Menüpontok

Elhunyt Tauber Zoltán, Magyarország első paralimpiai bajnoka

Zoli bácsi halálával óriási veszteség érte a magyar fogyatékossport-közösséget és az egész magyar sport- és fogyatékostársadalmat, egy példaképet, egy különleges sportolót és egy derűs, vagány bajnokot veszítettünk el.

Tauber Zoltán 1945-ben, 11 évesen veszítette el mindkét alkarját, lövedékeket szerelt szét, és egy kézigránát felrobbant a kezében. A Nyomorék Gyermekek Országos Otthonában tanult meg pingpongozni, ott vált versenyzővé. Részt vett az 1956-os forradalomban, túlélte a Kossuth téri vérengzést, a kézikocsiján kenyeret szállított a barikádokon harcoló forradalmároknak.

Tauber Zoltán 1976-ban, a Torontóban megrendezett V. Paralimpiai Játékokon, a Torolontolimpiádon szerezte meg Magyarország történetének első paralimpiai aranyérmét, az akkor 42 éves sportoló az egyéni asztalitenisz versenyen végzett az első helyen.

Az eredményhirdetést követő napokban, szovjet politikai nyomásra, a magyar delegáció elhagyta a paralimpiai falut és hazarepült, így a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) – az akkori szabályokra hivatkozva - nem ismerte el a mieink eredményeit (Tauber Zoltán aranyérmén kívül Oláh József atlétikában szerzett bronzérmét sem).

„A díjátadás után az aranyérmet elrejtettem a zoknimba, hogy ha visszakérnék, azt mondhassam, elvesztettem. Így hoztam haza a medált, amit még ma is megkönnyezek, ha előveszem.” – mesélte a világbajnok, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló egy későbbi interjúban.

1970-ben alapítója volt a Halassy Olivér Sport Klubnak, az első hazai mozgássérülteket segítő sportegyesületnek, melynek alapítási napja (február 22.) 2018 óta minden esztendőben a Magyar Parasport Napja.

Paralimpiai bajnoki címét hivatalosan csak 40 év elteltével kaphatta vissza. 2016. augusztus 28-án, a Nemzeti Színházban rendezett, a riói paralimpiára utazó Magyar Paralimpiai Csapat eskütételi-ünnepségén a színpadon köszöntötték az 1976-os magyar csapat tagjait és családtagjaikat. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Nádas Pál, az MPB korábbi elnöke - aki megindította Tauber Zoltán paralimpiai bajnoki címe elismerési eljárását - jelképesen újra átadták Tauber Zoltánnak az aranyérmét.

Zoli bácsi örömmel vett részt a hazai fogyatékossport versenyein, rendezvényein, mindig nagy szeretet és tisztelet fogadta.

Tauber Zoltán 86 évesen hunyt el. Halála mindannyiunkat megrendített: az első magyar paralimpiai bajnok elhunyta pótolhatatlan veszteség. Tauber Zoltánt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja saját halottjának tekinti, temetésének helyét és időpontját később tesszük közzé.

Magyar Paralimpiai Bizottság

Magyar Paralimpiai Bajnokok Klubja

Magyar Asztalitenisz Szövetsége

2020. szeptember 30.