Menüpontok

Kérdezz-felek interjúk

Kérdezz-felelek: Szabó Álmos és Becsey János

A paraúszók törökországi edzőtáborozása alatt sikerült beszélgetnünk Szabó Álmossal, a 2019-es év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjével, valamint Becsey János vezetőedzővel. A cél ezúttal a versenyzőktől és a szakmától való elrugaszkodás volt. Szerettük volna jobban megismerni a két szakember tulajdonságait, gondolatait a kérdéseinkkel.

Először Szabó Álmossal a Vasas paraúszó szakosztályának vezetőedzőjével beszélgettünk.

Kiskorunkban nagyon sokszor teszik fel a kérdés, hogy mi leszel, ha nagy leszel? Neked mi volt az első álom munkád, amit kitűztél célul
Két ötlet is támadt első gondolatként a fejemben, gyerekként. Az egyik az, hogy vadászpilóta szeretnék lenni. Rettentően érdekelt az egész munkaköre a pilótáknak, a vadászgépek, és minden velejárója. Ezt az elképzelésemet hamar félre kellett vetnem, mert tériszonyos vagyok, illetve a fogamban van tömés. Ez a két dolog kizárta a lehetőséget a pilóta jövőmnek. A második ötletem a sportolás miatt jött, gyerekként egészen jól ment az úszás. Végülis innen jött ihlet, hogy szeretnék edzőként a későbbiekben dolgozni. Nekem ez lett, illetve mai napig ez az életem. A gyerekkoromban kitűzött célomat sikerült ezzel megvalósítanom.

Mik voltak az életed eddigi legmeghatározóbb élményei, amiket sose fogsz elfelejteni?
Lehet klisé ezt mondani, de szerintem hasonló élethelyzetben mindenki a gyerekei születését mondja, természetesen én is. Ha pedig a sportra kell koncentrálni akkor nagyon meghatározó volt az első paraúszó versenyem, illetve a Rio de Janeiro-i paralimpia.

Sok helyen megfordulhattál már a világban akár a sportnak is köszönhetően. Melyik ország / város a legkedvesebb számodra?2011-ben a melegvízi edzőtábort Tajvan fővárosában, Taipei-ben tartottuk meg. Nagyon tetszett az ottani, ázsiai kultúra, amiben élnek az emberek. Kuwait és Doha miliője is nagyon megfogott. Ha pedig egy várost kellene mondanom, az mindenképpen Chicago lenne. Nagyjából egy fél napot tudtunk eltölteni a metropoliszban, de szinte leírhatatlanul hatalmas a város.

A legtöbb edző szereti felügyelni a sportolói étkezését, viszont nálad mennyire sűrűn fordul elő, hogy valamilyen édességet bontasz ki
Nem vagyok édesszájú, sőt sokkal inkább szeretem a sós ételeket. Itt, Törökországban már kicsit nehezebb dolgom van, mert az étteremben mindig van kipakolva valamilyen édesség. Nehéz megállnom, hogy ne vegyek el egyet ezek közül. Otthon nincs ez a kisértés szerencsére.

Szóba került már a tériszony, ezen kívül neked vannak fóbiád vagy félelmeid?
Az elmúlt évek során a tériszonyom ellen sikerült már rutinosan kialakítanom magamnak egy rendszert a repülőgépeken, ezért ez nem okoz problémát. Ellenben a magas épületek, kilátók tetején már más a helyzet. Leginkább akkor jön elő, ha látom magam alatt a tátongó mélységet. Ezen kívül nincsen más fóbiám.

Milyen zenéket szeretsz?
A Metallica számomra az etalon. Nagyjából ugyanakkor születtem, mint az együttes. Mai napig kívülről fújom az összes számukat, lemezüket, ők számomra az első számú banda. Ebből az irányzatból adódóan szeretem az AC/DC-t, Guns N’ Roses-t, vagy esetleg egy kicsit könnyedebb előadókat, mint Bon Jovit. Magyarok közül Bikini, Karthago, valamint azokat, akik még hasonlóan „igazi” zenéket játszanak.

Inkább zárkózott személynek, vagy nyitott személynek tartod magad?
Teljesen zárkózott vagyok. Nehezen és ritkán nyílok meg mások előtt, de a munkámban ez másképp van. Akkor, ez kicsit változik, viszont teljesen szakmai jellegű. Alkalmazok pszichológiát, valamint pedagógiát is a versenyzők felé. Erre szükség van a célok elérésének érdekében. Ettől függetlenül a magánéletemben inkább zárkózott vagyok.

Mi volt a legelső munkád?
Amikor abbahagytam az úszást, Güttler Karcsi elhívott úszást oktatni az iskolájába. Gyakorlatilag az elejétől kezdve a medence partján végeztem az első munkámat, ami a mai napig kitart. 

Milyen nyelveken beszélsz? Mi az a nyelv, amit szeretnél megtanulni?
Igazából jó vagyok magyarból, mellette pedig valamilyen szinten tudok angolul. Egy darabig jártam magántanárhoz, hogy fejlesszem ezt a tudásom csak nem nagyon fért bele az időmbe. De szeretném majd folytatni az angol tanulást. Ezen kívül, távolabbi célom a spanyol elsajátítása.

Ha nyernél a lottón, mit csinálnál?
Az ember először a foglalkozására gondol ilyenkor, így nekem is az úszás jutott eszembe. Építenék egy hatalmas edzőkomplexumot, ahol lenne mindenféle sportpálya. Emellett pedig külön egy óriási uszodát, a Duna Arénához hasonlót. Ezel lehetne igazán maradandót alkotni a jövőnek, lehetőséget kínálva a sportoláshoz sok ember számára. Másodsorban az adakozás is fontos. Vannak olyan szervezetek, ahol nagy szükség van a segítségre. Persze vehetnék magángépet, de valakinek az az összeg többet jelenthet. Nem rugaszkodnék el a talajtól egy lottó győzelem miatt.

Álmos után Becsey János paralimpia bajnok úszónkat szerettük volna kicsit jobban megismerni.

Mivel szereted tölteni a szabadidődet?
A sporton kívül, kikapcsolódás céljából szeretek moziba, múzeumba, és színházba járni. Sajnos a vírus miatt ezeknek a tevékenységek a többsége most nem elérhető. Azonban mindenkinek csak javasolni tudom az e-színházat, hiszen így is meg lehet tekinteni egy-egy előadást. Természetesen, a hangulata nem teljesen olyan, mint az igazi színházaké. Nem szoktam kiöltözve a monitor elé ülni, de jó alternatíva.

Mi a horoszkópod?
Vízöntő. Aki igazán ismer, az alá tudja támasztani, hogy ez a csillagképem. Tényleg passzolnak rám ennek a jegynek a tulajdonságai. Mindennap elolvasom a horoszkópom és hiszek is benne.

Gyakran nézed a közösségi oldalakat?
Barátaim szoktak is szólni nekem amiatt, hogy túlságosan sok mindent osztok meg a közösségi oldalamon. Általában a politika mellett a nemzetközi és hazai paralimpiai híreket olvasom Facebookon. Úgy gondolom, ez fontos, illetve szeretném, ha mások is értesülnének róla. Egyébként maximum napi fél órát töltök a számítógépem előtt, a telefonomat emiatt nem szoktam bújni.

