Asztalitenisz

A sportág története:

Az asztalitenisz már az első paralimpián 1960-ban, Rómában a program része volt. Szöulban az asztalitenisz versenyen 38 ország vett részt, 37 versenyszámban 247 férfi és 47 nő, azaz összesen 294 sportoló vetélkedett az érmekért.       

A sportág fejlődését és népszerűségét mutatja, hogy a 2012-es londoni paralimpián már negyvenhét országból indultak résztvevők; a férfiak tizenegy egyes és öt csapat, a nőknél tíz egyes és három csapat kategóriában. A nemzetközi szövetség ma már több mint száz országban tart nyilván paraasztaliteniszezőket.

(Forrás: Wikipédia)

A sportág magyar története:

Magyar asztaliteniszező 1976-ban vett részt először paralimpián, Torontóban. Tauber Zoltán egyéniben aranyérmet szerzett, ám az akkori magyar kormány a harmadik versenynap után úgy döntött, a dél-afrikai csapat jelenléte miatt bojkottálni kell a játékokat. Azonnal hazahívták a tizenkét sportolóból álló delegációt, ezért a rendezők törölték az addig elért  eredményeket.Tauber Zoltán asztaliteniszező aranyérmét 2016-ban Nádas Pál közbenjárásának köszönhetően a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság rehabilitálta, ígyTauber Zoltán hivatalosan is az első magyar aranyérmes paralimpikon. A Magyar Paralimpiai Csapat 2016-os eskütételi ünnepségén, élő tévé közvetítésben került sor az érem hazai rehabilitációjára. A Nemzeti Színházban rendezett eseményen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Nádas Pál adta át az 1976-os magyar csapat tagjainak az elismeréseket. 

Az asztalitenisz sportágat Torontó után csak 1984-ben, New York-ban képviselte újra magyar parasportoló. Kovács Győző, Majsai Károly és Szepesi Attila  csapatban második helyen végeztek. 1988-ban, Szöulban három bronzérmet nyertek férfi versenyzőink,Erdős Lajos, Majsai Károly csapatban, Kovács Győző, Szepesi Attila szintén csapatban, Szepesi Attila egyéniben is bronzérmesként tért haza. 

 Négy évvel később, Barcelonában Pusztafiné Judit és Sasváriné Paulik Ilona csapatban ezüstérmet, utóbbi egyéniben bronzérmet nyert. Sasváriné Paulik Ilona az 1996-os atlantai játékokon egyesben paralimpiai bajnok lett.

Az Atlanta után következő tizenhat évben nem sikerült folytatni a magyar érembravúrokat a sportágban.

2012-ben Londonban Pálos Péter újra bebizonyította, hogy számolni kell a magyar parasztalitenisz sportággal, kategóriájában aranyérmet nyert. 

2016-ban Rió de Janeiróban hat magyar játékos képviselte az országot. Csonka András ezüstérmet, Pálos Péter bronzérmet nyert. 

(Forrás: MPB)

Következő események