Menüpontok

Triatlon

Szövetségi kapitány: Pocsai Balázs

pocsaibalazs@triatlon.hu

A versenyeket (világkupák – VK, kontinens bajnokságok, világbajnokságok) az esetek nagy részében bizonyos szempontból integráltan rendezik. Ez azt jelenti, hogy a para futamok a nemzetközi versenyeken az épek futamai között kerülnek megrendezésre, azonos a rendezői és bírói stáb és a pályán is csak a para versenyzők sajátosságainak megfelelően módosítanak (nincsenek pl. nagyon meredek emelkedők a kerekesszékes és a tandemes versenyzőkre tekintettel).

Külön futam csak a kiemelt nemzetközi versenyeken van, egyébként a paratriatlonisták is az épek között versenyeznek minden triatlon távon és duatlon versenyen.

  • sprint táv: 750 m úszás – 20 km kerékpár – 5 km futás
  • olimpiai táv: 1500 m úszás – 40 km kerékpár – 10 km futás
  • középtáv: 1900 m úszás – 90 km kerékpár – 21 km futás
  • hosszú táv: 3800 m úszás – 180 km kerékpár – 42 km futás

Egyes versenyeken váltó is van, de a hivatalos nemzetközi versenyeken csak egyéniben lehet indulni. 

A paratriatlon 2016-ban szerepelt először a paralimpia programján az ITU és az IPC 2010-ben hozott közös döntése alapján. A játékokon sprint távon rendezik a versenyt., az első magyar triatlonista, aki hazánkat paralimpián képviselte Rióban, Boronkay Péter volt, aki a 9. helyen végzett. 

A fogyatékosság típusa és súlyossága alapján öt kategóriába sorolják a sportolókat. Az első négy kategória a mozgássérült versenyzőké, az ötödik a látássérülteké. A kategorizálásra egy alapos vizsgálat alapján kerül sor, melyben több szakember is részt vesz (orvos, gyógytornász, edző).

  • PT1: ebbe a kategóriába tartoznak a  kerekesszékes sportolók, (gerincsérülés, dupla amputáció vagy végtaghiány, idegrendszeri sérülés, stb.), akik a kerékpáros távot handbike-kal, a futó távot pedig speciális futószékkel teljesítik.
  • PT2 – PT3 – PT4: jellemző a végtaghiány, hypertonia, ataxia és/vagy izomrángás, csökkent izomerő vagy mozgási tartomány. Az amputált vagy végtaghiányos sportolók használhatják a jóváhagyott protézist vagy más támogató eszközöket.
  • PT5: teljes vagy részleges látáscsökkenés (IBSA / IPC meghatározott alosztályok B1, B2, B3): azok a sportolók tartoznak ebbe a kategóriába, akik teljesen vakok (B1), vagy aliglátók/gyengénlátók. A teljesen vak sportolók hendikep-es (késleltetett) rajttal kapnak időkompenzációt, azaz néhány perccel előbb indulhatnak, mint az alig- vagy gyengénlátó versenyzők.

A versenyszezon világkupákból, kontinens bajnokságokból és világbajnokságból áll. A sportág sajátossága, hogy minden évben rendeznek világbajnokságot, sprint távon és tereptriatlonban egyaránt.

A látássérült sportolók esetében a guide (kísérő versenyzőtárs) és a versenyző szigorú szabályok között együtt teljesíti a verseny távját. A guide csak azonos nemű lehet és célszerű, ha a méreteik (magasság, súly) is közel azonosak, mert pl. a tandemkerékpáron nehéz a vázat úgy kialakítani, hogy az jelentősen eltérő magasságú sportolóknak is megfelelő legyen. A sportolók a combjuknál vagy a derekuknál összekötve úsznak, országúti tandemkerékpáron kerékpároznak és a csuklójuknál összekötve futnak. A guide a versenyző „szeme”, csak mellette vagy kicsivel mögötte haladhat, az úszás és a futás során szóval és érintéssel irányíthatja a versenyzőjét, nem előzheti meg, nem húzhatja, mert ez azonnali kizárást von maga után, a versenyek során  a bírók szigorúan ellenőrzik ezt a pálya minden szakaszán. A guide önállóan nem versenyezhet nemzetközi versenyeken, aktív versenyzői pályafutását követően két év múlva kezdheti meg guide tevékenységét. 

 

Forrás:  http://www.triathlon.org/paratriathlon és dr. Litavecz Anna volt paratriatlon szövetségi kapitány