Menüpontok

A téli paralimpiai játékok története

 

2022 Peking

A 2022-es XIII. Téli Paralimpiai Játékok rendezés jogát Peking nyerte el. A hatalmas kínai város március 4 - 13 között szervezte meg a fogyatékkal élő sportolók számára a világ legrangosabb sporteseményét. Korábban még nem rendezettek téli játékokat, azonban még így is felférnek a dobogóra, mivel az ázsiai országok közül harmadikként - Nagano 1998, PyeongChang 2018 - érte őket ez a megtiszteltetés. A téli paralimpián 5 sportág, 78 versenyszámában szállhattak harcba a világ legjobbjai, amely két megméretettéssel kevesebb, mint a négy évvel korábbi paralimpián. Peking nem először lehet házigazdája egy rangos sporteseménynek, így a szervezők garantálták a tőlük telhető legjobb szervezést. A pandémia miatt szigorítások bevezetésével rendezték meg a sporteseményt, azonban kínai lakosok jelentős számmal tekintették meg a legtöbb sportág versenyeit. A téli paralimpián 46 ország 564 versenyzője képviseltette magát.

Hazánk ötödik alkalommal delegálhatott versenyzőt a téli paralimpiára. Dumity Richárd, alpesi síző  Pekingben utazhatott, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elfogadta a magyar sportoló kvótájáért beadott szabadkártya kérelmet. A 25 éves sportoló a paralimpiát megelőzően több nemzetközi versenyen, köztük világbajnokságon is összemérhette tudását a sportág legjobbjaival. Eredeti célkitűzése a 2026-os milánói téli játékokon való szereplés volt, ám magabiztos teljesítményének köszönhetően már Kínában is paralimpiai részvevővé vált. Ricsi óriás-műlesiklás és műlesiklás versenyszámban állhatott rajthoz, előbbiben 30., míg utóbbiban 16. helyen ért célba. 


2018 PyeongChang

A XII. Téli Paralimpiai Játékok házigazdája PyeongChang volt, ahol március 9-18 között méretteték meg tudásukat a sportolók. A szervezők 49 ország, 567 versenyzőét fogadták Dél-Koreába. A rangos eseményen 10 nap alatt 80 versenyszámot bonyolítottak le. Újdonságnak számított, hogy a paralimpiai falu egy helyszínen volt, nem bontották sportágak szerint szét a versenyzőket, szintén innovációnak számított az érem átadás, amit minden napot követően a központi stadionban bonyolítottak le. 

A XII. Téli Paralimpiai Játékokra három versenyző utazott: Lőrincz Krisztina, biatlonos és sífutó, Balogh Zsolt látásérült síelő, illetve Bocsi Bence, Zsolt guideja. 

Összesen 20 ország versenyzői nyertek aranyérmet, ezzel a számmal új rekord született, az eddigi legeredményesebb téli paralimpia Salt Lake City-ben (2002) volt, ott 17 nemzet sportolója küzdötte magát a dobogó legfelső fokáig. Kína, Kazahsztán, Horvátország, valamint a házigazda Dél-Korea első alkalommal PyeongChangban nyert aranyérmet, ezelőtt még nem sikerült egy versenyzőjüknek sem elérni ezt a célt. 

Esemény összefoglaló videója

Forrás: https://www.paralympic.org/pyeongchang-2018/about


2014 Szocsi

 Mindent várakozást felülmúlva az egyik legsikeresebb téli olimpiát és paralimpiát rendezték Szocsiban. A helyszín védjegye a fantasztikus közönség, akik mindig ott voltak a helyszíneken és fantasztikus hangulatot csaptak a lelátókon. Rekordnak számító, mintegy 316.200 jegyet adtak el, ami 40%-al több mint a 2010-es Vancouver-i téli paralimpián értékesített belépők száma. További sikerként könyvelhették el az orosz szervezők, hogy a világon összesen 2.1 milliárd ember nézte a téli paralimpiai játékokat a televízióban, amire korábban nem volt példa. Ezen a téli paralimpián első alkalommal debütált a snowboard, alpesi sí kategóriában. Szocsi záróünnepélyén a szervezők célja a sportolóknak motiválása volt, üzenetükkel az emberek "nem lehetséges" felfogását eltörölték, csak a "lehetségessés" létezik. Az Oroszországban megrendezett téli paralimpián összesen 45 országból, 541 sportoló érkezett, a szervezők pedig 72 medál ceremóniát tartottak, ahol 19 nemzet szerzett legalább egy érmet. Kétségkívül a verseny legsikeresebb versenyzője Roman Petushkov (Oroszország) volt, aki hét versenyszámban hat aranyérmet nyert (biatlon, és sífutás).