Van-e esetleg kedvenc klubod, csapatod, akiket folyamatosan követsz?
Nyilván a korábbi sportolói karrieremből kifolyólag az úszást folyamatosan figyelem. Emellett az amerikai kosárlabdát szoktam követni, Los Angeles Lakers drukker vagyok. Amikor a ’90-es évek végén kiköltöztem L.A.-be, akkor, ebben a csapatban játszott Shaquille O'Neal, Kobe Bryant és több ikonikus játékos is. Hamar beleszerettem a Lakersbe és volt szerencsém a helyszínen, élőben megtekinteni a mérkőzéseiket. Emellett pedig itthon a Ferencvárosnak drukkolok, követem folyamatosan az eredményeiket.

Ha már így szóba jött Los Angeles, mik azok a dolgok, amik kint neked tetszenek, de Magyarországon nincsenek?
Amerikában készülhettem fel világversenyekre még a 90-es években. Akkor rengeteg különbség volt az itthoni és ottani parasportolók számára kínált lehetőségekben. Mára már, úgy gondolom, Magyarország remekül felzárkózott a nyugati viszonyokhoz képest. Nincs olyan dolog számomra, ami Los Angelesben van, de kis hazánkba ne lenne.

Ha egy napra választhatnál bármilyen foglalkozást, akkor mi lenne az?
Ebben az esetben a Fradi labdarúgó csapatának lennék a vezetőedzője. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy hogyan lehet összetartani egy ilyen, többrétű együttest. Természetesen, Szergej  Rebrov lenne ebben a segítségemre, mint másodedző.

Van esetleg mottója a családotoknak, ami összeköt titeket?
A barcelonai paralimpiára való felkészülésem alatt, a megszokottnál is jobban összezárt a családom, segítették a folyamatot. Székely Éva, olimpiai bajnok úszó örökmottója lett a miénk is: „Sírni csak a győztesnek szabad”! Ez az élet minden területére igaz. Nagyon szerencsés családba születtem, ez a bölcsesség pedig végigkísér az utunkon.

Mi a kedvenc magyar ételed?
A csülkös pacal.

Mi a legfontosabb dolog az életedben?Ahogy korábban is említettem, a családom nagyon sokat segített a sportban, hálás vagyok nekik. Számomra ők a legfontosabbak.

Sok embernek vannak fóbiái, félelmei, neked van esetleg?Kezdetekben a repüléstől rettegtem. Kénytelen voltam hamar hozzászokni már sportoló koromban ehhez a közlekedési formához, így manapság már nem jelent gondot gépre szállni.

2021.03.25


Kérdezz-felelek: Mocsári Bence és Wermeser Zsombor

Fiatal sportolóink közül ezúttal Mocsári Bence triatlonistával és Wermeser Zsombor kerékpárossal beszélgettünk. A megszokott módon tíz-tíz kérdésre kell felelniük, amivel kicsit jobban megismerhetjük a őket. 

Elsőként Bence válaszolt a kérdéseinkre.

Mit csinálnál, ha egy hétig nem lenne internet?
Sajnos nagy fogyasztója vagyok a világhálónak, mivel a sportolói oldalamat azon menedzselem magamnak. Szeretek képben lenni a világ történéseivel, újságcikkeket olvasok online, így ezt a folyamatot sem tudnám folytatni. Azonban gyakran elgondolkozom azon, hogy milyen jó is lenne, ha megszűnne a világháló csak pár napra és akkor végre a fontosabb dolgokra több időt tudnék szánni, mint például a család, a barátok és a pihenés.

Mivel szeretnél foglalkozni a sportolói karriered befejeztével?
Nincsen még konkrét elképzelésem. Egyetemista vagyok, közgazdaságtant tanulok. Úgy gondolom, hogy ez egy jolly joker, nagyon sok helyre elfogadják, így nyitottak a lehetőségeim. A gazdálkodás, a mezőgazdaság is foglalkoztatja a fantáziámat.

Mi volt a kedvenc játékod gyerekkorodban?
Szerettem a kismotorommal játszani sokat, amikor pedig valamivel idősebb lettem rengeteget Monopolyztam. Egyébként az időm nagy részében inkább kint, a szabadlevegőn szerettem lenni és ott a tesómmal focizni. 

Van olyan dolog, amit ki szeretnél próbálni, de még nem volt rá lehetőséged, vagy nem merted megtenni?
Óceánjárón utazni, illetve a mélytengeri búvárkodás nagyon megmozgatja a fantáziám.

Milyen szuperképességet választanál?
A repülést, talán azért mert így gyorsabban eljutnék A-ból B-be és közben még élvezném a kilátást is, illetve bárhova eljuthatnék, ahova szeretnék.

Mi volt eddig a legextrémebb dolog, amit sikerült elkészítened a konyhában?
Talán a töltött cukkini volt a legmacerásabb. Szeretek főzni, de túl sok időt vesz el, ezért sajnos nem tudom kiélni a vágyaimat. Inkább az anyukám és a barátnőm a konyhatündér, aminek én és a hasam is nagyon örül. 

Szoktál más sportot is űzni a triatlonon kívül?
Nincs rá időm, de annak örülök, hogy az én sportom 3 sportágat is magába foglal, így kevésbé monoton. Szívesen megyek szabadidőmben via ferrata-zni, ami szinte hegymászás, de biztosítókötél van a pályán, így ha a szabályokat betartod, nem tudsz megsérülni.

Van tetoválásod, vagy szeretnél a jövőben magadnak?
Nincs tetoválásom, de ha kijutok a Paralimpiára, akkor szeretnék egyet, ami megörökíti. Mondjuk a Paralimpia logóját vagy az olimpiai karikákat, az évszámmal feltüntetve. Bár még nyitott kérdés a szereplésem a jövőévi paralimpián.

Inkább a Harry Pottert, vagy a Gyűrűk urát szereted?
Mindkét műnek a kedvelője vagyok. Igaz a Gyűrűk ura könyvet nem tudtam befejezni, mert nem tudott annyira lekötni. A Harry Pottert angolul olvastam el és nagyon tetszett. A film adaptációk közül a Gyűrűk ura számomra legendás, a Harry Potternek pedig a hangulatát szeretem, így szinte minden karácsonykor megnézem.

Van valamilyen ékszered, amit szoktál viselni?
Nincs, csak a sportórát szoktam viselni.

Majd Zsombor következett.

Melyik szuperhős bőrébe bújnál egy nap erejéig?
Nincs ötletem, hogy kit választanék. Sosem volt még szuperképességem, nem tudom melyik a leghasznosabb tulajdonság. 

Inkább édes vagy sósszájúnak tartod magadat?
A kerékpározás miatt sok energiára van szüksége a szervezetnek a mindennapokban. Mind a sós, mind pedig az édes ételeket nagyon szeretem. Az édességeket mellőzni kell a mindennapos táplálkozásból, de párszor azért lecsúszik néhány sütemény és csokoládés falat. A túró rudi és a fagyi talán a két kedvenc nassolnivalóm. 

