Menüpontok

Kérdezz-felelek: Bicsák Bettina és Rozbora András

Bicsák Bettina a para asztalitenisz válogatott tagjaként számos remek eredményt ért el hazai, valamint nemzetközi versenyeken. Rozbora András parakenu világbajnoki címet ünnepelhetett 2014-ben Moszkvában, azóta is a válogatott egyik alapembere.​

Először Betti válaszolt a kérdéseinkre.

Inkább moziba, vagy színházba szeretsz járni?
Főleg moziba szoktam járni, de természetesen nincs problémám a színházzal. Egy filmet egyszerűbb megnézni, bármikor tudsz jegyet venni, nem kell hetekkel hamarabb foglalni helyet.

Mennyire tartod magadat rendmániásnak?
Átlagosan kezelem a helyzetet, ahogy sokan mások. Természetesen nem hanyagolom el a lakást, viszont nem takarítok minden nap több órát. Egyébként volt egy időszak, amikor albérletben laktam másokkal, akkor különösen odafigyeltem a tisztaságra.

Van tetoválásod?
Nincsen. Ha sikerül kijutnom a tokiói paralimpiára akkor annak a szimbólumát, vagy évszámát, lehet magamra varratnám. Más elképzelésem egyelőre nincsen még.

Milyen nyelveken beszélsz?
Általános illetve középiskolában németet és angolt tanultam, de az utóbbit nem igazán használtam, így eléggé megkopott. Az angol alapvetően megy, bár mindenképp szeretném fejleszteni.

Mi az egyik legkedvesebb emléked?
Amikor a 2015-ös Európa-bajnokságon bronzérmesek lettünk csapatban Arlóy Zsófival.

Mivel szoktál kikapcsolódni szabadidőben?
Sorozat nézéssel, könyvek olvasásával szívesen elütöm az szabad óráimat. Ezekre a tevékenységekre általában akkor van időm, mikor utazok, vagy hétvégén otthon vagyok. Ha esetleg hétköznap esténként jut időm valamelyikre, előfordul, hogy elalszom közben.

Szoktál zenét hallgatni?
Sok műfajt kedvelek, illetve szívesen ismerek meg új előadókat. Külföldiek közül mostanában valamivel sűrűbben szoktam hallgatni az Imagine Dragons zenéit, de egyébként bármire vevő vagyok.

Inkább teázni vagy kávézni szeretsz?
Ritkán szoktam bármelyiket is fogyasztani. Teázni főleg télen szeretek, amikor hideg van. Kávézni barátnőimmel szoktam, ha olyan helyre ülünk be.

Ha nyernél a lottón, mire költenéd a pénzedet először?
Vennék magamnak egy lakást, az biztos. Utána a szüleimnek, testvéremnek segítenék anyagilag. Illetve elutaznék az Egyesült Államokba.

Ha választhatnál egy helyet, akkor hol élnél szívesen?
Valamilyen mediterrán vidéket választanék, mint például Spanyolország. Viszont a szívemhez közel áll az Egyesül Állomok is, tehát nehéz dönteni.

Betti után pedig András következett.

Milyen nyelveken beszélsz?
Angolt tanultam az iskolában, de nem beszélem folyékonyan. Sajnos az évek alatt elkopott a tudásom, itthon pedig nem igazán tudom gyakorolni. Filmeket, sorozatokat azért igyekszem angolul nézni, hogy fenntartsam a korábban tanultakat. Szeretnék még olaszul és franciául megtanulni, ennek a két nemzetnek nagyon megkedveltem a kultúráját.

Ha egy napra választhatnál bármilyen munkát, akkor mi lenne az?
Az évek során sikerült jó néhány szakmába dolgoznom, ráadásul olyanokba, amik a szívemhez közel álltak. Sajnos a sérülésem miatt egy nagy álmomat nem tudtam még kipróbálni. Imádok repülni, és szeretnék pilóta lenne, bár úgy gondolom erre jelenleg kicsi az esély. Lehet, sajnos ez a szakma csak egy álom marad.

Milyen álmaidat sikerült eddig elérned?
Egy sportolónak a legnagyobb céljai közé tartozik a világbajnokságon, olimpián vagy paralimpián való szereplés. Nekem sikerült ezeken a világeseményeken versenyeznem, és ráadásul nem is rosszul. Sport mellett pedig olyan munkáim voltak, amiket szerettem volna, sőt még magánvállalkozóként is dolgozhattam.  Természetesen vannak további álmaim, amiket szeretnék valóra váltani. Régen táncoltam, szívesen visszatérnék majd ahhoz a sporthoz.  

Amennyiben lenne egy időgéped, melyik korszakba utaznál vissza?
Sok dolog érdekel, ezért nincs konkrét dátum. Kíváncsi vagyok a régmúltból megmaradt épületekre, hogy hogyan készítették el azokat, mint például a piramisokat. Egyébként híres emberek élete is érdekel, ahogyan kiskoruktól kezdve tették-vették mindennapjaikat.

Van valamilyen fóbiád?
Bogarakkal nem vagyok túlságosan jóban. Nagyon tisztelem az életet, élőlényeket sose bántanék, de a rovarokat és bogarakat igyekszem elkerülni.

Mennyire mozogsz otthonosan az internet világában?
Gyermekkorom óta foglalkozom a számítástechnikával. Mindig nyitott voltam az új „okos” technológiák felé, a jelenlegi munkámat is 3D nyomtatóval végzem. A lakásomban lévő tárgyak nagyrészét már tudom a telefonomról vezérelni, internethez tudom kötni. Kényelmi szempontból sokkal jobb ez így. Nincs ezzel gond, ha az ember tartja a lépést a korral.

Mi volt a legelső munkád?
Szórakozóhelyi őrként dolgoztam éjszakánként Kőbányán.

Mennyire tartod magadat társasági személynek?
Szeretek barátkozni, embereket megismerni. Nem szoktam otthon begubózni, szabadidőmbe szívesen találkozom a barátaimmal.  Ha valaki kerekesszékes, nem várhatja el, hogy mindenki nyisson felé kötelező jellegűen.

Mi a legfontosabb dolog az életedben?
Az egyensúly fenntartása a mindennapokban. Nem szabad elhanyagolni a családodat, a barátaidat a munkád vagy hivatásod miatt. Megfelelő mértékkel kell kezelni ezeket a dolgokat, és a szeretteidre, valamint a magánéletedre is oda kell figyelni.

Van kedvenc sport csapatod?
Szerencsére lehettem már többször a válogatott tagja, ennél dicsőségesebb érzés nincs is. Ezért másképpen látom ezt a kérdést. Magyarországot képviselő sportolóknak mindig drukkolni szoktam, és hatalmas örömmel tölt el, amikor a hírekbe hallok valamilyen sikerükről. Számomra nincsen csapat, csak Magyarország versenyzőit kisérem figyelemmel. Tudom mekkora pluszt jelent, ha a szurkolók támogatása hallatszik a lelátókról.