Esemény összefoglaló videója 

Forrás: https://www.paralympic.org/sochi-2014

2010 VANCOUVER

A kanadai városba 44 ország, 502 versenyzője, 2 magyar delegált sportolóval vett részt a téli játékokon. A rangos eseményen összesen 64 medál ceremóniát tartottak 230.000 szurkoló, valamint 1.6 milliárd TV néző előtt. Az érem táblázat legtetejére Németország (13 arany, 5 ezüst, 6 bronz) utánuk Oroszország (12 arany, 16 ezüst, 10 bronz), majd a házigazda Kanada (10 arany, 5 ezüst, 4 bronz) sorakozott fel. Magyar versenyzők között Dani Gyöngyi is kvalifikálta magát, ezzel pedig ő lett az első magyar női parasportoló, aki a nyári mellett a téli játékokon is részt vehetett. Gyöngyi Vancouver-ben Műlesiklás, és Óriás-műlesiklás ülő kategóriájában indult volna, azonban egy balesetett következtében bal lábszárának két csontja eltört, így visszalépett a versenytől. Magyarország képviseletében a férfiaknál Koleszár Balázs műlesiklás, illetve óriás-műlesiklás álló kategóriájában mérettete meg tudását, előbbiben nem sikerült célba érnie, utóbbiban pedig 34. helyen zárt.

A vancouveri téli paralimpia legsikeresebb két versenyzője a sífutó, és biatlanos Verena Bentele (Németország), valamint alpesi síelő Lauren Woolstencroft (Kanada) lett, akik öt-öt aranyérmet nyertek.

Téli Paralimpiai Játékok történelmében korábban soha nem sikerült eladni 230.000 jegyet (később ezt a számot Oroszország felülmúlta), hatalmas érdeklődés övezte a vancouveri rangos eseményt. 

Esemény összefoglaló videója

Forrás: https://www.paralympic.org/vancouver-2010

2006 Torino

A kilenc napos Téli Paralimpiai Játékokat 38 részt vevő nemzet 474 sportolójának versenyeivel bonyolították Olaszországban. A megszokott sportágak mellett (Alpesi síelés, biatlon, sífutás, szánkós jéghoki) első alkalommal debütált a kerekesszékes curling. Torinoba összesen 165.974 néző kisérte végig a helyszín lelátóiről a sportolók sikereit. Az éremtáblázat csúcsára Oroszország lépett fel 13 aranyéremmel, mögöttük Németország 8 arannyal, majd nagy meglepetésre Ukrajna a 4 évvel ezelőtti téli játékok (2002 Salt Lake City) 18. helyét követően, ezúttal a dobogó harmadik fokára állhatott. Keleti szomszédaink remek eredményéhez Olena Iurkovska kimagasló teljesítménye volt szükséges, aki 4 arany, valamint egy-egy ezüst, és bronzéremig küzdötte magát. Az eseményen rekord számot elérő, 1037 médiában foglalkozó munkatárs vett rész, ami korábban sose volt tapasztalható a téli paralimpiák történelmében. 

Magyarország képviseletében Vass Ágnes, valamint Navratyil Sándor utazott Olaszországba, mindketten óriás műlesiklás, és szlalom ülő kategóriában indultak el. Ági műlesiklásban 10. Sándor pedig 39. lett, míg szlalomban női versenyzőnk 9. helyen, férfi sportolónk pedig 29. helyen zárt. 
 

Forrás: https://www.paralympic.org/torino-2006


2002 Salt Lake City

Magyarország, valamint a magyar parasport számára különleges volt ez a világverseny, hiszen a történelemben először delegált a Magyar Paralimpiai Bizottság sportolót a Téli Paralimpia Játékokra. Amerikában megrendezésre kerülő megmérettetésen összesen 415 atléta indult el, és 36 ország képviseltette magát. Az éremtáblázat csúcsán Németország zárt, ezek ellenére az Egyesült Államok versenyzői az azóta is rekordnak számító 43 éremmel fejezték be a téli paralimpiát, de ezek ellenére a 2. helyen zártak. A szervezők szerint a legemlékezetesebb pillanat a szánkós jéghoki volt, amit a rendező ország nyert meg Norvégia ellen büntető lövésekkel. Salt Lake Citybe nagyjából 40.000 szurkoló látogatott ki összesen, és 92 versenyszámot tekinthettek meg, az ceremóniák mellett. A megnyitó ünnepségen lángját Eric Weihenmeyer hozta a stadionban, ő az első vak férfi a történelembe, aki megmászta a Mount Everestet.

