Menüpontok

Major Endre: A versenyek hiánya jelentős hátrány számomra, de más sportolók is ugyan ebben a hajóban eveznek.

Ezúttal Major Endre Európa-bajnoki ezüstérmes kerekesszékes asztaliteniszezőnkkel beszélgettünk az elmúlt hónapok történéseiről. Paralimpikonunk az egészségügyi helyzet nyújtotta nehézségek ellenére pozitívan tekint előre és szemei előtt a tokiói cél lebeg.​

Hogyan sikerült átvészelned a tavaszi időszakot?
Nem változott meg az életem a vírus miatt, ugyan úgy tudtam  csarnokba járni. Rendelkezésemre állt edzéstársam, akivel már régóta együtt végzem a felkészülésemet. A versenyek elhalasztása nehezítette meg igazán a dolgomat. Nagyon körülményes úgy végezni a munkámat, hogy nincsenek megmérettetéseim. Nemzetközi ellenfelek ellen vívott párharcaim során mindig sikerül visszajelzést kapnom a jelenlegi formámról, amennyiben pedig szükséges, javítom a technikám hiányoságait. A versenyek hiánya jelentős hátrány számomra, de más sportolók is ugyan ebben a hajóban eveznek.

Nyáron, Alsóörsön edzőtáboroztatok a válogatottal. Milyen volt újra találkozni a többiekkel?
Kerekesszékes asztaliteniszezők korábban még nem utaztak az alsóörsi edzőtáborba, ezért mindenképpen egy új élménnyel gazdagodhattunk. A megszokott hétköznapokban én Szegeden végzem az edzéseimet, ahol egy ép fiúval tudok meccseket játszani. Nagy segítséget jelent számomra az ő munkája, de a mozgása eltér egy kerekesszékesétől. Ezért jók ezek az edzőtáborok, mert olyankor hasonló kategorizálással rendelkező sportolóval tudok tréningezni. Kevés kerekesszékes asztaliteniszező van Magyarországon, sérültségüktől függően más kategóriába vannak sorolva, de testhezállóbb ellenük játszani.

Nehéz előre látni a dolgokat, de mit tartogat számodra még ez az év?
Szoktam nézegetni a versenynaptárat. Sajnos nem igazán dúskálunk sporteseményekben ebben az évben. Nem olyan régen lemondták az utolsó nemzetközi versenyemet is, amit novemberben rendeztek volna meg. Egyelőre készülök valamire, ami még nem tudjuk mi lesz. Alkalmazkodunk a helyzethez, és pozitívan közelítjük meg a mindennapokat.

Hogyan érintett téged a paralimpia elhalasztásának híre?
Nem tartozom a fiatal sportolók közé, ezért nem mondhatom, hogy jövőre még frissebben készülhetek erre az eseményre. Örültem volna, ha idén akadályok nélkül megrendezik a paralimpiát, de nem így alakult. Ebből a helyzetből a lehető legjobbat próbáljuk kihozni. Más ütőket, új borításokat használok néha, és lehet ez majd előnyt nyújt nekem a jövőben.

Szeretnék gratulálni, mivel a ranglista alapján hivatalosan kvalifikáltál a tokiói paralimpiára. Ez adott némi pluszt erre a zűrzavaros időszakra?
Nagyjából két éve a legjobb öt között vagyok a ranglistán, ezért annyira nem érintett meglepetésként ez a hír. Az előző paralimpia előtt (Rio de Janeiro – 2016) volt inkább izgalmas a kvalifikációm. Magyar parasportolók közül én voltam az utolsó, aki megszerezte a kvótát Brazíliába. Ezúttal viszont nem bíztam a véletlenre a szereplésemet. Természetesen ez sokat jelentett nekem, hiszen ez az egy verseny van belátható időn belül. Nyilván ennek is kérdőjeles a megrendezése, de bizakodom a legjobbakban.