Menüpontok

A Magyar Parasport Napjának története

„Fogyatékosnak lenni, nem jelenti azt, vesztesnek lenni.”

Az Országgyűlés a 2017. december 12-i ülésén egyhangúlag megszavazta a Kulturális Bizottság ötpárti kezdeményezését. Hivatalosan is országos napja lett a magyar sportnak, a magyar parasportnak, a magyar diáksportnak, és a módosító javaslat megszavazása után, a magyar siketsportnak. A Magyar Parasport Napját ezentúl minden évben február 22-én ünnepeljük, a dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970. február 22-èn alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, a Mozgásjavító Intézmény falai között. A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet megalakították olyan legendák, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. A klub a névválasztásával a legendás vízilabdázó és úszó előtt tisztelget, aki lábamputáltként az épek között lett olimpiai bajnok 1932-ben és 1936-ban.

Fejes András (bronz, 1972, Heidelberg), Tauber Zoltán (arany, 1976, Toronto) és Oláh József (bronz, 1976, Toronto) nyerték hazánk első paralimpiai érmeit. Példájuk olyan legendás paralimpiai bajnok magyar sportolóknak mutatott utat, mint Jeszenszky Attila, Dukai Géza, Szekeres Pál, Becsey János, Vereczkei Zsolt, Pásztory Dóra vagy Sors Tamás.

Tavaly közel 500 oktatási intézmény kapcsolódott be a Magyar Parasport Napjának programjába, és rendezett február 22-én érzékenyítő, interaktív osztályfőnöki órát, rendhagyó testnevelés órát. Nemzetközi konferenciával és a Magyar Paralimpiai Bizottság megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő gálavacsorával tisztelegtünk a fogyatékkal élő magyar sportolók, és az őket segítő sportszervezetek, sportszakemberek munkája előtt.

2019-ben ismételten a fogyatékkal élő sportolók megünneplésére készülünk: együttműködésre, közös ünneplésre hívjuk az ország összes köznevelési intézményét!

2019. február 22-én immár nem csak az általános és középiskolás diákokat és iskoláikat szeretnénk bevonni a közös programokba, hanem az óvodásokat is. Szakmai anyagokkal segítjük az intézményeket abban, hogy Magyar Parasport Napján hasznos és érdekes programokat szervezzenek.

Hogyan csatlakozhat egy iskola vagy óvoda a Magyar Parasport Napjához?

Az elmúlt napokban minden magyar köznevelési intézményt elektronikus levélben értesítettünk a Magyar Parasport Napjának programjában való részvétel lehetőségéről.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) honlapján megtalálhatóak azok a dokumentumok, óravázlatok, segédletek és filmek, melyek segítségével az iskolák és óvodák megrendezhetik saját parasport napjukat.

Testnevelés óra keretében a diákok a fogyatékkal élő sportolók sportágait próbálhatják ki: az ülőröplabdát, bocciát, csörgőlabdát, kerekesszékes kosárlabdát, vakfutást, padlóhokit és még számos más sportágat. Szakmai kiadvánnyal nyújtunk segítséget: milyen eszközökkel, milyen szabályok szerint lehet lebonyolítani egy testnevelés órán ezeket a sportokat.

Ajánljuk, hogy a diákok és tanáraik osztályfőnöki óra keretében A csodafedezet című dokumentumfilmet nézzék meg, amely Vitéz Halassy Olivér, az amputált lábú, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó életét mutatja be. A film egyik producere a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely. A film megnézése után a diákok megbeszélhetik tanáraikkal, hogy miképpen végezhetjük el mi, magyarok mindannyian közösen a „szellemi akadálymentesítést”.

Természetesen bármilyen más program lebonyolítására is szabadon van lehetőség: közönségtalálkozó, vetélkedő, rajzverseny, kiállítás, stb.

A köznevelési intézmények a www.fodisz.hu honlapon tudják magukat regisztrálni az iskolában, óvodában megvalósítandó program rövid leírásával 2018. február 5-től február 15-ig. Minden további információt, a sportszakmai segédletet és a filmet a Magyar Paralimpiai Bizottság weboldaláról (www.hparalimpia.hu) és a FODISZ weboldaláról (www.fodisz.hu) oldalról lehet letölteni!

A Lélekmozgató oktatási programról bővebben itt olvashat és a sportszakmai kiadványt innen töltheti le: http://hparalimpia.hu/iskolai-programok-felhivas

A Csodafedezet című filmet hamarosan innen töltheti le: http://hparalimpia.hu/letoltheto-kiadvanyok-es-film 

Az intézmények a Magyar Parasport Napja után elküldhetik élménybeszámolóikat a programjukról, a legérdekesebb, legkreatívabb programokat megvalósító iskolák, óvodák sportszer-vásárlási utalványban részesülnek.

 

Bizonyítsuk be a Magyar Parasport Napján is: fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni!

Budapest, 2019. január 24.

Következő események

XVI. Nyári Paralimpiai Játékok

2021. augusztus 24.