A Magyar Paralimpia Csapat képviseletében Navratyil Sándor indult el a téli paralimpián, óriás műlesiklás, valamint szlalom versenyszám ülő kategóriájában, előbbiben nem sikerült célba érnie, utóbbiban pedig 10. helyen zárt. 

Forrás: https://www.paralympic.org/salt-lake-city-2002

1998 Nagano

Naganoi Téli Paralimpiai Játékok mottója a "remény" volt, mivel ez volt az első alkalom, hogy Ázsiában téli játékokat rendeztek, valamint a 20. század utolsó világjátékait rendezték itt. A rangos eseményen összesen 31 ország, 562 versenyzője vett részt a Japán városban.  Az évszázad mellett a szánkós gyorskorcsolyát is búcsúztatták, a történelemben ekkor volt utoljára ez a sportág a Téli Paralimpiai Játékok versenyszámai között. Norvégia az éremtáblázat élén végzet, őket Németország, valamint az Amerikai Egyesült Államok követték sorrendbe. A virtuális térben hatalmas sikernek örvendett a 1998-as téli paralimpia, két nap alatt több mint 1 millió ember látogatott el a hivatalos weboldalra a világeseménynek, összesen pedig 7.7 millióan kattintottak a honlapra.

Forrás: https://www.paralympic.org/nagano-1998

1994 Lillehammer

A történelem során először rendezték egyben a Téli Paralimpiai, és Olimpiai játékokat, amikre korábban nem volt példa. Norvégia remek szervezői tudását alátámasztotta, hogy 1980-at követően második alkalommal rendezhették meg a téli világjátékokat.  Az eseményen 469 sportolót delegált a 31 ország, amely részt vett Lillehammerben. Különlegességnek számít, hogy az érem táblázat első helyén a szervező ország végzett, mint 1980-ban, amikor szintén Norvégia volt a téli játékok rendezője. Medálok tekintetében a top lista második fokán Németország, harmadik helyén pedig az Egyesült Államok végzett. A világesemény legsikeresebb parasportolója Ragnhild Myklebust (Norvégia) volt, aki összesen 5 arany, két ezüst, illetve két bronzérmet nyert biatlonban, sífutásban, és szánkos gyorskorcsolyában.

Forrás: https://www.paralympic.org/lillehammer-1994

1992 Tignes-Albertville

Az utolsó Téli Paralimpiai Játékok amit külön rendeztek az épektől. A Francia városban megrendezett világversenyen 24 ország, 365 sportolója képviseltette magát, összesen pedig 79 versenyszámot rendeztek. A éremtáblázat élén az Amerikai Egyesült Államok végzett, második helyen Németország, őket követve pedig a Szovjetunió tag országai végeztek.  A körülmények nem voltak a legjobbak a helyszínen, illetve delegáltak száma se érte el a megfelelő mennyiséget, ezért a jégen zajló sportágakat eltörölték. Sífutás, és alpesi síelésben értelmi sérültséggel rendelkező sportolók, biatlonban pedig látássérültek képviseltették magukat az eseményen. Németország sikereihez Reinhild Moeller alpesi síelő 4 arannyal, míg honfitársai, Gerd Schoenfelder, és Frank Hoefle három aranyéremmel járult hozzá. Szintén három-három alkalommal végzett a dobogó legfelső fokán Amerikát képviselő Nancy Gustafson alpesi síelő, és a Szovjetunió színeiben versenyző Nikolai Ilioutchenko sífutó. 