Van olyan szokásod, ami negatív számodra, és változtatni szeretnél rajta?
Vannak gyenge foltjaim, igyekszem őket eltűntetni, csiszolgatni azokon. Senki sem tökéletes. 

Milyen könyvet olvastál legutoljára?
Sajnos kevés időm jut szépirodalomra. Az egyetem miatt általában szakirodalmat és cikkeket szoktam olvasni. A szorgalmi és vizsgaidőszakban azért mindig el vagyok havazva könyvekkel. 

Mi a kedvenc gyerekkori emléked?
Rengeteg van. Felidézni őket hirtelen nem könnyű, de amint egy ismerős helyen járok, felbukkannak a régi emlékképek. 

Milyen nyelveken beszélsz?
A középiskolában az angol mellett franciául is tanultam. A mindennapokban az angolt használom. A francia passzív nyelvtudássá vált, de szeretném tovább fejleszteni magamat ilyen téren, és nyitott vagyok új nyelvek megismerésére. 

Van olyan szokásod, amit mások furcsának tartanak? 
Biztos van. De egyénenként különböző lehet, hogy ki mit tart a furcsa szokásnak. Én magam ezt nehezen tudom megítélni, hogy éppen mi számít furcsának.  

Ha választhatnál milyen helyen élnél legszívesebben?
Nagyon szeretem a hegyek és a víz közelségét. Egy szép tó a hegyormok között mindig le tud nyűgözni. Ha esetleg ennél a tónál az éghajlat mediterrán vagy kontinentális jellegű, akkor szívesen élnék ott. 

Van kedvenc sportcsapatod?
Leggyakrabban a kerékpáros eseményeket követem. Vannak kedvenceim, de versenyhelyzettől függően mindig megvan az a csapat, vagy egyén, akinek drukkolok egy verseny folyamán. Általában belső megérzések, szimpátia, okos versenyzés, illetve vagányság alapján választom ki, hogy kinek szorítok egy megmérettetés során. 

Van példaképed?
Az élet minden területén vannak példaképeim. Legyen szó sportról, családról, egyetemről, zenéről, vagy akárkiről. Mindig tudok kire felnézni és tanulni tőle. 

2020.07.22


Kérdezz-felelek: Bicsák Bettina és Rozbora András

Bicsák Bettina a para asztalitenisz válogatott tagjaként számos remek eredményt ért el hazai, valamint nemzetközi versenyeken. Rozbora András parakenu világbajnoki címet ünnepelhetett 2014-ben Moszkvában, azóta is a válogatott egyik alapembere.​

Először Betti válaszolt a kérdéseinkre.

Inkább moziba, vagy színházba szeretsz járni?
Főleg moziba szoktam járni, de természetesen nincs problémám a színházzal. Egy filmet egyszerűbb megnézni, bármikor tudsz jegyet venni, nem kell hetekkel hamarabb foglalni helyet.

Mennyire tartod magadat rendmániásnak?
Átlagosan kezelem a helyzetet, ahogy sokan mások. Természetesen nem hanyagolom el a lakást, viszont nem takarítok minden nap több órát. Egyébként volt egy időszak, amikor albérletben laktam másokkal, akkor különösen odafigyeltem a tisztaságra.

Van tetoválásod?
Nincsen. Ha sikerül kijutnom a tokiói paralimpiára akkor annak a szimbólumát, vagy évszámát, lehet magamra varratnám. Más elképzelésem egyelőre nincsen még.

Milyen nyelveken beszélsz?
Általános illetve középiskolában németet és angolt tanultam, de az utóbbit nem igazán használtam, így eléggé megkopott. Az angol alapvetően megy, bár mindenképp szeretném fejleszteni.

Mi az egyik legkedvesebb emléked?
Amikor a 2015-ös Európa-bajnokságon bronzérmesek lettünk csapatban Arlóy Zsófival.

Mivel szoktál kikapcsolódni szabadidőben?
Sorozat nézéssel, könyvek olvasásával szívesen elütöm az szabad óráimat. Ezekre a tevékenységekre általában akkor van időm, mikor utazok, vagy hétvégén otthon vagyok. Ha esetleg hétköznap esténként jut időm valamelyikre, előfordul, hogy elalszom közben.

Szoktál zenét hallgatni?
Sok műfajt kedvelek, illetve szívesen ismerek meg új előadókat. Külföldiek közül mostanában valamivel sűrűbben szoktam hallgatni az Imagine Dragons zenéit, de egyébként bármire vevő vagyok.

Inkább teázni vagy kávézni szeretsz?
Ritkán szoktam bármelyiket is fogyasztani. Teázni főleg télen szeretek, amikor hideg van. Kávézni barátnőimmel szoktam, ha olyan helyre ülünk be.

Ha nyernél a lottón, mire költenéd a pénzedet először?
Vennék magamnak egy lakást, az biztos. Utána a szüleimnek, testvéremnek segítenék anyagilag. Illetve elutaznék az Egyesült Államokba.

Ha választhatnál egy helyet, akkor hol élnél szívesen?
Valamilyen mediterrán vidéket választanék, mint például Spanyolország. Viszont a szívemhez közel áll az Egyesül Állomok is, tehát nehéz dönteni.

Betti után pedig András következett.

Milyen nyelveken beszélsz?
Angolt tanultam az iskolában, de nem beszélem folyékonyan. Sajnos az évek alatt elkopott a tudásom, itthon pedig nem igazán tudom gyakorolni. Filmeket, sorozatokat azért igyekszem angolul nézni, hogy fenntartsam a korábban tanultakat. Szeretnék még olaszul és franciául megtanulni, ennek a két nemzetnek nagyon megkedveltem a kultúráját.

Ha egy napra választhatnál bármilyen munkát, akkor mi lenne az?
Az évek során sikerült jó néhány szakmába dolgoznom, ráadásul olyanokba, amik a szívemhez közel álltak. Sajnos a sérülésem miatt egy nagy álmomat nem tudtam még kipróbálni. Imádok repülni, és szeretnék pilóta lenne, bár úgy gondolom erre jelenleg kicsi az esély. Lehet, sajnos ez a szakma csak egy álom marad.

Milyen álmaidat sikerült eddig elérned?
Egy sportolónak a legnagyobb céljai közé tartozik a világbajnokságon, olimpián vagy paralimpián való szereplés. Nekem sikerült ezeken a világeseményeken versenyeznem, és ráadásul nem is rosszul. Sport mellett pedig olyan munkáim voltak, amiket szerettem volna, sőt még magánvállalkozóként is dolgozhattam.  Természetesen vannak további álmaim, amiket szeretnék valóra váltani. Régen táncoltam, szívesen visszatérnék majd ahhoz a sporthoz.  

Amennyiben lenne egy időgéped, melyik korszakba utaznál vissza?
Sok dolog érdekel, ezért nincs konkrét dátum. Kíváncsi vagyok a régmúltból megmaradt épületekre, hogy hogyan készítették el azokat, mint például a piramisokat. Egyébként híres emberek élete is érdekel, ahogyan kiskoruktól kezdve tették-vették mindennapjaikat.

