Menüpontok

Snowboard

Szövetségi kapitány: Némethné Harmat Rózsa

Elérhetősége: harmatrozsa@msbsz.hu

 

A fogyatékkal élők számára az első hivatalos snowbard versenyt, az úgynevezett adaptív snowboard versenyt  2000-ben tartották USASA állampolgárainak Waterville Valley NH, az USA-ban. A szabályozott adaptív snowboard versenyek sora után 2008-ban Észak-Amerikában a Világ Snowboard Szövetsége elfogadott egy nemzetközi szabályrendszert, ami lefektette azokat a szabályokat, ami alapján már paralimpiai sportágként is szabályozható sportágként tartották számon.  

A para snowboard és az adaptív snowboard nem ugyanaz, bár mindkettőt gyakorolják a fogyatékkal élők.  A para snowboard a paralimpiai mozgalom szabályainak megfelelő sportág, az adaptív snowboard szélesebb körben űzhető sportágként szerepel a fogyatékos sportolók körében. 

A para snowboard mint sportág a 2014-es téli paralimpián, Szocsiban, Oroszországban mutatkozott be először, ekkor lett hivatalos téli paralimpiai sportág. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) két kategóriát különböztet meg a versenyzőknek:

- SB-LL kategória, egyik vagy mindkét láb bármely jellegű hiánya 

 - SB-UL kategória, egyik vagy mindkét kar bármely jellegű hiánya

Minden sportolónak háromszor van lehetősége végigcsúszni a kialakított pályán, amely éles kanyarokkal, dombokkal nehezíti a lejutást. A legjobb két időeredményt számítják versenyzőként, így kapják meg a végső győztest. 

2014-ben Sochiban a Téli Paralimpiai Játékokon a nőknél  a holland  Bibian Mentel-Spee (1 perc 57,43 másodperc) nyert, a férfiaknál az egyesült államokbeli Evan Strong nyert (1 perc 43,61 másodperc). 

Sochiban nagy sikert arattak a para snowboardos versenyek, minden jegyet eladtak.  Az IPC ezért bejelentette, hogy a 2018-as Téli Paralimpiai Játékokon Pyeongchangban, Dél-Koreában már szlalom pályán is indulhatnaka  parasnowboardos versenyzők. A 2018-as téli játékokon továbbra sem engedélyezett a látássérült snowboard versenyzők indulása.