Menüpontok

Nagykövetek

A Magyar Parasport Napja nagykövetei

MPN2018

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) első alkalommal rendezte meg az országosnapot. Ennek alkalmából két kajakost kért fel a szervezet, Varga Katalint Eszter paralimpia bronzérmes, valamint Benedek Dalma olimpikon, világ- és Európa-bajnok személyében.  

Szabó Tünde, Varga Katalin Eszter, Benedek Dalma és Szabó László a Magyar Parasport Napja 2018-as sajtótájékoztatóján. (Forrás: MPB)

MPN2019

A Magyar Paralimpiai Bizottság ebben az esztendőben három nagykövetet bízott meg a Magyar Parasport Napjának népszerűsítésével. A többszörösen kitüntetett világ- és Európabajnok vízilabdázónő, háromszoros olimpikon átlövő. 2005-ben a világbajnokság All Star csapatának tagja. Drávucz Rita és kislánya, Flóra vállalták el a felkérést. Míg a parasportolók közül a paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar kajakozó, a sportág első paralimpiai érem szerzője, Suba Róbert csatlakozott köreikbe.

Drávucz Flóra, Drávucz Rita és Suba Róbert a Magyar Parasport Napjának 2019-es konferenciáján (Forrás: MPB)

MPN2020

A Magyar Parasport Napjának folyamatosan bővülő programjához egy igazán összetartó és jókedélyű család olimpikonja és paralimpikonja csatlakozott. Gurisatti Gréta olimpiai bronzérmes vízilabdázó és édesapja, Gurisatti Gyula többszörös paralimpikon fogadták el a szervezet felkérését a nagyköveti címre.

Gurisatti Gyula, Szabó László és Gurisatti Gréta a Magyar Parasport Napjának 2020-as konferenciáján (Forrás: jochapress)

MPN2021

A világjárvány által tarkított időszak nehéz kihívások elé állította a Magyar Parasport Napjának szervezési folyamatait. Mindenki egészségének megóvása érdekében a Magyar Paralimpiai Bizottság szakított a hagyományokkal, kevesebb programot tartott meg az országosnap keretein belül. Azonban az MPN ekkor sem maradhatott nagykövetek nélkül, így két asztaliteniszezőt vállalta el a titulust. Póta Georgina olimpikon, többszörös Európa-bajnok, valamint Szvitacs Alexa paralimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok segítette a parasport mozgalom népszerűsítését. 

Póta Georgina és Szvitacs Alexa a Magyar Parasport Napja 2021 nagykövetei

MPN2022

A pandémiát követően újból teljes programmal készült az MPB és a FODISZ az országosnap megszervezésére. Az ötödik alkalommal megrendezett Magyar Parasport Napjára két kiváló atlétát jelölt meg a szervezet nagyköveteként. Ekler Luca paralimpiai, világ- és Európa-bajnok távolugró, valamint Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó segítette a fogyatékos sportolók ügyét.

Ekler Luca és Dr. Baji Balázs a 2022-es Magyar Parasport Napja sajtótájékoztatóján. (Forrás: MPB)

MPN2023

A Magyar Paralimpiai Bizottság minden évben megválasztja a Magyar Parasport Napjának nagykövet párosát. A 2023-as esztendőben Krajnyák Zsuzsanna, tizenkétszeres paralimpiai érmes kerekesszékes vívó, valamint Szatmári András, olimpiai bronzérmes, világbajnok kardvívó vállalta el a szervezetünk felkérését.

Krajnyák Zsuzsanna és Szatmári András a Magyar Parasport Napja 2023 nagykövetei