Menüpontok

Általános leírás, letölthető dokumentumok

A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt. 

Hazai és nemzetközi klasszifikáció

A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául egy speciális vizsgálat szolgál. A klasszifikáció laboratóriumi mérések, orvosi kutatómunka alapján kidolgozott, sportág specifikus, nemzetközi standardokra épülő a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által szabályozott eljárás. (https://www.paralympic.org/classification)

A kategóriák megállapításánál meghatározó – de nem kizárólagos szempontok – a sérültség típusa, a súlyosság mértéke, az adott sportág mozgásrepertoárja, a sportág mozgásfunkciói (erő, dinamika, koordináció stb. figyelembevétele), a sportág eszközigénye. A kategória besorolásokat erre specializálódott szakemberek végzik úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten.

Klasszifikátori képzettséget szerezhet például ortopéd szakorvos, szemész szakorvos, pszichológus/gyógypedagógus sérülés specifikumtól függően, valamint mozgásterapeuták. (gyógytornász, szomatopedagógus) A vizsgálatoknak szigorú szakmai és etikai szabályai vannak, amelyek a vizsgálatot végző szakemberekre, a sportolókra és az edzőikre egyaránt vonatkoznak.

Minden sportág más módon építette fel a kategorizálási rendszerét. A sérültség mértékét számmal és betűvel (általában az adott sportág nemzetközi rövidítése) jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más sérültségi szintet jelent. Egyes sportágakban a besorolás könnyen nyomon követhető, például erőemelésben nincsenek is sérültségi kategóriák. Ezzel szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat. Amennyiben a sportoló egészségi állapotában tartós változás következik be, kérheti a kategóriájának felülvizsgálatát. Ehhez szükséges rendelkezni az állapotromlását igazoló orvosi dokumentációval és részt kell vennie egy újabb kategorizáló vizsgálaton. A sportoló végleges kategóriáján csak az illetékes szakértői bizottság módosíthat.

A nemzetközi klasszifikációt az MPB kérvényezheti a nemzetközi sportági- vagy sérülés specifikus parasport szervezeteknél, mint például az IPC, IBSA, IWAS. Minden szervezet más klasszifikációs rendszert dolgozott ki. Mivel a klasszifikáció folyamatosan fejlődő terület, igyekeznek minél átláthatóbbá tenni a sérültségi csoportokat és egyenlő feltételeket teremteni. Az első nemzetközi verseny előtt (Európa-bajnokság, világbajnokság, világkupa-verseny) minden sportolónak szükséges részt vennie klasszifikációs vizsgálaton, amely során megkapja a számára megfelelő kategóriát, majd a verseny során megfigyelik a klasszifikáló szakemberek és véglegesítik azt. A nemzetközi klasszifikáció előfeltétele a választott sportág szakágvezetőjének javaslata és egy éven belüli hazai kategória vizsgálaton szerzett kategória megléte.

 A paralimpián csak végleges nemzetközi kategóriával rendelkező mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.

Klasszifikációs vizsgálathoz letölthető dokumentumok

Az edző igazolása arról, hogy a sportoló minimum egy éve végzi a választott sportágat ide kattintva tölthető le

A sportolói beleegyező nyilatkozat ide kattintva tölthető le

Kizárólag látássérült sportolók klasszifikációs vizsgálathoz szükséges adatlap ide kattintva tölthető le

Kérjük,  olvassa el az  MPB Adatkezelési Tájékoztatóját!

(Az adatkezelési tájékoztató itt tekinthető meg)

Adatkezelési nyilatkozat (az adatkezelési nyilatkozat innen tölthető le)

Adattovábbítási nyilatkozat (az  adattovábbítási tájékoztató és nyilatkozat innen töltehető le)