Menüpontok

Kérdezz-felelek: Lévay Petra és Sedric Roussel

Lévay Petra bal alkar végtaghiánnyal született. Már két éves korától sportolni kezdett, először úszóként, majd visszavonulását követően a triatlon mellett tette le a voksát. Sedric Roussel afrikai születésű erőemelő, pár éve még csak hobbiból járt erősítő termekbe, napjainkban már egyre jelentősebb eredményekkel zár a versenyeken. 

Először Petrának tettem fel tíz kérdést.

Mennyire tartod magadat konyhatündérnek?
Mások szerencséjére süteményeket szoktam sütni, abban lelem az örömömet. Nehezen veszem rá magamat, hogy ételt csináljak magamnak. A vírus kirobbanásáig nem is kellett nagyon a konyhában tevékenykednem, köszönhetően egy korábbi ételszállító szponzoromnak. Az elmúlt hetekben elkezdtem fejleszteni konyhai képességeimet, amit egyébként hasznosnak látok hosszú távon.

Magyarországon van kedvenc helyed, ahova szeretsz elmenni túrázni?
A párommal nem régiben fedeztük fel a Kéktúra Mozgalmat, amelynek keretein belül több túraútvonalat is bejártunk. Az elmúlt időszakban a Bakony lett a nagy kedvencünk, igyekszünk sűrűn látogatni azt a vidéket. Azonban a szívemhez legközelebb a Mátra áll, mivel Gyöngyösön születtem és nőttem fel.

Volt kedvenc tantárgyad az iskolában?
Az idegen nyelveket mindig is szerettem. Angolból emelkedtem ki a legjobban, az is volt a kedvenc tantárgyam.

Az angolon kívül még milyen nyelveken beszélsz?
Németből középfokú nyelvvizsgám van, de már megkopott a tudásom. Voltak fellángolásaim, amikor a korábbi munkám kapcsán szerettem volna a francia nyelvet megtanulni. Online felületeken próbáltam elsajátítani annak a nyelvnek a sajátosságait, de végül letettem róla.  

Megfordultál már néhány országban, melyik áll szívedhez a legközelebb?
Rengeteg helyet szeretek, ahol már korábban megfordultam. Ausztráliában többször is voltam, két évvel ezelőtt a világbajnokságon, ami Gold Coaston került megrendezésre, idén pedig Tasmániban, ahol új barátokat is sikerült szereznem. Dél-Afrikában szintén hasonlóan nagyszerű élményeim voltak, fantasztikus hely. Pár éve megszerettem a japán konyhát, ezért is lenne számomra hatalmas boldogság kijutni jövőre Tokióba.

Inkább filmet nézel vagy könyvet olvasol?
Nagyon szeretek művész mozikba járni, de a jelenlegi egészségügyi helyzetben ez nem megoldható. Ugyanakkor az olvasás a másik hobbim, szívesen szentelek rá időt.

Van valamilyen fóbiád?
Finoman fogalmazva, nem kedvelem a galambokat. Komoly ellenérzés van bennem ezekkel a madarakkal kapcsolatosan.

Rendelkezel valamilyen gyűjteménnyel?
Régebben babonából gyűjtöttem bizonyos tárgyakat, ezzel már felhagytam. Nagy sárga gumikacsa készletem volt, amik különböző szerepbe voltak bújtatva. Hittem a gesztenyék a pozitív hatásában, azokat is gyűjtöttem jó darabig. Gyerekként pedig a különféle szalvétákat cserélgettem. Manapság már nem gyűjtök ilyesmiket.

Melyik a kedvenc ünneped?
Kimondottan nincsen kedvencem. A fogyatékos emberek világnapja december 3-án van, arról mindig megemlékezem, és igyekszem az emberek figyelmét felhívni annak fontosságára. Május 1-je pedig a régi nóták miatt kedves számomra, egyébként másért nem kötődők ahhoz a naphoz.

Van olyan álmod, amit nem sikerült még elérned, de dolgozol érte?
Nem vettem még részt paralimpián, pedig ez életem álma. Szeretnék ott lenni Tokióban, ezért dolgozom keményen.

Majd Sedricnek tettem fel különböző kérdéseket. 

Mennyire tartod nehéznek a magyar nyelvet?
Semmiképpen nem könnyű. Folyamatosan tanulom, mert azt gondolom, így tudok legkönnyebben beintegrálódni ebbe az országba. Ezen kívül egy nagyon szép nyelvnek tartom! Az első szavaim ezen a nyelven a szia és a köszönöm volt. Magyar nyelven kívül beszélek még franciául, angolul, ukránul, oroszul és az afrikai törzsi nyelvemen, ami a bamiléké.

Van valamilyen hobbid?
Nagyon szeretek horgászni, vásárolni, olvasni és szívesen járok foci meccsre is.

Szoktál zenét hallgatni?
Sokféle zenét hallgatok, példa hip-hop, soul, Reggaeton. Az utóbbi időben nagyon megszerettem a magyar számokat, mint például Horváth Tamást és a Republic-ot.

Melyik országba utaznál el legszívesebben?
Japánba, mert ott rendezik jövőre a Paralimpiai Játékokat. Hatalmas álmom, hogy a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként én is részese lehessek ennek a rangos eseménynek.

Szoktál sorozatokat nézni?
Nem olyan régen néztem végig a „Hogyan úszunk meg egy gyilkosságot”. Szabadidőben szívesen kapcsolódok ki sorozat nézéssel.

Mi a kedvenc magyar ételed?
Szeretem a húsos ételeket, nagy kedvencem a csirkepörkölt nokedlivel.

Van kedvenc helyed Magyarországon?
A Balaton környékét sokat szoktam látogatni nyáron, nagyon szeretem azt a helyet.

Szurkolsz valamilyen sportcsapatnak?
A focit szoktam figyelemmel kísérni. Hazai csapatok közül a MTK a kedvencem, amikor szezon van, és az időm engedi, kilátogatok a mérkőzéseikre.

Mi az egyik legszebb pillanata az életednek?
Franciaországban rendezték a Para Erőemelő Európa-bajnokságot, ahol ezüstérmet nyertem. Ez nagyon meghatározó emlék marad számomra.

Az erőemelés mellett sportolsz még valamit?
Kerekesszékes kosárlabdázni szoktam. Hosszú időn keresztül havi szintén eljártam mérkőzésekre, de sajnos január óta a felkészülésem nem engedi.