Menüpontok

Sportlövészet

Szövetségi kapitány: Karácsony Gyula

elérhetősége: karishoot@gmail.com

 


Magyar történet:Nemzetközi történet:
A sportlövészet az 1976-os paralimpiai játékok óta része a versenyprogramnak.  Azóta számos változást eszközöltek, új számok és kombinációk jelentek meg a programban.  Az atléták több távon (10, 25 és 50 méteren) mérhetik össze ügyességüket vegyes, vagy nemre bontott csoportokban.  Összesen 12 paralimpiai szám van, ebből 4 pisztolyos és 8 puskás (6 SH1 és 2 SH2). Hat szám nyitott férfiak és nők számára vegyes csoportoknak  és három-három csak férfiaknak vagy csak nőknek.

A sportlövészet a rugalmas helyigénye miatt egyre népszerűbb hazánkban is a mozgássérültek körében. 1992-ben Barcelonában már képviselte hazánkat magyar paralövész. 

A mozgáskorlátozott lövők itthon integráltan tudnak versenyezni az ép sportlövőkkel. Legtöbbször, 3-szor volt paralimpiai résztvevő Gurisatti Gyula (Peking, London, Rió), Dávid Krisztina az első magyar női paralövő, aki már két paralimpián vett részt (London, Rió).

 

Klasszifikáció:
Sportlövészetben a versenyzők három kategóriában indulhatnak:
SH1 (pisztoly): A versenyzőnek rendellenesség mutatkozik az alsó és/vagy a felső (nem pisztolyt tartó) végtagjában.
SH1 (puska): Az induló rendellenes alsó végtagokkal rendelkezik.
SH2 (puska): Az előző csoporthoz képest az ebben a kategóriában indulók rendellenes felső végtagjuk miatt nem tudják megtartani a fegyver teljes súlyát, így ehhez bizonyos segédeszközöket használnak.  A célzás és fegyver irányítása ez esetben is a versenyző feladata.  

Sportolók - Sportlövészet