Menüpontok

Harminckilenc paraversenyző Rióban – húsz százalékkal növeltük a négy évvel ezelőtti létszámot

Hatvannégy nappal a riói paralimpia előtt 39 kvótával rendelkezik a Magyar Paralimpiai Csapat, így lényegesen több sportolóval indul az érmekért, mint 2012-ben, Londonban.

 

Újabb kvótás és szabadkártyás sportolókkal bővült a Magyar Paralimpiai Csapat. Június közepén eldőlt, hogy öt kerekesszékes vívó indulhat Rióban. Hajmási Éva mellett, aki az olaszországi IWAS Kerekesszékes Európa-bajnokságon aratott győzelmével egyenes ágon szerezte meg az indulási jogot, mellette egyéniben Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és Osváth Richárd is kvótát szerzett. A női tőr és párbajtőr csapatunk is bizonyíthat Rióban.

 

Németh Roland kerekesszékes teniszező is indulhat a riói paralimpián, szabadkártyát kapott az IPC döntése alapján. A kerekesszékes tenisz 1976-ban indult az Amerikai Egyesült Államokból, mára 70 országban mintegy 15.000 aktív játékossal bír. Az első olyan parasport, amelynek nemzetközi szövetsége, példaértékűen eljárva az épek sportági szövetségébe integrálta a kerekesszékes teniszt.

Magyarországon 1989 óta űzik a sportágat, az 1996-os atlantai paralimpiai játékok óta minden paralimpián indult magyar teniszező. A legeredményesebb magyar kerekesszékes teniszező Farkas László, aki 1996-tól 2012-ig képviselte hazánkat paralimpiai játékokon.

 

Eldőltek az atlétika kvóták is, a már meglévő három kvóta mellé újabb két szabadkártyát kaptak a magyar paraatléták. A grosettói paraatlétika Európa-bajnokságon két ezüst- és két bronzéremmel zárt válogatott tagjai közül Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina és Keresztesi Erika indulhat Rióban.

 

A kajakosok között komoly küzdelem folyt a férfi versenyzői kvótáért, amit a június közepén zajlott országos bajnokságon nyújtott teljesítményével Suba Róbert érdemelt ki.  A riói kvóta mellé a június végén zajló moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokságon még két aranyérmet is nyert a sportoló. Így a két női versenyző, Váczi Anita és Varga Katalin mellett két férfi versenyző, Rozbora András és Suba Róbert indulhat parakajakban Rióban.

 

Evezésben is lesz magyar induló, Lőrincz Krisztina szabadkártyás indulási jogot nyert.

 

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: „A növekvő sportolói létszám és parasportolóink egyre erősödő nemzetközi jelenléte azt mutatja, hogy sportolóink mindent megtesznek a sikerért. Elhivatottan, mindennapos edzésekkel készülnek a számukra is óriási jelentőséggel bíró sporteseményre. Szeretnénk, ha a paralimpikonokra minden magyar ember büszke lenne, ebben nagy szerepe lesz annak, hogy idén első alkalommal, a magyar köztelevízió élőben sugározza majd a paralimpiai versenyeket. Magyarország legszebb és legderűsebb csapata utazik szeptemberben Rióba, a paralimpiára.”

 

A Magyar Paralimpiai Csapat hivatalos bemutatkozása 2016. július 15-én lesz a Várkert Bazárban. Az exkluzív eseményen kifejezetten a Magyar Paralimpiai Csapat számára tervezett formaruhát és a szintén magyar tervezésű, magyar gyártású sportruházatot ismert hazai személyiségek kíséretében mutatják be maguk a sportolók.

A Magyar Paralimpiai Csapat eskütételére 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban kerül sor.

 

A magyar paralimpikonok eddig összesen 126 érmet nyertek paralimpiákon. Az első érem az 1972-es heidelbergi paralimpián került magyar sportoló nyakába, Fejes András atlétika sportágban nyert bronzérmet. 2012-ben Londonban, egyéniben 2 arany, 5 ezüst, 6 bronzérmet, csapatban 1 ezüstérmet nyertek 5 sportágban sportolóink, 33 kvótás sportoló indulásával.

 

A riói Magyar Paralimpiai Csapatnak jelenleg 39 kvótája van, az alábbi megoszlásban:

asztalitenisz (6): Arlóy Zsófia, Berecki Dezső, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Zborai Gyula

atlétika (5): Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Csontos Piroska, Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika

erőemelés (2): Sas Sándor, Tunkel Nándor

evezés (1): Lőrincz Krisztina

judo (2): Burányi Flóra, Szabó Nikolett

kajak-kenu (4): Varga Katalin, Váczi Anita, Rozbora András, Suba Róbert

kerekesszékes vívás (5): Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Osváth Richárd

kerekesszékes tenisz (1): Németh Roland

kerékpársport (1): Butu Arnold

sportlövészet (2): Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula

úszás (10): Adámi Zsanett, Engelhardt Katalin, lllés Fanni, Kézdi Réka, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ráczkó Gitta, Sors Tamás, Tóth Tamás, Vereczkei Zsolt