Menüpontok

Kérdezz-felelek: Biacsi ikrek

A Biacsi ikrek hatalmas összetartást mutatnak a pályán, és azon kívűl is. Nem sűrűn lehet őket külön látni, még versenyeken is fej-fej mellett futnak a célig. Közös munkájuknak hála már több világversenyen részt vettek, az élmezőnyben mindig ott tudtak lenni. Vajon a hétköznapokban is ekkora összhang van köztük?   

Először a testvérek közül Ilonát kérdeztem.

Mi a legkedvesebb emléked, amit a testvéreddel éltél át?
Életünk legelső paralimpiáján, Londonban (2012), együtt futottunk 1500 méter síkfutás számában. Remekül szerepeltünk testvéremmel, és rettentően örültünk egymás sikerének.

Melyikőtők szokott többet készülődni?
Mindig változó, ez attól függ hova megyünk. Valamikor fél órát is el tudunk tölteni a készülődéssel. Mind a ketten törekszünk arra, hogy időbe odaérjünk mindenhova, nem szeretünk késni. Nem tudom megmondani ki készül többet, hasonlóan állunk ezen a téren.

Van valami beceneved?
A megkülönböztetésünk mindig komoly fejfájást okoz az embereknek, általában csak ikreknek hívnak minket. Nekem nincsen konkrét becenevem.

Szoktál olvasni?
Őszintén megmondom, sokat nem szoktunk olvasni. Szabadidőnkben inkább a televízió elé szoktunk ülni, és nézünk valami filmet, vagy sorozatot.

Mi az a dolog, amivel egymás agyára tudtok menni?
Szerintem nincs olyan szokásunk. Még a gondolataink is egy rúgóra járnak, ezért sosincs fennakadás, viccelődni szoktunk egymással.

Hova utaznál el a testvéreddel?
Szeretem a hegyvidékes tájakat, oda nagyon szívesen elvinném őt. Nagy kedvencek közé tartozik még Lengyelország és Csehország, így lenne bőven választásom.

Van köztetek rivalizálás?
Inkább segítjük, húzzuk egymást edzéseken, versenyeken és a mindennapokban. Köztünk sose volt ellentét, igyekszünk támogatni egymást az élet minden területén.

Miben különböztük egymástól?
Külső alapján mindig összekevernek minket. Bernit valamivel alacsonyabb nálam, fizikailag viszont erősebb, szálkásabb alkat. Sokkal vagányabban áll az élethez, én kevésbe tartom magamat ilyennek.  Akik sokszor látnak, észreveszik a különbségeket, például az én arcom hosszúkásabb.

Már gyerekként is jó viszonyt ápoltatok egymással?
A kezdetektől fogva egymásra figyeltünk, segítettük egymást. A játékokat megosztottuk, sose veszekedtünk ilyen apróságokon. Néha kicsit összekaptunk, de semmilyen körülmények között nem bántottuk egymást.

A sportolás mellett mi az, amit mindig közösen csináltok?
Barátokkal együtt szoktunk találkozni, moziba szintén közösen megyünk a szabadidőnkben. Ritkábban válunk külön, de még ebben az esetben is tudjuk hol a másik, és mit csinál.

Majd Bernadettnek tettem fel ugyan ezeket a kérdéseket.

Mi a legkedvesebb emléked, amit a testvéreddel éltél át?
Kiskorunk óta a paralimpiai kijutásért hajtottunk, dolgoztunk keményen mindennap. Hihetetlen élmény volt kijutni Londonba, és ezt meg tudtuk fűszerezni a csodálatos szereplésünkkel, számomra ez a legszebb élmény.

Melyikőtők szokott többet készülődni?
Szeretek időben odaérni mindenhova. Néha megcsúszok a készülődéssel, vagy a közlekedés megy döcögősebben a forgalom miatt. Sokszor cukkoljuk a másikat, hogy lassan készül, nehezen férünk be egymástól a fürdőszobába. Nagyjából azonos idő alatt szoktunk elkészülni egyébként.

Van valami beceneved?
Általában ikreknek szólítanak minket, amikor nem tudnak megkülönböztetni. Főleg Berninek szoktak engem hívni, de rengetegszer kevernek össze Ilonával, érthető okokból.

Szoktál olvasni?
Nem olyan sűrűn kerül a kezembe könyv, de aktuális híreket szívesen olvasok naponta. Inkább a TV elé ülünk le, és nézünk meg együtt egy filmet a testómmal.

Mi az a dolog, amivel egymás agyára tudtok menni?
Nem igazán van ilyen. Inkább rengetegszer van ugyan az a gondolatunk, ezeket megosztjuk egymással és jókat nevetünk rajta. Nincsenek köztünk problémák, azokat inkább elvicceljük, nem akarunk feszültséget kelteni.

Hova utaznál el a testvéreddel?
Afrikában voltunk már korábban, oda szuper lenne újra eljutni. Megismételni egy szafari túrát, ahol mindenféle vadonélő állatot láthatunk. Az időjárásra sincs ott sose panasz, mindig meleg van.

Van köztetek rivalizálás?
Ugyan abban a számba szoktunk versenyezni, de ennek ellenére folyamatosan támogatjuk a másikat. Ettől leszünk jobban, hogy folyamatosan segítjük egymást. Nagyon összeszoktunk már, mindig tudjuk, milyen tempót akar diktálni a másik, ezért se rivalizálunk. Általában átbeszéljük a nézeteltéréseinket, és ennyivel letudjuk.

Miben különböztük egymástól?
Ilona a komolyabb, okosabbnak tartom. Én legtöbbször csak követem és hallgatom a történéseket, nem szeretek beleszólni.

Már gyerekként is jó viszonyt ápoltatok egymással?
Szüleink már kiskorunk óta mondják, hogy mindig összetartunk. A legelső pillanattól kezdve támogattuk egymást, nem hagytuk magunk mögött a másikat.

A sportolás mellett mi az, amit mindig közösen csináltok?
Kisebb túlzással, mindent együtt csinálunk. Nagyon kevés helyre megyünk külön, de még abban az esetben is megbeszéljük előre a dolgainkat.