Menüpontok

A cél nem változott, csak egy eszköz esett el - a Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye

A Magyar Paralimpiai Bizottság közleménye

 

A cél nem változott, csak egy eszköz esett el

A Fővárosi Közgyűlés határozata lezárt egy fejezetet, a 2024-es budapesti olimpiai/paralimpiai pályázat elveszett. A Magyar Paralimpiai Bizottság osztozik azon emberek csalódottságában, akik hittek a közös álomban, abban, hogy mi, magyarok vendégül láthatjuk a világ legfontosabb eseményén a glóbusz legjobb sportolóit.

A Magyar Paralimpiai Bizottság büszke azokra a sportolókra - épekre és fogyatékkal élőkre egyaránt - akik sportsikereikkel viszik hírét a magyarok kitartásának, szorgalmának. Ők azt bizonyítják, hogy el lehet érni a kitűzött célokat, meg lehet valósítani a legmerészebb álmokat!

A régről indult és bátor álmot, a budapesti olimpia és paralimpia megrendezését nem lehet politikai vitákkal terhelten valóra váltani. A pályázat visszavonása helyes döntés volt, bár nem könnyű azt tudomásul venni.

Fontos azonban tudnunk: az olimpia/paralimpia megrendezése nem cél, hanem eszköz. A cél a befogadó, kreatív, derűs, önérzetes és önbecsülő Magyarország. Meggyőződésünk, hogy az olimpiai/paralimpiai pályázat ezt a Magyarországot segítette volna, ennek lett volna fontos eszköze. És nem is feltétlenül a versenyek négy hete, sokkal inkább a készülődés, a magunk összekapásának hét éve alatt. Ezt az eszközt elvesztettük, de a cél megmaradt: jusson nekünk minél több közös nemzeti élmény. És legyenek akadálymentes sportlétesítmények, közösségi terek, éttermek és szállodák, a tömegközlekedés legyen mindenki számára elérhető. Éljünk minél többen egészségesen, sportoljunk minél többet és neveljünk minél több sportpéldaképet!

A Magyar Paralimpiai Bizottság köszönetet mond a Budapest 2024 pályázati munkában közreműködőknek, akik a pályázati folyamat során végig egyenlő partnerként kezelték a fogyatékos sportmozgalmat, a parasportolókat. Köszönjük, hogy részesei lehettünk és segíthettük a pályázati munkát! Különösen köszönjük a pályázati folyamatban részt vett parasportolóknak, hogy személyes szerepvállalásukkal támogatták a pályázatot! Köszönjük Becsey János és Szekeres Pál paralimpiai bajnokok valamint Arlóy Zsófia és Boronkay Péter paralimpikonok elhivatott munkáját a Budapest 2024 különböző testületeiben és

 

minden magyar parasportolónak és sportvezetőnek, hogy a pályázat, a sport és Budapest mellett állt!

A Magyar Paralimpia Bizottság folytatja a magyar fogyatékos sportolókért végzett munkáját, annak érdekében, hogy elérje a magyar társadalom szellemi akadálymentesítését!

Budapest, 2017. március 1.

Szabó László

a Magyar Paralimpiai Bizottság

elnöke