Menüpontok

Beijing 2022 - Hírek


Magabiztos szerepléssel fejezte be paralimpiai szereplését Dumity Richárd

A kialakított versenypálya sok rutinos sportoló lesiklását is megnehezítette, ám a 25 éves magyar alpesi síző megbirkózott a nehéz körülményekkel, és 16. helyen végzett.

Az eredetileg március 12-re kitűzött műlesiklást egy nappal későbbre tették át, ezzel újabb, nem várt tényezőkkel kellett számolnia a magyar delegációnak. Az időjárási körülmények kedvezően alakultak egy sikeres versenyzéshez, melyet Ricsinek sikerült kihasználnia mindkét fordulóban, így előkelő helyen zárta a paralimpiai szereplését.  

„A lehető legpozitívabb élményekkel hagyom itt Pekinget, mindkét versenyszámomban nyújtott teljesítményemmel elégedett vagyok.” – kezdett bele nyilatkozatába a magyar alpesi síző – „A kitűzött céloknak megfelelően teljesítettem, aminek örülök. A körülmények nem voltak egyszerűek, otthon nehéz ilyenekre készülni, de ehhez kell alkalmazkodni, mert minden nagy versenyen hasonlóan kemény lesz a pálya. A szlalom a gyengébbik számom, de ebben is a folyamatos fejlődésre törekszem." – értékelt a 25 éves paralimpikon.

Dumity Richárd célba érkezése (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

„Eredetileg úgy gondoltuk, Ricsi csak a 2026-os milánói paralimpiára juthat ki.” – hangsúlyozta Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.„Ez továbbra is cél sportolónk számára, ám már négy évvel korábban, Pekingben bebizonyította, hogy fényes jövő áll előtte. Izgultunk, szorítottunk érte, és segítettük őt, ahol tudtuk. Nem támasztottuk elé hatalmas elvárásokat, reálisan közelítettük meg a lehetőségeit, ezeket pedig sikerült teljesítenie. Az alapok megvannak, bizakodva várom a milánói téli paralimpiát.” összegezte nekünk a bizottság vezetője.

Az alpesi síző korábban óriás-műlesiklásban állhatott rajthoz a világ legrangosabb téli parasport versenyén, összesítésben pedig 30. helyen végzett. A mai megmérettetését követően Dumity Richárd, és a pekingi magyar küldöttség számára is befejeződtek a XIII. Téli Paralimpiai Játékok.

Fotó: Hoffer Szilvi / MPB

Élete első paralimpiáján bizonyított Dumity Richárd

Az alpesi síző magyar idő szerint éjszaka, majd kora hajnalban állt rajthoz óriás-műlesiklás versenyszámban, Pekingben.  

A 25 éves versenyző utolsó előttiként csúszhatott le az első futamban, majd a második fordulóban ő zárta a megmérettetést. Az időeredményeit követően végül 30. helyen végzett az egyik legrangosabb sporteseményen.

„Jó volt lejönni a pályán, igazán élveztem a versenyt.” – kezdett bele az értékelésbe Ricsi – „Ahogy korábban is említettük, Fábián Attila szövetségi kapitánnyal, rettenetesen kemény volt a hó, helyenként pedig kikádasodott a pálya. Emiatt egyszer-kétszer megdobott a talaj. Elégedett vagyok az elért eredménnyel, sikerült azt a szintet teljesítenem, amire most képes vagyok.” – összegezte véleményét élete legelső téli paralimpiai szereplését követően a pekingi delegáció egyetlen magyar sportolója.

Dumity Richárd az óriás-műlesiklás paralimpiai versenyén (fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

Az alpesi síző eredeti célkitűzése a milánói téli paralimpia volt, ám már négy évvel korábban bizonyíthatta rátermettségét a kínai fővárosban megrendezett világversenyen, miután a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elfogadta a magyar sportoló kvótájáért beadott szabadkártya kérelmet.

A hölgyek és férfiak szlalom versenyszámának napjait felcserélték, így Dumity Richárd március 13-án száll harcba ebben számban.


Fábián Attila: „Ricsinek megvannak a képességei, ezt pedig be is fogja bizonyítani.”

Javában zajlanak az edzések a pekingi téli paralimpián, ahol a magyar alpesi sí szövetségi kapitányával beszélgettünk. A körülmények nagyon fontosak egy versenyző felkészülése során, főleg, ha a világ legnagyobb téli parasport eseményére készül, erről is mesélt nekünk Fábián Attila. 

