Menüpontok

No para ! para oN - online parasport órák a digitális oktatásban

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) 2020 tavaszán indította el No para ! para oN elnevezésű programját, mellyel a járvány miatt bevezetett digitális oktatást kívánta segíteni. A kezdeményezés értékes, hasznos tudásanyag átadását teszi lehetővé a parasportról és a fogyatékosok sportvilágáról online formában, segítve az iskolák munkáját.

Mivel a program tavasszal nagy sikert aratott a köznevelési intézményekben, így a járvány második hullámában, 2020 decemberében, majd 2021 januárjában is zajlott és -amennyiben a digitális oktatás a középiskolákban folytatódik - program tovább fut február hónapban is.

2020. áprilisa és júniusa között 17 alkalommal tartottunk online parasport óra különböző köznevelési intézményekben 373 diák és 31 pedagógus részvételével, 2020. decemberében és 2021. januárjában 14 online órán 524 diák és 37 pedagógus vett részt. Az eddigi 31 online parasport órának összesen 965 résztvevője volt.

A 45 perces online órán a diákok előadást hallgatnak meg a parasportról, a paralimpiák történetéről, paralimpikonokról, a fogyatékosok sportvilágáról Szabó László, az MPB és a FODISZ elnökének prezentálásában, majd egy parasportoló, paralimpikon következik, aki elmeséli saját személyes történetét és azt, hogy mit jelent számára a sport, a paralimpia. A diákok természetesen kérdezhetnek is a vendégelőadóktól. 

A programban résztvevő parasportoló vendégek: Becsey János, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Bíró Norbert, Európa-bajnok és paralimpiai bronzérmes látássérült judoka, Boronkay Péter, világ- és Európa-bajnok paratriatlonista, Engelhardt Katalin, paralimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok paraúszó, Ekler Luca, világ- és Európa-bajnok paraatléta, Illés Fanni, világ- és Európa-bajnok paraúszó, Kiss Péter Pál, világ- és Európa-bajnok parakajakos, Lengyel Zsófi, világbajnoki bronzérmes, látássérült paratriatlonista, Lévay Petra, Európa-bajnok paratriatlonista, Száraz Evelin, világbajnoki bronzérmes paraúszó, Szvitacs Alexa, Európa-bajnok para-asztaliteniszező.

Az óra végén a frissen megszerzett tudásról rögtön számot is adnak a diákok egy tematikus on-line teszt kitöltésével, elismerésként pedig digitális oklevelet kaptak a szervezőktől.

Meggyőződésünk, hogy az órákon olyan tudást, ismeretet adunk át a fiataloknak, amellyel közelebb visszük őket a fogyatékos emberek, különösen a sportolók világához, és megmutatjuk, hogy miért igaz a szlogenünk: fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni!

A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége továbbra is várja azoknak az intézményeknek a jelentkezését, akik szívesen részt vennének No para ! para oN online parasport órán. Jelentkezés: kommunikacio@fodisz.hu