Van valamilyen fóbiád?
Bogarakkal nem vagyok túlságosan jóban. Nagyon tisztelem az életet, élőlényeket sose bántanék, de a rovarokat és bogarakat igyekszem elkerülni.

Mennyire mozogsz otthonosan az internet világában?
Gyermekkorom óta foglalkozom a számítástechnikával. Mindig nyitott voltam az új „okos” technológiák felé, a jelenlegi munkámat is 3D nyomtatóval végzem. A lakásomban lévő tárgyak nagyrészét már tudom a telefonomról vezérelni, internethez tudom kötni. Kényelmi szempontból sokkal jobb ez így. Nincs ezzel gond, ha az ember tartja a lépést a korral.

Mi volt a legelső munkád?
Szórakozóhelyi őrként dolgoztam éjszakánként Kőbányán.

Mennyire tartod magadat társasági személynek?
Szeretek barátkozni, embereket megismerni. Nem szoktam otthon begubózni, szabadidőmbe szívesen találkozom a barátaimmal.  Ha valaki kerekesszékes, nem várhatja el, hogy mindenki nyisson felé kötelező jellegűen.

Mi a legfontosabb dolog az életedben?
Az egyensúly fenntartása a mindennapokban. Nem szabad elhanyagolni a családodat, a barátaidat a munkád vagy hivatásod miatt. Megfelelő mértékkel kell kezelni ezeket a dolgokat, és a szeretteidre, valamint a magánéletedre is oda kell figyelni.

Van kedvenc sport csapatod?
Szerencsére lehettem már többször a válogatott tagja, ennél dicsőségesebb érzés nincs is. Ezért másképpen látom ezt a kérdést. Magyarországot képviselő sportolóknak mindig drukkolni szoktam, és hatalmas örömmel tölt el, amikor a hírekbe hallok valamilyen sikerükről. Számomra nincsen csapat, csak Magyarország versenyzőit kisérem figyelemmel. Tudom mekkora pluszt jelent, ha a szurkolók támogatása hallatszik a lelátókról.

2020.07.06


Kérdezz-felelek: Arlóy Zsófia és Konkoly Zsófia

Arlóy Zsófia a magyar para asztalitenisz egyik kiemelkedő, rutinos tagja. Európa-bajnoki bronzérmesként vehetett részt élete első paralimpiáján, Rio de Janeiroban (2016). Konkoly Zsófia a paraúszó válogatott fiatal versenyzője. 14 évesen sikerült kijutnia a Rioban, ahol 100 méter pillangóban bronzérmes lett.

Először Arlóy Zsófinak tettem fel tíz kérdést.

Van kedvenc mesefilmed?
A mai napig szívesen nézek meséket, nagyon szeretem azokat. Szívemhez legközelebb a Vuk áll, az a legnagyobb kedvencem.

Van olyan tulajdonság, vagy cselekvés, ami zavar téged?
Ha tulajdonságban gondolkodom, a hazugságot, sunyiságot emelném ki: nagyon bosszantanak azok az emberek, akik nem játszanak tiszta lapokkal. Cselekvés tekintetében pedig épp annak hiánya, a tehetetlenség zavar, amikor nem tudok nehéz helyzetben lévő embereknek segíteni, vagy tenni valamit azért, hogy egy helyzet megoldódjon.

Ha egy helyet kéne választanod Magyarország területén, hova utaznál el?
Nehéz kiemelni belföldön belül egy helyet. Nagyon szép országban élünk, minden egyes szöglete érdekel, bárhova szívesen elmegyek. Úgy gondolom, a jó társaság a lényeg, ha az megvan, a helyszín másodlagos. 

Van példaképed?
Sportolók közül Roger Federer, mert lenyűgöz, ahogyan teniszezik, nagyon könnyednek látszik minden mozdulata. A nyilatkozatai, a megnyilvánulásai alapján abszolút az az ember, aki számomra nagyon szimpatikusan áll az élethez. Sokat adakozik, felkarol fontos ügyeket. Ha nem a sport területén gondolkodom, nem konkrét példaképet neveznék meg, inkább azt mondanám, egy-egy tulajdonságuk miatt nézek fel bizonyos emberekre. 

Melyik a kedvenc évszakod?
Mindegyikben van valami szép. A hideget annyira nem szeretem, ezért talán a rangsor végére tenném a telet, de egy havas táj is lenyűgöző.

Édes, vagy sós szájúnak tartod magadat inkább?
Abszolút édes. Minden jöhet, ami csokoládés. Igyekszem úgy összeállítani az étrendemet, hogy a csoki beleférjen, persze mértékkel.

Van berögzült szokásod?
Versenyek előtt zenét szoktam hallgatni, így próbálok ráhangolódni a soron következő meccsre. Egyébként  a zene a mindennapjaimban is elkísér. Műfajban változó, mindig azt hallgatom, amihez épp kedvem van.

Nyaralni inkább belföldön, vagy külföldön szoktál?
Visszautalnék egy korábbi válaszomra: nem helyekhez, inkább emberekhez kötődöm. Egyébként ilyen tekintetben nincs egyszerű dolgom, mert minden egyes napom nagyjából percre pontosan be van osztva. Az edzések és a munkám miatt kevés időm jut az utazásokra.

Milyen szupererőt választanál magadnak?
Mindig tudjak segíteni azokon, akik rászorulnak, és képes legyek átlendíteni egy-egy nehéz helyzeten embereket.  

Volt kedvenc tantárgyad az iskolában?
Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy én humán beállítottságú vagyok, szerettem volna nyelvész lenni. Ennek ellenére végül egy informatikai szakközépiskolába jelentkeztem, ahol fenomenális matematika tanárom volt.  Akkor eldőlt, inkább reál irányba indulok el, és végül közgazdasági vonalon mentem tovább.

Majd Konkoly Zsófinak is feltettem tíz új kérdést.

Milyen állat lennél?
Van két kutyánk, nagyon jó dolguk van itt a kertben. Az én családomban nagyon szívesen lennék ez az állat, nagyon szeretjük őket, és figyelünk rájuk.

Mennyi ideig szoktál készülődni?
Nagyon gyorsan összeszedem magamat, nem igazán szoktam húzni az időt. Nem szeretek késni, inkább hamarabb érkezem a megbeszélt helyekre, ezért is szoktam iparkodni a készülődéssel.

Inkább korán fekszel le vagy sokáig ébren vagy?
Nem szoktam sokáig fent lenni, igyekszem mindig időben ágyba kerülni. Reggelente is hamar felkelek, főleg az iskola miatt. Maximum hétvégén vagy nyári szünetben fekszem le később, de akkor se vagyok ébren késő estig.

Van kedvenc filmed, vagy sorozat?
A Nagyfiúk 2 nálam a favorit a filmek közül. Sok sorozatot nézek, nehéz kiemelni egyet a felhozatalból. Nem olyan régen fejeztem be a Money Heist sorozatot, az nagyon tetszett nekem.