A körülmények elfogadhatok és jók. – vezette fel a beszélgetés a szakember - Nem kell utaznunk, közel van a tároló, a waxkabin, a felvonó, fel tudunk menni a sípályára autó nélkül. Minden elérhető a faluban, amire szükségünk lenne az ittlétünk során.

A téli paralimpián némi változtatást történt az alpesi sít érintően, erre reagált Fábián Attila: Ez idáig minden verseny egy pályán volt, a lesiklástól a szlalomig. Most külön vannak a gyorsasági és technikai számok. Nagyon kemény, műhavas a pálya, ritkán van lehetőségünk ilyen talajon edzeni. Nagyon jó, hogy hamarabb kiutazhattunk Kínába, Ricsi így könnyebben tudott alkalmazkodni a körülményekhez. Megismerkedett már a hó minőségével és minden más körülménnyel egyaránt. Azon dolgozunk, hogy mihamarabb megszokja ezt a kemény talajt és hozza azt a szintet, amire ő képes.- összegezte a kialakított körülményekről szóló véleményét a szövetségi kapitány.

Fábián Attila beszélget Dumity Richárd paralimikon alpesi sízővel (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

Hosszú útnak a végén vagyunk, ami sokszor rögös volt. – kezdett bele gondolatába Dumity Richárd edzője, választ adva arra kérdésünkre, hogy szerinte hogyan áll a paralimpikon felkészülése Kínában. - Rengeteget dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk a pekingi téli paralimpián. Megvannak a képességei, ezt pedig be is fogja bizonyítani, ha a megfelelő ütemben és a megbeszéltek szerint készülünk fel erre a kemény hóval fedte pályára. Enyhe felmelegedés várható Ricsi versenyeinek napjaira, ami kedvező lehet számára. Az utolsók között fog lecsúszni a versenyein, addigra a hőtől puhulni fog a hó. Dolgozunk folyamatosan a maximumon és igazodunk a pálya adta körülményekhez, ahogy ezt korábban is tettük.

Dumity Richárd először március 10-én óriás-műlesiklás versenyszámban, majd két nappal később, március 12-én, szlalomban bizonyíthat a világ legrangosabb téli parasport eseményén.


Shuey Rhon Rhon a paralimpia legfényesebb lámpása

Ahogy az már megszokott, minden olimpiai és paralimpiai játékoknak vannak kabalái, így a pekingi sem maradhatott jellegzetes figura nélkül.

Shuey Rhon Rhon a szervező ország egyik legrégebbi kulturális jellegzetességét, egy kínai lámpást elevenít meg. Fényével a barátságot, a pozitivitást és a bátorságot szimbolizálja, mellyel parasportolóknak kíván utat mutatni az álmaik felé.

A kabala piros színe az ünneplésre utal, ami a kínai újév jelképe is. Így a téli játékok és az országban beköszöntött új esztendő között egységet képviseli.  A „Shuey” szó kínaiul havat jelent, míg az első „Rhon” az elfogadást, a második pedig az egységességet fejezi ki. A szervezők ezzel kívántak üzenni a társadalmunk számára, hogy a fogyatékossággal élőket ne diszkriminálják.

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke szerint ez a kabala remek szimbóluma a téli paralimpiai játékoknak, hiszen millióknak adhat fényt a mindennapokban.  

"

Fotó: Olympics.com


Megnyitották a XIII. Téli Paralimpiai Játékokat

Hazánk képviseletében Dumity Richárd, paraalpesi síző vonulhatott be országunk zászlajával a Pekingi Nemzeti Stadionba. A XIII. Téli Paralimpiai Játékokon összesen 46 ország, 560 sportolója jeleskedhet a március 13-ig tartó eseményen.

Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) elnöke beszédében kiemelte: „A világon összesen 1,2 milliárd ember él valamilyen fogyatékossággal, ami földünk népességének 15%-át teszi ki.” Az elnök elmondta, az IPC és tagszervezetei igyekeznek felhívni a figyelmet ezekre az emberekre.

Az M4 Sport hazánk történetében először közvetíti a téli paralimpiát. Az elkövetkező versenynapokat élőben az online felületén, valamint televízióban is lehet követni majd.

Dumity Richárd először március 10-én léphet hóra óriás-műlesiklás versenyszámban, majd két nappal később, március 12-én, szlalomban bizonyíthat a világ legrangosabb téli parasport eseményén.


