Menüpontok

A Magyar Parasport Napja

 

Az Országgyűlés 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alapították meg, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelgett, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Dr. Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) szerezték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

2024. február 22-ét, a hetedik Magyar Parasport Napját is méltóan, érdekesre és emlékezetesre szervezzük. Korábbi hagyományainkhoz megfelelően, koszorúzással emlékezünk meg az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezünk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ebben az évben a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosa Konkoly Zsófia paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, valamint Rasovszky Kristóf olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok nyíltvízi úszó.
Az MPB minden évben kiválasztja a parasport napjának nagykövet párosát, így ez idén se alakulhatott másképp. A felkerésünket Konkoly Zsófia, valamint Rasovszky Kristóf gondolkodás nélkül fogadta el. Megbízottjaink feladata képviselni a hazai parasport mozgalom kiemelendő eseményét, minél több emberhez eljuttatni a fogyatékkosággal élők fontos szerepét társadalmunkban.

A Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége szakmai támogatásával, ebben az évben is tartalmas programmal készül a jeles nap alkalmából. Idén is meghirdetésre került a Lélekmozgató program, amelynek keretein belül a belföldi és a külhoni óvodások, az általános és a középiskolások, illetve a felső oktatás hallgatói testnevelés órán kipróbálhatják az általunk ajánlott sportjátékokat, vagy érzékenytő programon vehetnek részt.

A Lélekmozgató Program:

Felhívást intéztünk minden magyar közoktatási és felsőoktatási intézményhez, hogy csatlakozzanak a „Lélekmozgató” szlogennel összefoglalt programsorozatunkhoz. A programsorozat lényege, hogy a pedagógusok ezen a napon, a testnevelés órák keretében, a különböző életkorú diákokkal kipróbálják a fogyatékos sportok csapatsportágait. Hiszünk abban, hogy a sport szeretete, a parasportok kipróbálása segíti, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az épek és a fogyatékossággal élők.

Az iskolai foglalkozásokat segítő szakmai kiadványunk elérhető és letölthető az MPB és a FODISZ weboldaláról. A kiadványt a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség (MSOSZ), a Magyar Szervátültetettek Sportszövetsége (MSZSZ) és Magyar Hallássérültek Sportszövetsége (MHSSZ) közösen állította össze. A kiadványban bemutatjuk a fogyatékossággal élők egyes sportágait, útmutatást adunk egy izgalmas testnevelés órához, vagy a szabadidő eltöltéséhez.

Letölthető filmjeinket, előadásainkat szintén a pedagógusok és az oktatási intézmények figyelmébe ajánljuk, ezek remek alapjai lehetnek egy tanítási óra segédletének. Fogyatékossággal élő sportolók, paralimpiai bajnokok interjúi, kisfilmjei, riportjai mellett letölthető előadásunk, mely a Magyar Parasport Napjával, a hazai parasport mozgalommal kapcsolatos. A prezentációban megszólal Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Ekler Luca, paralimpiai bajnok atléta és Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes atléta. Az előadáshoz segédlet és komplett PowerPoint prezentáció is elérhető.

Az óvodás és kisiskolás korosztály számára idén is Bartos Erika érzékenyítő meséi és rajzai segítik a Lélekmozgató program megvalósítását. Újdonság, hogy idén két mese narrált, digitális diafilm formájában is bekerült a palettába.

Együttműködésre biztatjuk az oktatási, nevelési intézményeket az önkormányzatokkal, ahol csak lehetséges, dolgozzanak össze és valósítsák meg közösen a Lélekmozgató programokat.

Ebben az évben várjuk az egyetemek csatlakozását is a programunkhoz. A Magyar Egyetemi és Főiskola Sportszövetség segítségével megszólítjuk a felsőoktatási intézmények hallgatóit is, kérjük, hogy minél többen regisztráljanak és vegyenek részt a Magyar Parasport Napja programjaiban.

Többféle pályázattal készültünk a regisztrált intézmények számára, díjazzuk majd a megvalósított legkiválóbb programokat, valamint rajz- és videópályázatot is meghirdettünk.

A regisztrációs űrlapok, valamint a pályázati felhívások: hamarosan...

Letölthető kiadványok, előadások

A Lélekmozgató programhoz évente közel 600 intézmény csatlakozik országszerte. Az elmúlt években sokat dolgoztunk a fogyatékossággal élő emberek hazai társadalmi elfogadásának erősítéséért. Az eddigi közös programjaink, a parasportolók sikereinek bemutatása is segíti az integrációt, de van még mit tennünk! Bízunk benne, hogy minél több oktatási intézmény és önkormányzat lesz partnerünk ebben a nemes feladatban idén is!

Eseményekben bővelkedő február 22.-e:

Megemlékezés elhunyt bajnokainkról, akik már sajnos nem lehetnek köztünk, de eredményükkel hazánknak szereztek dicsőséget, becsületet. Az Olimpia Parkban tartott tiszteletadáson koszorúzással, gyertyagyújtással elevenítjük fel azon eredményeket, melyeket legendáink elértek. A haza parasport mozgalom nélkülük nem lehetett volna ilyen sikeres, nem tarthatna ott, ahol most. Többek között megemlékezünk első paralimpiai bajnokunkról, Tauber Zoltánról, és az első paralimpiai érmet szerző Fejes Andrásról.

Nemzetközi konferenciát szervezünk személyesen, valamint az online térben a CSR A Parasportban címmel.  Hazai és külföldi szakemberek, a területükön végzett CSR-programról valamint tevékenységeikről számolnak be, amellyel kívánják segíteni a fogyatékossággal élőket.  Ezen témákört érintően Boronkay Péter paralimpikon, a magyar paratriatlon válogatott szövetségi kapitánya is előadást tart, ezzel prezentálva a lehetőségeket a sportolók és cégek együttműködésére. Ezalkalommal is szívesen fogadjunk vendégeinket a Magyar Sport Házában rendezett konferenciánkon, azonban ebben az esztendőben online felületen is lehetőség nyílik a részvételre.

A konferenciára a regisztráció az alábbi linken: hamarosan...