Mi a horoszkópod?
Halak, de egyáltalán nem hiszek az ezotériában és ennek jelentőségében. Horoszkópot se szoktam olvasni, nem vonzanak ezek a dolgok.

Melyik hírességgel találkoznál szívesen?
Billie Eilish énekesnővel, a riportjai alapján nagyon közvetlennek tűnik, biztosan jót lehetne vele beszélgetni. Lehet a kamerák mögött más ember, ettől függetlenül szívesen megismerném.

Mivel szoktad elütni a szabadidődet?
Itthoni programokat szeretem, családdal eltölteni az időmet, illetve a kutyákkal elmenni sétálni. Szoktam festeni és rajzolni is, igaz ezeket főleg edzőtáborban, amikor van egy kis pihenőnk.

Milyen szuperképességet választanál?
Gondolatolvasást.

Van olyan hely ahova még nem sikerült eljutnod, de szívesen elutaznál?
Konkrét helyet nem tudok mondani, szívesen elutaznék a világ bármelyik pontjára, csak a társaság legyen jó.

 Mi a legnagyobb álmod?
A legnagyobb álmom illetve vágyam az, hogy a családom egészséges és a saját területükön sikeres legyen, boldog életet éljenek.

2020.05.29


Kérdezz-felelek: Lévay Petra, és Sedric Roussel

Lévay Petra bal alkar végtaghiánnyal született. Már két éves korától sportolni kezdett, először úszóként, majd visszavonulását követően a triatlon mellett tette le a voksát. Sedric Roussel afrikai születésű erőemelő, pár éve még csak hobbiból járt erősítő termekbe, napjainkban már egyre jelentősebb eredményekkel zár a versenyeken. 

Először Petrának tettem fel tíz kérdést.

Mennyire tartod magadat konyhatündérnek?
Mások szerencséjére süteményeket szoktam sütni, abban lelem az örömömet. Nehezen veszem rá magamat, hogy ételt csináljak magamnak. A vírus kirobbanásáig nem is kellett nagyon a konyhában tevékenykednem, köszönhetően egy korábbi ételszállító szponzoromnak. Az elmúlt hetekben elkezdtem fejleszteni konyhai képességeimet, amit egyébként hasznosnak látok hosszú távon.

Magyarországon van kedvenc helyed, ahova szeretsz elmenni túrázni?
A párommal nem régiben fedeztük fel a Kéktúra Mozgalmat, amelynek keretein belül több túraútvonalat is bejártunk. Az elmúlt időszakban a Bakony lett a nagy kedvencünk, igyekszünk sűrűn látogatni azt a vidéket. Azonban a szívemhez legközelebb a Mátra áll, mivel Gyöngyösön születtem és nőttem fel.

Volt kedvenc tantárgyad az iskolában?
Az idegen nyelveket mindig is szerettem. Angolból emelkedtem ki a legjobban, az is volt a kedvenc tantárgyam.

Az angolon kívül még milyen nyelveken beszélsz?
Németből középfokú nyelvvizsgám van, de már megkopott a tudásom. Voltak fellángolásaim, amikor a korábbi munkám kapcsán szerettem volna a francia nyelvet megtanulni. Online felületeken próbáltam elsajátítani annak a nyelvnek a sajátosságait, de végül letettem róla.  

Megfordultál már néhány országban, melyik áll szívedhez a legközelebb?
Rengeteg helyet szeretek, ahol már korábban megfordultam. Ausztráliában többször is voltam, két évvel ezelőtt a világbajnokságon, ami Gold Coaston került megrendezésre, idén pedig Tasmániban, ahol új barátokat is sikerült szereznem. Dél-Afrikában szintén hasonlóan nagyszerű élményeim voltak, fantasztikus hely. Pár éve megszerettem a japán konyhát, ezért is lenne számomra hatalmas boldogság kijutni jövőre Tokióba.

Inkább filmet nézel vagy könyvet olvasol?
Nagyon szeretek művész mozikba járni, de a jelenlegi egészségügyi helyzetben ez nem megoldható. Ugyanakkor az olvasás a másik hobbim, szívesen szentelek rá időt.

Van valamilyen fóbiád?
Finoman fogalmazva, nem kedvelem a galambokat. Komoly ellenérzés van bennem ezekkel a madarakkal kapcsolatosan.

Rendelkezel valamilyen gyűjteménnyel?
Régebben babonából gyűjtöttem bizonyos tárgyakat, ezzel már felhagytam. Nagy sárga gumikacsa készletem volt, amik különböző szerepbe voltak bújtatva. Hittem a gesztenyék a pozitív hatásában, azokat is gyűjtöttem jó darabig. Gyerekként pedig a különféle szalvétákat cserélgettem. Manapság már nem gyűjtök ilyesmiket.

Melyik a kedvenc ünneped?
Kimondottan nincsen kedvencem. A fogyatékos emberek világnapja december 3-án van, arról mindig megemlékezem, és igyekszem az emberek figyelmét felhívni annak fontosságára. Május 1-je pedig a régi nóták miatt kedves számomra, egyébként másért nem kötődők ahhoz a naphoz.

Van olyan álmod, amit nem sikerült még elérned, de dolgozol érte?
Nem vettem még részt paralimpián, pedig ez életem álma. Szeretnék ott lenni Tokióban, ezért dolgozom keményen.

Majd Sedricnek tettem fel különböző kérdéseket. 

Mennyire tartod nehéznek a magyar nyelvet?
Semmiképpen nem könnyű. Folyamatosan tanulom, mert azt gondolom, így tudok legkönnyebben beintegrálódni ebbe az országba. Ezen kívül egy nagyon szép nyelvnek tartom! Az első szavaim ezen a nyelven a szia és a köszönöm volt. Magyar nyelven kívül beszélek még franciául, angolul, ukránul, oroszul és az afrikai törzsi nyelvemen, ami a bamiléké.

Van valamilyen hobbid?
Nagyon szeretek horgászni, vásárolni, olvasni és szívesen járok foci meccsre is.

Szoktál zenét hallgatni?
Sokféle zenét hallgatok, példa hip-hop, soul, Reggaeton. Az utóbbi időben nagyon megszerettem a magyar számokat, mint például Horváth Tamást és a Republic-ot.

Melyik országba utaznál el legszívesebben?
Japánba, mert ott rendezik jövőre a Paralimpiai Játékokat. Hatalmas álmom, hogy a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként én is részese lehessek ennek a rangos eseménynek.

Szoktál sorozatokat nézni?
Nem olyan régen néztem végig a „Hogyan úszunk meg egy gyilkosságot”. Szabadidőben szívesen kapcsolódok ki sorozat nézéssel.

Mi a kedvenc magyar ételed?
Szeretem a húsos ételeket, nagy kedvencem a csirkepörkölt nokedlivel.

Van kedvenc helyed Magyarországon?
A Balaton környékét sokat szoktam látogatni nyáron, nagyon szeretem azt a helyet.

Szurkolsz valamilyen sportcsapatnak?
A focit szoktam figyelemmel kísérni. Hazai csapatok közül a MTK a kedvencem, amikor szezon van, és az időm engedi, kilátogatok a mérkőzéseikre.