Elindultunk: irány Peking!

Itthoni idő szerint, március elsejének kora esti óráiban indult el a XIII. Téli Paralimpiai Játékokra utazó magyar csapat a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

Hazánkat Dumity Richárd, alpesi síző képviseli a kínai főváros térségében rendezett eseményen. A téli játékokat március 4-én nyitják meg a Pekingi Nemzeti Stadionban, a paralimpiai láng pedig március 14-én alszik ki. Korábban ez a létesítmény 2008-ban, a nyári paralimpián és olimpián adta a helyszínt az ünnepélyes ceremóniának, valamint az atlétikai versenyeknek.

Dumity Richárd mindössze háromévesen, egy baleset következtében kényszerült kerekesszékbe. Derék alatti bénulása ellenére már gyermekként több sportágat kipróbált, így ismerkedett meg a handbike-kal és a monosízéssel. Eredeti célkitűzése a 2026-os milánói téli paralimpián való szereplés volt, ám magabiztos teljesítményének köszönhetően már négy évvel hamarabb a világ legrangosabb téli parasport eseményén versenyezhet.

A 25 éves paralimpikon először március 10-én léphet hóra óriás-szlalom versenyszámban, majd két nappal később, március 12-én szlalomban bizonyíthat a pekingi téli paralimpián.


Letették az ünnepélyes esküt a pekingi Magyar Paralimpiai Csapat tagjai

A Magyar Sport Házában tartott Magyar Parasport Napja konferenciáját megelőzően, nézők előtt tartotta meg eskütételét, február 22-én.

 A ceremónián dr. Früstner József, a Magyar Sí Szövetség (MSISZ) elnöke beszédében kifejezte gratulációját és büszkeségét Dumity Richárd alpesi sízőnek, aki egyetlen magyar versenyzőként képviselheti hazánkat a játékokon. MSISZ vezetőjének jókívánságait követően Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke kiemelte az elmúlt hónapok sportsikereit, majd hozzátette: „Gratulálok Dumity Richárdnak, amiért végig verekedte magát ezeken a kemény versenyeken, így pedig ő is ott lehet a Pekingben. Ahonnan nem régen térhettünk haza, minden idők legsikeresebb magyar téli olimpiai szereplését követően.” – kiegészítésképpen megköszönte az idei parasport napja két nagykövetének az áldozatos munkáját. A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László elsőkörben elmagyarázta, hogy hiába csak egy sportoló utazik a téli paralimpiára, így is szükség van a megfelelő szakmai stáb delegálására Pekingbe. „Örülünk annak, hogy Ricsi kiutazik a játékokra, de emellett fontos sportdiplomáciai erővel is bír Kínába utazásunk. Módunkban áll több találkozó lebonyolítása is, amire egyébként nem lenne lehetőségünk, ha nem lehetnénk ott a világ legrangosabb téli eseményén. Hálásak vagyunk Ricsinek, mivel ezzel a hazai parasport mozgalom újabb mérföldköveket léphet át, újabb kapukat nyithat meg.” – az elnök bizakodik a jó szereplés reményeiben és reméli az elkövetkezendő időkben még több fogyatékossággal élő kezd bele a sportolásba. 


Magyar versenyző is lesz a téli paralimpián

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tájékoztatása alapján Dumity Richárd, alpesi síző indulhat Pekingben a Téli Paralimpiai Játékokon, miután a szervezet elfogadta a magyar sportoló kvótájáért beadott szabadkártya kérelmet. 

A 25 éves sportoló idén több nemzetközi versenyen, köztük a világbajnokságon is összemérhette tudását a sportág legjobbjaival. Eredeti célkitűzése a 2026-os milánói téli játékokon való szereplés volt, ám magabiztos teljesítményének köszönhetően már Kínában is paralimpiai részvevővé válik.

Dumity Richárd mindössze háromévesen, egy baleset következtében kényszerült kerekesszékbe. Derék alatti bénulása ellenére már gyermekként több sportágat kipróbált, így ismerkedett meg a handbike-kal és a monosízéssel. Sportba vetett szeretete és hite az évek alatt sem hagytak alább, sőt a sportolás mindennapjainak jelentős részévé vált.

A XIII. Téli Paralimpiai Játékokat március 4. és 13. között rendezik meg Pekingben. Hazánk, immáron ötödik alkalommal képviselteti magát a téli játékokon.

Fotó: Réti Gerzson