Menüpontok

13 arany, 6 ezüst- és 9 bronzérmet nyert a Magyar Speciális Olimpiai Csapat a Téli Világjátékokon Ausztriában

A március 24-én befejeződött világversenyen Grazban, Schladmingban és Ramsauban 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolója vett részt, köztük 33 magyar versenyző indult öt sportágban: műkorcsolyában, gyorskorcsolyában, hófutásban, padlóhokiban és alpesi síben. A mieink minden sportágban szereztek érmet. A legeredményesebb sportág a gyorskorcsolya volt (8-3-3), a padlóhoki-csapat ötödször nyert Világjátékokat, míg páros műkorcsolyában megvédték címüket a Hingyi testvérek: Rita és Ágnes.  


 Az eseményről, az ausztriai napokról készült rövidfilm megtekintése után Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a házigazdák csodálatos körülményeket biztosítottak a versenyzőknek, és a szomszédos országba kilátogató magyar szurkolók, családtagok, barátok varázslatos hangulatot teremtettek buzdításukkal. Az elnök köszönetet mondott a támogatóknak, és azoknak az élsportolóknak, akik segítették a felkészülést, így Hunyady Emese olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónak, Hoffmann Nóra jégtáncosnak és Szuper Levente jégkorongozónak.


 "Receptre írnám fel mindenkinek, hogy találkozzon veletek, mert elmúlna a magyarokra jellemző szomorúság" - kezdte beszédét Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, majd az egykori világbajnok öttusázó arról beszélt, nagy élmény volt számára, hogy ott lehetett a világjátékok megnyitóünnepségén.


 "Több mint húsz éve vagyok köztetek, és nap, mint nap látom az örömötöket - mondta Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, majd külön kiemelte az ötödször is aranyérmes padlóhokicsapat teljesítményét. - Bízom benne, hogy eredményetek lendületet ad a 2019-es nyári játékokon részt vevő versenyzőknek" - zárta beszédét.


 Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke először látogatott el speciális olimpiára, ő így foglalta össze érzéseit: "élő bizonyítékai vagytok annak, hogy a nehézségek legyőzhetők és a világ jó. Fantasztikusak vagytok!"

A sportolók nevében Németh Csaba, korábbi speciális olimpikon, jelenleg elnökségi tag és Horváth Miklós, a padlóhoki-csapat kapitánya köszöntötte az egybegyűlteket.

A beszédek után jutalmazták az eseményen eredményesen szereplő sportolókat, felkészítő edzőket és szakvezetőket. Az MSOSZ és az UNIQA közös ajándékcsomagjainak átadásában Kovács Mihály Misu speciális olimpikon judós, valamint Turi József és Janzsó Stella Kölyök Sportolók segédkeztek. A hangulatot a Világjátékokon bronzérmes hófutó, Berta Zoltán citera játéka és a Desperado együttes koncertje fokozta.  

 

További információk és képek: http://www.hparalimpia.hu/specialis-olimpia http://specialolympics.hu/portal/