Mi az egyik legszebb pillanata az életednek?
Franciaországban rendezték a Para Erőemelő Európa-bajnokságot, ahol ezüstérmet nyertem. Ez nagyon meghatározó emlék marad számomra.

Az erőemelés mellett sportolsz még valamit?
Kerekesszékes kosárlabdázni szoktam. Hosszú időn keresztül havi szintén eljártam mérkőzésekre, de sajnos január óta a felkészülésem nem engedi.

2020.06.15


Kérdezz-felelek: Biacsi ikrek

A Biacsi ikrek hatalmas összetartást mutatnak a pályán, és azon kívűl is. Nem sűrűn lehet őket külön látni, még versenyeken is fej-fej mellett futnak a célig. Közös munkájuknak hála már több világversenyen részt vettek, az élmezőnyben mindig ott tudtak lenni. Vajon a hétköznapokban is ekkora összhang van köztük?   

Először a testvérek közül Ilonát kérdeztem.

Mi a legkedvesebb emléked, amit a testvéreddel éltél át?
Életünk legelső paralimpiáján, Londonban (2012), együtt futottunk 1500 méter síkfutás számában. Remekül szerepeltünk testvéremmel, és rettentően örültünk egymás sikerének.

Melyikőtők szokott többet készülődni?
Mindig változó, ez attól függ hova megyünk. Valamikor fél órát is el tudunk tölteni a készülődéssel. Mind a ketten törekszünk arra, hogy időbe odaérjünk mindenhova, nem szeretünk késni. Nem tudom megmondani ki készül többet, hasonlóan állunk ezen a téren.

Van valami beceneved?
A megkülönböztetésünk mindig komoly fejfájást okoz az embereknek, általában csak ikreknek hívnak minket. Nekem nincsen konkrét becenevem.

Szoktál olvasni?
Őszintén megmondom, sokat nem szoktunk olvasni. Szabadidőnkben inkább a televízió elé szoktunk ülni, és nézünk valami filmet, vagy sorozatot.

Mi az a dolog, amivel egymás agyára tudtok menni?
Szerintem nincs olyan szokásunk. Még a gondolataink is egy rúgóra járnak, ezért sosincs fennakadás, viccelődni szoktunk egymással.

Hova utaznál el a testvéreddel?
Szeretem a hegyvidékes tájakat, oda nagyon szívesen elvinném őt. Nagy kedvencek közé tartozik még Lengyelország és Csehország, így lenne bőven választásom.

Van köztetek rivalizálás?
Inkább segítjük, húzzuk egymást edzéseken, versenyeken és a mindennapokban. Köztünk sose volt ellentét, igyekszünk támogatni egymást az élet minden területén.

Miben különböztük egymástól?
Külső alapján mindig összekevernek minket. Bernit valamivel alacsonyabb nálam, fizikailag viszont erősebb, szálkásabb alkat. Sokkal vagányabban áll az élethez, én kevésbe tartom magamat ilyennek.  Akik sokszor látnak, észreveszik a különbségeket, például az én arcom hosszúkásabb.

Már gyerekként is jó viszonyt ápoltatok egymással?
A kezdetektől fogva egymásra figyeltünk, segítettük egymást. A játékokat megosztottuk, sose veszekedtünk ilyen apróságokon. Néha kicsit összekaptunk, de semmilyen körülmények között nem bántottuk egymást.

A sportolás mellett mi az, amit mindig közösen csináltok?
Barátokkal együtt szoktunk találkozni, moziba szintén közösen megyünk a szabadidőnkben. Ritkábban válunk külön, de még ebben az esetben is tudjuk hol a másik, és mit csinál.

Majd Bernadettnek tettem fel ugyan ezeket a kérdéseket.

Mi a legkedvesebb emléked, amit a testvéreddel éltél át?
Kiskorunk óta a paralimpiai kijutásért hajtottunk, dolgoztunk keményen mindennap. Hihetetlen élmény volt kijutni Londonba, és ezt meg tudtuk fűszerezni a csodálatos szereplésünkkel, számomra ez a legszebb élmény.

Melyikőtők szokott többet készülődni?
Szeretek időben odaérni mindenhova. Néha megcsúszok a készülődéssel, vagy a közlekedés megy döcögősebben a forgalom miatt. Sokszor cukkoljuk a másikat, hogy lassan készül, nehezen férünk be egymástól a fürdőszobába. Nagyjából azonos idő alatt szoktunk elkészülni egyébként.

Van valami beceneved?
Általában ikreknek szólítanak minket, amikor nem tudnak megkülönböztetni. Főleg Berninek szoktak engem hívni, de rengetegszer kevernek össze Ilonával, érthető okokból.

Szoktál olvasni?
Nem olyan sűrűn kerül a kezembe könyv, de aktuális híreket szívesen olvasok naponta. Inkább a TV elé ülünk le, és nézünk meg együtt egy filmet a testómmal.

Mi az a dolog, amivel egymás agyára tudtok menni?
Nem igazán van ilyen. Inkább rengetegszer van ugyan az a gondolatunk, ezeket megosztjuk egymással és jókat nevetünk rajta. Nincsenek köztünk problémák, azokat inkább elvicceljük, nem akarunk feszültséget kelteni.

Hova utaznál el a testvéreddel?
Afrikában voltunk már korábban, oda szuper lenne újra eljutni. Megismételni egy szafari túrát, ahol mindenféle vadonélő állatot láthatunk. Az időjárásra sincs ott sose panasz, mindig meleg van.

Van köztetek rivalizálás?
Ugyan abban a számba szoktunk versenyezni, de ennek ellenére folyamatosan támogatjuk a másikat. Ettől leszünk jobban, hogy folyamatosan segítjük egymást. Nagyon összeszoktunk már, mindig tudjuk, milyen tempót akar diktálni a másik, ezért se rivalizálunk. Általában átbeszéljük a nézeteltéréseinket, és ennyivel letudjuk.

Miben különböztük egymástól?
Ilona a komolyabb, okosabbnak tartom. Én legtöbbször csak követem és hallgatom a történéseket, nem szeretek beleszólni.

Már gyerekként is jó viszonyt ápoltatok egymással?
Szüleink már kiskorunk óta mondják, hogy mindig összetartunk. A legelső pillanattól kezdve támogattuk egymást, nem hagytuk magunk mögött a másikat.

A sportolás mellett mi az, amit mindig közösen csináltok?
Kisebb túlzással, mindent együtt csinálunk. Nagyon kevés helyre megyünk külön, de még abban az esetben is megbeszéljük előre a dolgainkat.

2020.06.10


Kérdezz-felelek: Illés Fanni, és Kiss Péter

Kérdezz-felelek interjúink során igyekszünk sportolóinkat közelebb hozni a szurkolókhoz, ezért nem a megszokott kérdéseket tesszük fel nekik. Ezúttal Illés Fanni, világbajnok paraúszóval, valamint Kiss Péter, világbajnok parakenussal beszélgettünk.

