Menüpontok

Felavatták a paralimpiai bajnokok falát az Olimpiai Parkban

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: a paralimpiai bajnokok halhatatlanná tételével hálálják meg a teljesítményüket, és azt, hogy példát mutatnak mindenki számára.
"Az első arany 1976-ban született, a legsikeresebb pedig az 1984-es játékok volt. Az idei, riói paralimpián a 43 magyar sportoló közül 33 pontszerző helyen végzett, 15-en pedig éremmel térhettek haza" - idézte fel Szabó Tünde. 
Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere emlékeztetett arra, hogy a Kossuth tér és a Jászai Mari tér között elhelyezkedő parkot 2014-ben felújította az önkormányzat, s a céljuk az volt, hogy mindenki számára pihenési, kikapcsolódási lehetőséget teremtsenek, ez alól a fogyatékkal élők sem kivételek.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetekkel kezdte beszédét:
"Sokan tettek azért, hogy ez az emlékmű létrejöhessen. Polgármester úr az első szóra partner volt, amikor megkerestük az ötlettel. Államtitkár asszony egy nagy bajnok, aki számára mindig is fontos volt a parasport." - fogalmazott, majd felsorolta az összes magyar paralimpiai bajnok nevét, közülük sokakat - így például az első és legfrissebb arany szerzőjét, Tauber Zoltánt, illetve Tóth Tamást - személyesen köszönthetett az ünnepségen. 
"Azt szeretném, hogy ez a tábla közelebb hozza az embereket a parasportolókhoz, és segítsen abban, hogy a jövőben még többen tegyenek a paralimpiai mozgalomért. Magyarország nemcsak sportnemzet, hanem parasportnemzet is!" - mondta Szabó László. 
A kétszeres paralimpiai bajnok Becsey János, aki maga is V. kerületi lakos, úgy fogalmazott: a régi bajnokok tették le az alapját annak, hogy ma már a paralimpikonok megbecsült tagjai a társadalomnak. Hozzátette: reméli, hogy a 2020-as tokiói és sikeres pályázat esetén a 2024-es budapesti játékok után még több név kerül majd fel a bajnokok falára. 
A köszöntőket követően a felszólalók és több volt, illetve jelenlegi sportoló - Járomi Mónika, Vereczkei Zsolt, Szekeres Pál, Tóth Tamás és Tauber Zoltán - közösen leplezték le az emlékművet. A riói paralimpia egyetlen magyar aranyérmese, Tóth Tamás úgy fogalmazott: ez talán egy kis lépésnek tűnik, de számukra nagyon sokat jelent, és boldog, hogy az olimpiai bajnokok fala mellett immár az ő eredményeiknek is emléket állítottak.
Az ünnepség végén a sportolók egy mágneses táblán szimbolikusan kirakták a 2024-es olimpiai és paralimpiai pályázat logóját.

Az eseményre Szedő Tibor, a Sydneyben, 2000-ben a 4x50 méteres úszóváltó tagjaként aranyérmet nyert paralimpiai bajnok egy verset is írt. 

Győztesek vagyunk!

Aranykoszorú díszíti fejünket,

fénylő napsugár simogat bennünket.

A dicsőség gyűrűje ölel minket,

sós verejték mosdatta lépteinket.

Az ereinkben magyar vér csörgedez,

kanyargós út vezetett a sikerhez.

Büszkén tesszük kezünket a szívünkhöz,

két szemünk örömkönnyeket ránk öntöz.

Magyarország bölcsőjében születtünk,

bimbóból sarjadt ki virágként testünk.

Az országnak nagy örömet szereztünk,

súlytalanul szálldogált boldog lelkünk.