Menüpontok

Általános leírás

A paralimpiai versenyeken mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.

   

Hazai és nemzetközi klasszifikáció

A parasportban a sportteljesítmény mérhetősége, összehasonlíthatósága és a versenyzés során az esélyegyenlőség biztosításának alapjául egy speciális vizsgálat szolgál. A klasszifikáció laboratóriumi mérések, orvosi kutatómunka alapján kidolgozott, sportág specifikus, nemzetközi standardokra épülő a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által szabályozott eljárás. (https://www.paralympic.org/classification)

A kategóriák megállapításánál meghatározó – de nem kizárólagos szempontok – a sérültség típusa, a súlyosság mértéke, az adott sportág mozgásrepertoárja, a sportág mozgásfunkciói (erő, dinamika, koordináció stb. figyelembevétele), a sportág eszközigénye. A kategória besorolásokat erre specializálódott szakemberek végzik úgy Magyarországon, mint nemzetközi szinten.

Klasszifikátori képzettséget szerezhet például ortopéd szakorvos, szemész szakorvos, pszichológus/gyógypedagógus sérülés specifikumtól függően, valamint mozgásterapeuták. (gyógytornász, szomatopedagógus) A vizsgálatoknak szigorú szakmai és etikai szabályai vannak, amelyek a vizsgálatot végző szakemberekre, a sportolókra és az edzőikre egyaránt vonatkoznak.

Minden sportág más módon építette fel a kategorizálási rendszerét. A sérültség mértékét számmal és betűvel (általában az adott sportág nemzetközi rövidítése) jelölik, de ugyanaz a betű és szám különböző sportágakban más sérültségi szintet jelent. Egyes sportágakban a besorolás könnyen nyomon követhető, például erőemelésben nincsenek is sérültségi kategóriák. Ezzel szemben az úszóknál egy-egy versenyző esetében az úszásnemtől függően is változhat a besorolás és előfordulhat, hogy valaki az egyik számban az enyhén, a másikban a súlyosabban sérültek között indulhat. Amennyiben a sportoló egészségi állapotában tartós változás következik be, kérheti a kategóriájának felülvizsgálatát. Ehhez szükséges rendelkezni az állapotromlását igazoló orvosi dokumentációval és részt kell vennie egy újabb kategorizáló vizsgálaton. A sportoló végleges kategóriáján csak az illetékes szakértői bizottság módosíthat.

A nemzetközi klasszifikációt az MPB kérvényezheti a nemzetközi sportági- vagy sérülés specifikus parasport szervezeteknél, mint például az IPC, IBSA, IWAS. Minden szervezet más klasszifikációs rendszert dolgozott ki. Mivel a klasszifikáció folyamatosan fejlődő terület, igyekeznek minél átláthatóbbá tenni a sérültségi csoportokat és egyenlő feltételeket teremteni. Az első nemzetközi verseny előtt (Európa-bajnokság, világbajnokság, világkupa-verseny) minden sportolónak szükséges részt vennie klasszifikációs vizsgálaton, amely során megkapja a számára megfelelő kategóriát, majd a verseny során megfigyelik a klasszifikáló szakemberek és véglegesítik azt. A nemzetközi klasszifikáció előfeltétele a választott sportág szakágvezetőjének javaslata és egy éven belüli hazai kategória vizsgálaton szerzett kategória megléte.

 A paralimpián csak végleges nemzetközi kategóriával rendelkező mozgássérült, látássérült és enyhe értelmi sérült sportolók vehetnek részt.