásukat az íjászvetélkedéseken. Az első rangos nemzetközi íjászversenyt fogyatékos emberek számára 1948-ban, a Stoke Mandeville-i játékokon szervezték.

Az első nemzetközi verseny óta folyamatosan jelen van mint parasportág, az íjászat,  álló/ kerekesszékes – női/férfi kategóriákban. Minden verseny kiváló példája az erőnek és a tiszta összpontosításnak. A paralimpiai játékokon egyéniben, párosban, valamint csapatban indulhatnak versenyzők.  A verseny- és pontozási rendszer - egy-két apró mozzanattól eltekintve, ami azt segíti, hogy a kerekesszékesek is kényelmesen versenyezhessenek-, megegyezik a Nemzetközi Íjászszövetség (WA) szabályaival. Az íjászat az a sportág, amelynek szabályzatát nem kellett adaptálni.

Kategóriák:

                W1 - egyéni (kerekesszékes)

                VI: egyéni (látássérült)

                Álló – egyéni, csapat

Magyarországon az 1970-es évektől, a Halassy Olivér Sport Club megalakulásától űzik parasportolók versenyszerűen az íjászatot. A paralimpiai kvótaszerzés a sportág nemzetközi népszerűségének és erős mezőnyének köszönhetően komoly kihívást jelent.

Magyar íjász utoljára az 1996-os atlantai játékokon képviselte hazánkat.