Menüpontok

Magyarországon rendezik a jövő évi kerekesszékes vívó Európa-bajnokságot

A Kerekesszékesek és Amputáltak Nemzetközi Sporttestülete  (IWAS) bejelentette, hogy a következő IWAS Kerekesszékes Vívó Európa-bajnokságot a Magyar Paralimpiai Bizottság rendezheti meg Egerben 2021. május 14 –17. között.

A versenyt eredetileg 2020-ban Nagy Britanniában, Hatfieldben rendezték volna, majd 2021 májusára halasztották, és ezzel egyidőben a tokiói paralimpia új kvalifikációs menetrendjét is közzétették. Az IWAS Végrehajtó Bizottsága azonban áttekintette a rendezvény terveit, és azt a döntést hozta, hogy áthelyezik egy jól bevált, kompaktabb és családiasabb kerekesszékes vívó helyszínre, Egerbe, amely több ízben is bizonyította már, hogy rendkívül professzionális, magas színvonalú helyszínként tud működni.

Egerben hagyományosan, évente rendez az MPB kerekesszékes vívó világkupa fordulót, idén 28 ország, közel 150 versenyzője küzdött a versenyen. A magyar vívók 2 arany, 1 ezüst és 5 bronzérmet szerezve az éremtábla élén végeztek. A magyar kerekesszékes vívók az eddigi paralimpiákon 3 arany, 8 ezüst és 8 bronzérmet szereztek, a vívás ezzel a legsikeresebb magyar parasportágak közé tartozik, Szekeres Pált, Dani Gyöngyit, Krajnyák Zsuzsát és Pálfi Juditot pedig a legnagyobb magyar sportolók között tartja számon egész Magyarország.

Az IWAS elnöke, Rudi van den Abbeele elmondta: „Tekintettel a COVID-19 járvány hossza és terjedése körüli bizonytalanságokra, biztosítani akarjuk, hogy a lehető legésszerűbb és legbiztonságosabb döntéseket hozzuk a sportolók és csapatok számára. Ezért ismét megvizsgáltunk a nagyon erős magyarországi pályázatot, melyet a 2021-es világkupa megrendezésére küldött a nagyon tapasztalt helyi szervező bizottság, és úgy döntöttünk, hogy Hotel Eger & Parkban, ahol minden szállás és versenyhelyszín egy épületben található, rendezzük meg a következő Eb-t.

Hatfield bármikor nagyszerű helyszín lenne, azonban több csapatszállodával és versenyhelyszínnel tervezte a versenyt, és mi biztonságosabbnak gondoltuk a versenyt olyan helyre vinni, ahol minden egy épületben van. A kontinensviadal nagyszerű és fontos esemény lesz, mindössze három hónappal a paralimpia előtt.

Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki együtt dolgozott velünk a Hatfield-i Eb-n és köszönet a magyar szervezőknek a segítségért."

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László különösen örül a májusi viadalnak: ”Rendkívül büszke vagyok kollégáimra, a magyar kerekesszékes vívóverseny szervezőkre, hiszen köszönhetően az évek óta tartó sikeres munkájuknak, az IWAS számára mindig adott a biztos pont: Magyarország. Több esztendeje rendezünk elismerésre méltó világkupákat, és mindenki szívesen emlékszik vissza a 2015-ös világbajnokságra is. Az Európa-bajnokság újabb kihívás elé állít minket, de az egri stábtól az önkéntesekig, a versenyhelyszíntől az egészségügyi szakemberekig, az MPB Iroda munkatársaitól a versenybírókig mindenki elkötelezett a magyar kerekesszékes vívás sikerei iránt. Ez a csapatszellem a szervezőmunkánk alapja, melyet támogatóink segítségével tudtunk olyan szintre fejleszteni, hogy örömmel jönnek hozzánk versenyre a világ minden tájáról. Most egy Eb szervezését kaptuk meg, ám készülünk a 2021 decemberében megrendezendő Para Erőemelő vb-re is. Hiszünk és bízunk egymásban. Egy család vagyunk, akadályok nélkül!”