Először Fanni válaszolt tíz kérdésre:

Mennyire tartod magad konyhatündérnek?
Nem gondolom, hogy konyhatündér lennék, viszont szeretek sütni. Egyszerűbb dolgokat szoktam készíteni, mint például palacsintát, kalácsot vagy esetleg brióst. Szezon közben ritkábban csinálok ilyesmiket, természetesen figyelek a diétámra.

 Egy nap erejéig milyen állat lennél? 
Fekete párduc. Szerintem nagyon szép állat, és nekem a macskafélék élete sokkal egyszerűbbnek tűnik. Pörgős napok helyett néha nekem is jól esne csak feküdni, aludni és enni.

Mennyit szoktad bújni a telefonodat?
Sokat nem szoktam időzni a nyomkodásával, maximum fél órát. Inkább filmet, és sorozatot nézek, vagy olvasok, sokkal jobb időtöltés. Nem olyan régen jelent meg Michael Jordan dokumentum sorozata, jelenleg azt nézem szabadidőmben.

Ha választhatnál egy helyet hova utaznál el?
Chicagóban jártam már korábban, oda szívesen visszamennék. Nagyon megtetszett az ottani élet, a hatalmas épületek és a város hangulata. Nem volt ott hatalmas nyüzsgés, pedig óriási az a metropolisz, ezért is ragadott magával annyira.

Van olyan szokásod, ami másoknak furcsának tűnhet?
Rendmániás vagyok, mindennek megvan a helye, és ott is kell lennie.

Inkább teázni, vagy kávézni szoktál?
Egyiket se, inkább vizet, valamint edzések mellett izotóniás italt szoktam inni.

Milyen tulajdonságokkal tudnád leírni magadat?
Barátságos, makacs, nem félek kimondani, amit gondolok, főleg ha azzal segítek vagy sérti az igazságérzetemet. Fontos az állatok és a kiszolgáltatottabbak védelme, és azt mondják jó a humorom.

Mivel szoktál kikapcsolódni a szabadidődben?
Szeretek kirándulni, vagy alkalmanként kocsikázni megyek. Kifejezetten jó a természetben lenni, és szoktam is olyan helyekre járni, ahová akadálymentesen el tudok jutni.

Éjszakai bagoly vagy?
Későn fekszem, de már korán ébren vagyok. Szeretek aludni, mégsem vagyok fent sokáig. Amióta rendszereztem az étkezéseimet, azóta pedig sokkal könnyebben indulnak a reggeleim.

Melyik a kedvenc ünneped?
Nem szívlelem a kötelező dolgokat, és az ünnepek többségét is azoknak tartom. A családom követi a hagyományokat, nekem az a legjobb benne, ha együtt tudunk lenni, de én még a saját születésnapot se szeretem túlzottan megtartani.

Fanni után Petit kérdeztünk meg:

Mit csinálnál, ha megnyernéd a lottót?
Mivel én vidéken lakom, de Budapesten edzem, biztosan vennék egy házat a fővárosban. Bejárnám a világ különböző pontjait, sokat utaznék.

Van beceneved?
Több is van, amit a barátaim szoktak használni: „főni, bajnok, mester”. Szeretek mindenkivel jóban lenni, segíteni az embereknek, ezért ragadtak meg ezek a becenevek rajtam.

Van példaképed?
Nincsen konkrét személy, maximum a példaértékű megmozdulásokat kedvelem.

Szoktál zenét hallgatni?
Szabadidőmben, illetve edzéseken is szoktam. Több műfajt is szeretek, magyar közül például Deniz, neki még a koncertjére is eljutottam, de szeretem még AK-26 számait is, az ő fellépésén sajnos nem voltam még. Külföldiek közül pedig inkább pop slágereket hallgatok, amik népszerűek, esetleg adja itthon a rádió.

Van olyan sportág, amit szívesen követsz a kajak-kenun kívül?
A kosárlabdának tetszik nagyon a játékmenete, a taktikázások, kosárra dobások. Néha én is szoktam játszani a Mozgásjavító Iskolában, ahol van kerekesszékes kosárlabda, ez külön nagy élmény számomra. Kedvenc csapatom nincsen, de amikor szezon van, szívesen nézem az amerikai bajnokságot.

Inkább filmet nézel, vagy könyvet olvasol?
Szeretek olvasni, viszont nagyon nehezen tudom rávenni magamat, általában inkább filmet szoktam nézni. Szeretem nagyon a Marvel stúdió által készített szuperhős filmeket, mint például a pókembert, de vígjátékokat is bármikor szívesek megtekintek.

Mivel szeretnél foglalkozni a tanulmányaid, valamint a sportolói karriered befejeztével?
Remélem sokára lesz, hogy én szögre akasszam az evezőt, szerencsére a sport világában is eltudok helyezkedni majd. Fiatal koromtól kezdődően érdekel engem az informatika, illetve a rajzolás. Korábban már néztem programozásról videókat az is nagyon megfogott, de érdekel a grafikus szakma is.

Választanod kéne milyen állat lennél?
Valamilyen ragadozó madár, mint például a sas. Szuper lehet repülni az égen, gyorsan eljuthatsz egyik helyről a másikra.

Mennyire vagy jó tanuló?
A vírus alatti időszakban kicsit alábbhagyott a figyelmem, viszont jó tanulónak mondanám magamat. A matematika, és a történelem órák a kedvenceim, szerencsére értem is a leadott anyagokat, és jó is vagyok ezekből.

Van olyan híres személy, akivel szívesen találkoznál?
Henry Cavill-el, ő alakította Szupermant az „Igazság ligája” c. filmben. Szimpatikusnak tűnik, jól is alakította a szerepeit, biztosan tudnék vele beszélgetni, ha lenne rá lehetőségem.

2020.05.18


Kérdezz-felelek: Ekler Luca, és Boronkay Péter

Vajon Ekler Luca, világbajnok para atléta mennyire hisz a horoszkópban? Vagy Boronkay Péter, kétszeres világbajnok paratriatlonista mit tenne, ha visszautazhatna az időben? Kérdezz-felek sorozatunkba újabb két sportolónkat ismerhetik meg közelebbről.

Először Lucát kérdeztem:

Szoktál sorozatot nézni?
Nem igazán, nagyon ritkán fordul elő, legutoljára a "Narcos" c. sorozatot néztem, amiben Pablo Escobart életét is bemutatják.

Melyik a kedvenc évszakod?
Tavasszal minden újjászületik, ősszel pedig ennek az ellentettje történik, így szerintem kiegészítik egymást. Ezt a két évszakot szeretem igazán.

Szeretnél tetoválást magadnak?
Csak akkor, ha tényleg valami fontos történik az életemben, például majd amikor paralimpián veszek részt. Az olimpikonok szokták magukra az ötkarikát varratni, valami hasonlóban gondolkoztam, viszont ezen kívül nem szeretnék semmit.

Van kedvenc íród, vagy költőd?
Egyik favorit Weörös Sándor, kedvenc művem "A teljesség felé", azonban rengeteg könyv van, amit olvasok, hirtelen most ő jutott eszembe. Amikor csak tehetem falom a betűket, ez a kedvenc időtöltésem.