Forrás: https://www.paralympic.org/tignes-albertville-1992

1988 Innsbruck

Ebben az évben Calgary-ban rendeztek Téli Olimpiai Játékokat, ám a szervezőbizottságok között problémák alakultak ki, így nem lehetett a téli paralimpiát is Kanadában rendezni. 1984-et követően, 1988-ban is Innsbruck nyerte el a világesemény megrendezésének jogát, ahol 377 versenyző mérettete meg tudását. Négy különböző sportág: Alpesi síelés, biatlon, sífutás, valamint szánkós gyorskorcsolya versenyszámait rendeztek meg, újdonságként pedig debütált a síelés ülő kategóriája. Érmeket tekintve Norvégia végzett az élen 25 aranyéremmel, őket követte a rendező ország, Ausztria, harmadik pozícióba pedig Németország végzett. Szánkós gyorskorcsolyában Knut Lundstroem (Norvégia) minden idők legnagyobb sikerét érte el, négy aranyérmet gyűjtött be 100, 500, 1.000, valamint 1.500 méteren. Silvia, Svédország királynője is tiszteletét tette a téli paralimpián, nem csoda hiszen nagy támogatója volt a paralimpiai játékoknak.

Forrás:https://www.paralympic.org/innsbruck-1988


1984 Innsbruck

A Téli Paralimpiai Játékok történelmében először csatlakozott a lebonyolító szervezetek közé a Nemzetközi Koordinációs Bizottság 1982-es megalakulásukat követően. További újdonságnak számított, hogy első alkalommal vettek részt olyan versenyzők az események, akiknek agyi bénulásuk van. 21 nemzet 419 sportolóval érkezett az ausztrál városba, ahol 107 versenyszámban hirdettek győztest. Három sportág: alpesi síelés, sífutás, valamint szánkós gyorskorcsolyában méretteték meg tudásukat a sportolók, de bemutatkozott az óriás szlalom kategória is.  A rendező ország hatalmas sikert ért el, első helyen végzett a éremtáblázaton 34 aranyéremmel, őket Finnország, valamint Norvégia követte sorrendbe. Az innsbrucki téli paralimpia legsikeresebb sportolója Reinhild Moeller lett, aki három arany, valamint egy ezüst medállal bővítette palettáját alpesi síelésben.

 Forrás: https://www.paralympic.org/innsbruck-1984


1980 Geilo

 Az I. Téli Paralimpiai Játékokat követően a második megrendezése is hatalmas sikernek örvendett. Első alkalommal szállhattak versenybe a szánkós jégkorcsolya sportolói nemenként három számban: a nőknél 100 méter, 500 méter, valamint 800 méter, míg a férfiaknál 100 méter, 500 méter, valamint 1.500 méteren szántották a jeget. Versenyszámoknál helyet kapott még a alpesi síelés, sífutás, valamint a kerekesszékes curling, így összesen 63 díjátadott tartottak. A Fogyatékossággal Élők Norvég Sportszervezete - napjainkban már Norvég Paralimpiai Bizottság - nagyon színes, pompás, és gyönyörű megnyitó ünnepséggel kápráztatta el az embereket.  A rendezőkkülön sikerként borítékolhatják el, hogy első helyen végeztek az éremtáblázaton, dobogó második fokára szomszédjuk Finnország lépett fel, akiket Ausztria követett. A geiloi téli paralimpia csillaga Mjassund Oejen volt (Egyesült Királyság), aki szánkós jégkorcsolyában három aranyérmet nyert.

Forrás: https://www.paralympic.org/geilo-1980


1976 Ornskoldsvik

A történelem legelső Téli Paralimpiai Játéka, amit a megnövekedett fizikai fogyatékossággal élő sportolók számára találtak ki. A második világháborút követően számos ember tért vissza úgy a téli sportok világába, hogy végtagi sérültséggel rendelkeztek, ennek következtében kezdett kialakulni az első téli játékok paralimpiai játékok fogalma. Ornskoldsvikban 16 ország küldötte érkezet, összesen 198 versenyző indult el a rangos megmérettetésen. A magas létszám ellenére ekkor még nem állt sok sportágból a téli paralimpia, alpesi síelésben, valamint sífutásban csaptak össze a felek, kategóriákat illetően amputációval rendelkező, valamint látássérült sportolók versenyeztek, de bemutatásra került a szánkós gyorskorcsolya, ami 4 évvel később debütált hivatalosan a játékokon. A legtöbb aranyérmet Svédország, valamint Nyugat-Németország versenyzői nyerték el (10), őket Finnország (8), és Norvégia követte (7).

Forrás: https://www.paralympic.org/ornskoldsvik-1976