Menüpontok

Tunkel Nándor és Sztanó György megnyerte a parafekvenyomó világkupát Egerben, a Magyar Paralimpiai Bizottság rendezi a 2021-es Parafekvenyomó Világbajnokságot

A május 4-7. között zajló világkupa nyitóünnepségén Jorge Moreno, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) senior sport menedzsere, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára és Kovács-Csatlós Tamás, Eger város tanácsnoka bejelentette, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság nyerte el a 2021-es Parafekvenyomó Világbajnokság rendezésének jogát. A világversenynek Eger városa ad majd otthont.

„Eger városa és a szervezők már többször bebizonyították, hogy színvonalas és jó hangulatú nemzetközi versenyt tudnak szervezni, ezért különösen örülök, hogy 1994 után ismét európai országban és olyan agilis városban, mint Eger kerül sor a világbajnoksága.”- nyilatkozta a világkupán Jorge Moreno, az M4 Sport csatornának.

Sam Munkley, a Parafekvenyomó Világkupa versenymenedzsere sikeresnek ítélte meg a világkupát, főleg, hogy a nevező országok és versenyzők száma meghaladta a paralimpiák után rendezett világkupán eddig résztvettek átlagát. „Négy új junior világrekord született és ezen a világkupán teljesítette sok versenyző a világbajnokság kvalifikációs szintjét. A versenyzők és a bírók megfelelő körülmények között tudtak teljesíteni, ráadásul kiváló hangulatban, amiért köszönet illeti a szervezőket és az önkénteseket, technikai kollégákat. Mindig örömmel látom, amikor egy versenyző hazai körülmények között tud aranyérmet nyerni, számomra ezért Tunkel Nándor győzelme az első napon megható élmény marad.

Faragó Péter, a magyar parafekvenyomók szövetségi kapitánya az idei, mexikói világbajnokság utolsó felkészülési állomása, az egri világkupa után így értékelte a magyar sportolókat. „A Mexikóba készülő kerettagok kiválóan szerepeltek, amit bizonyít a junior világbajnokságra készülő Sztanó György aranyérme, a szintén junior Várhegyi Krisztián bronzérme, Tunkel Nándor aranyérme és Sas Sándor ezüstérme. Köszönjük a Magyar Paralimpiai Bizottságnak, hogy kibővített kerettel vehettünk részt ezen a világkupán, voltak, akik jól szerepeltek és éltek a lehetőséggel és voltak, akiknek ezúttal még nem sikerült úgy, ahogy szerették volna. A kezdő sportolóknak kiváló lehetőség volt, hogy nemzetközi mezőnyben, komoly mélyvízben szembesüljenek egy világverseny hangulatával, szervezésével és tesztelhették önmagukat. A Magyar Erőemelő Szövetség már a 2021-es világbajnokságban gondolkodik, a most kezdődő hosszú távú munka a két év múlva szintén Egerben megrendezésre kerülő világkupán mutatja majd meg, hogy a versenyzőkbe fektetett bizalom beérik-e. Célunk, hogy a 2021-es Parafekvenyomó Világbajnokságon Egerben, legalább 10-12 alanyi jogon kvalifikált magyar induló legyen.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: „Magyarország sikeres parasport-nemzet, eredményeivel számos fogyatékos sport világversenyen bizonyít évről évre. Versenyzőinket oly’ sok országban látták vendégül, itt az ideje, hogy viszonozzuk a vendéglátást és megmutassuk: Magyarország és a Magyar Paralimpiai Bizottság készen áll arra, hogy bármely parasportágban magas színvonalon fogadja a világ legjobbjait. Kiemelkedő sikernek tartom, hogy végre európai ország, a mi hazánk, Magyarország rendezheti a Parafekvenyomó Világbajnokságot, ezt a különleges bizalmat egy remek hangulatú, professzionális versenyszervezéssel fogjuk meghálálni. Gratulálok a magyar sportolóknak, edzőknek, a szövetségi kapitánynak, hogy a hazai rendezésű világkupán öt érmet nyertek és sikeres felkészülést kívánok a mexikói világbajnokságra!

 

A részletes eredményeket és a versenyről készült teljes fényképgalériát ezen a linken találja: http://www.hparalimpia.hu/esemenyek/2017/02/para-eroemelo-vilagkupa-eger-para-powerlifting-world-cup-eger

 

A magyar parafekvenyomó csapat tagjai az egri világkupán:  

 

 

Balogh Otto (65kg)

Bogárfalvi Béla (88kg)

Csillag Edina (86kg+)

Engelhardt Katalin (41kg)

Gallyos Lakatos Ákos (107kg)

Jancsó Tamás (72kg)

Kleisz György (107kg)

Koselák Renáta (45kg)

Mezei Katalin (55kg)

Molnár Nikoletta        (50kg)

Nebehaj Barbara        (79kg)

Neszveda Tamás        (97kg)

Ráczkó Gitta (61kg)

Sas Sándor (107kg+)

Sedrich Watchou        (88kg)

Simon Dániel (65kg)

Stadler Tamás (80kg)

Szávai Csaba (107kg+)

Sztanó György (59kg)

Tóth István (59kg)

Tunkel Nándor (49kg)

Várhegyi Krisztián (49kg)

Budapest, 2017. május 07. Magyar Paralimpiai Bizottság