Mi a horoszkópod?
Skorpió vagyok, annyira nem hiszek ebben a témában, de fordult már elő durva egybeesés. Inkább viccből olvasom el a horoszkópomat.

Inkább színházba, vagy moziba jársz?
Színházba szoktam sűrűbben, többet nyújt az egész, hangulatban, értékben, történetben, amit a színészek el tudnak játszani, jobb mint a mozi.

Megfordultál már néhány országban, melyik volt a kedvenced?
Az Európa-bajnokságot követően barátommal Görögországba mentünk, a hangulata, történelme, épületei annyira magával ragadtak. Innen indult az olimpia, talán ezért is ez volt életem legjobb nyaralása.

Magyarországon belül van olyan hely, ahova szíven jársz?
Nem tudnék konkrétat mondani, szeretek kirándulni, a Kőszegi-hegység vidékét családommal sokszor bejártuk, ez egy kedves emlék nekem.

Van olyan sport amit az atlétika mellett űzöl?
Egyik nagy szerelmem a tenisz, a bénulásom előtt versenyszerűen csináltam. Sokszor újra visszatérek a pályára, bármikor szívesen lejátszok néhány meccset amikor az időm engedi.

Milyen szupererőt választanál magadnak?
Én a repülést választanám.

Luca után pedig Petit ismerhetjük meg jobban:

Inkább egyedül, vagy társaságban töltöd az idődet?
Társaságban jobban szeretek lenni, edzeni. Most is különleges körülmények között edzőtáborozhattunk Balatonbogláron, ami szuper volt.

Volt kedvenc tantárgyad az iskolában?
Nyilván a sportból adódóan a testnevelés, mások nem szerették az osztályban, de én jó voltam benne, ezért örömmel részt vettem rajta.

Melyik szuperhős lennél?
Ezen még nem gondolkoztam, talán vasembert mondanám, őt emlegetjük sűrűn triatlonosok körökben.

Mi az egyik legkedvesebb emlék számodra?
A legkedvesebb a fiam születése volt, hogy ott tudtam lenni abban a pillanatban. Mostani helyzetben sokkal rosszabb, néhány barátom nem lehetett ott a kórházban, így ők csak otthon találkoztak először a gyermekükkel.

Magyarországon van kedvenc helyed, ahol szívesen túrázol?
Zemplén, igaz nincs olyan közel számunkra, viszont igyekszünk sűrűn arra fele járni. Balaton-felvidék is nagy kedvencek közé tartozik.

Képzeljük el, hogy van egy időgéped, melyik évbe utaznál vele először?
A 19. század végére utaznék, szívesen megismerném az üknagyapámat, aki a magyar királyság csendőr ezredese volt. Biztosan érdekes lehetett az akkori élet, illetve a mindennapjai, kíváncsi lennék rá.

Van kedvenc meséd, amit mai napig szívesen újra nézel?
Az "Így neveld a sárkányodat" örök sláger nálunk, és a "Shrek" filmsorozat, amit szeretünk nézni.

Van valami különös szokásod, amin mások meglepődnének?
Nem tudom, lehet, meglepődnének ezen az emberek: a frissen mosott ruhákat, tányérokat alulra pakolom, hogy mindegyiket használjuk. Bögréket is előre szoktam pakolni a szekrénybe, érezzék a törődést.

Édes vagy sós szájúnak tartod magad?
Inkább sósat választok, heti két-háromszor előfordul a nassolás nálam, főleg, ha az ízesített napraforgó magokról van szó.

Beszélsz valamilyen idegen nyelven?
Németet, és angolt társalgási szinten. Másik nyelvet is tanulnék szívesen, de sajnos az időm nem engedi, pedig a spanyol nyelv nagyon érdekel.

2020.05.13


Kérdezz-felelek: Szvitacs Alexa, és Iván Bence 

Kérdezz-felelek interjúink során két sportolónknak 10-10 kérdést teszünk fel, melyben megismerhetjük a versenyzések, edzések melletti életüket. Ezúttal Szvitacs Alexa, Európa-bajnok asztaliteniszezőnk, illetve Iván Bence, Európa-bajnoki ezüstérmes úszónk avatott be hétköznapjaikba. 

Először Szvitacs Alexát kérdeztük:

Van valami hobbid, amivel a hétköznapokban kitudsz kapcsolódni?
Moziba szoktam járni.

Milyen sűrűn?
Havonta legalább egyszer.

Szoktál konyhában sütni, vagy főzni?
Nem, nem tartom magamat konyhatündérnek.

Akkor inkább rendelni szoktál étteremtől?
Igen!

Van kedvenc magyar ételed?
Igen van, de kedvenc ételemnek inkább a spagettit mondanám.

Szoktál zenét hallgatni?
Persze, minden meccs előtt is szoktam. Így hangolódok a mérkőzéseimre, jobban ki tudok kapcsolódni.

Ki a kedvenc előadod?
Több is akad, magyarok közül: Majka, Curtis, Horváth Tamás. Külföldiek közül pedig Jennifer Lopez.

Esetleg sikerült már eljutni valamelyikük koncertjére?
Többször is voltam már Horváth Tamás, vagy Majka és Curtis koncerten, ammenyiben az Budapest környékén volt. Sajnos Jennifer Lopez fellépésére még nem sikerült eljutnom.

Ki a példaképed?
Testvérem.

Miért ő?
Ahogyan ő hozzááll az élethez, és folyamatos támogatást nyújt nekem.

Alexa után pedig Iván Bence válaszolt 10 kérdésünkre:

Szoktál moziba járni?
Igen, havonta egyszer-kétszer, attól függően mennyi szabadidőm van.

Ebből adódik is a kérdés, van kedvenc filmed?
A Másnaposok trilógia."

Magyar rendezésű filmek közül van kedvenc?
A Valami Amerika filmsorozata.

Milyen fajta filmeket szeretsz megnézni?
A horroron kívül minden műfajt szeretek, de főleg vígjátékot szoktam nézni.

Van esetleg valami hobbid, amivel kikapcsolódsz?
Horgászni szoktunk eljárni, valamint foci, vagy kosár mérkőzéseket szeretek élőben megtekinteni.

Milyen gyakran van ezekre időd?
Meccsekre, amikor szezon van szinte minden héten járok, horgászni pedig havonta megyek.

Szóba jött a football, valamint a kosárlabda, van kedvenc csapatod?
Fociban a Manchester United együttesének, kosárban pedig a PVSK-Panthers-nek szurkolók.

Miért pont nekik kezdtél el szurkolni?
A Manchester United-ot már régóta szeretem: 2008-ban amikor Bajnokok Ligáját nyertek, valamint Cristiano Ronaldo akkor még ott játszott, nagyon megkedveltem a csapatot.

A közelmúltból van valami jellegzetes pillanat, ami jobban ehhez a csapathoz köt? 
Tavaly a Bajnokok Ligájában kiejtették a Paris Saint-Germain 3-1-re.

Van olyan ország, vagy város ahova elszeretnél jutni, de sajnos még nem volt rá lehetőséged?
Mindenképpen Manchesterbe, egy foci meccsre ki szeretnék jutni.

2020.05.04