Menüpontok

Jelentősen emelkedik a paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma

A kormány a nyári és téli paralimpiai játékokon elért kiemelkedő sporteredmények állami jutalmának növekedéséről döntött.

Szabó László, az MPB elnöke közölte: szervezetük javaslatára a kormány úgy döntött, hogy az aranyért járó eddigi 17,5 milliós összeget 25 millióra, az ezüstért járót pedig 12,5 millióról 17,850 millióra emeli. A harmadik helyezettek mostantól 14,250 millió forintos jutalomra számíthatnak, s egészen a nyolcadik helyezettekig jár majd anyagi elismerés. A sportvezető kiemelte, a növekedés mértéke közel 43 százalékos, s ez is azt mutatja, hogy Magyarország kiemelten kezeli a sportolók megbecsülését. 

Szabó László úgy fogalmazott: a döntésből többféle következtetést lehet levonni, de a legfontosabb az, hogy a kormány méltón elismeri mindazt a teljesítményt, amelyet a magyar parasportolók, a magyar fogyatékos sportolók az elmúlt években, évtizedekben nyújtottak.      
"Ez a döntés tehát köszönetnyilvánítás a magyar fogyatékos sport históriájának is" - jelentette ki.


Szabó László köszönetet mondott a kormánynak - továbbá a határozat előkészítésében nagy szerepet vállalt országgyűlési képviselőnek, Tapolczai Gergelynek (Fidesz) és Szekeres Pál miniszteri biztosnak, háromszoros paralimpiai bajnoknak -, s előrevetítette: a következő napokban a sportolóktól és edzőktől, a paralimpiai felkészülés résztvevőitől azt fogja kérni, hogy ez a döntés sokszorozza meg az erejüket.
A MPB elnöke arról is beszélt, hogy pénteken videokonferenciát tartottak az Európai Paralimpiai Bizottság szervezésében, s ezen elhangzott, hogy a tokiói szervezőbizottság és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság úgy készül, hogy lesz paralimpia - ahogy természetesen olimpia is -, s nagyon komolyan szervezik a biztonságos elbonyolítást.
 "Az MPB felkészült erre a helyzetre, és minden előírásnak eleget fogunk tenni" - jelentette ki Szabó László.


A vasárnapi online sajtótájékoztatón részt vett Ekler Luca, világ- és Európa-bajnok paraatléta, valamint Csonka András, paralimpiai ezüstérmes para-asztaliteniszező is, mindketten úgy fogalmaztak: nagyon örülnek a kormánydöntésnek, ez extra motivációt jelent majd a felkészülésük során.

Deutsch Tamás, az MPB alelnöke úgy fogalmazott: a hétfőn negyedszer sorra kerülő Magyar Parasport Napjának előestéjén szép üzenet ez a kormánydöntés, amelynek köszönhetően történelmi magasságokba emelkedik Magyarországon a fogyatékos sportolók világeseményein elért kimagasló eredmények után járó jutalom összege.
    "Évek óta lelkesen mondják el a sportolók, az őket felkészítő edzők, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület vezetői azt a jelmondatot, amely szépen összefoglalja a hitvallásunkat, nevezetesen, hogy "Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, hogy vesztesnek lenni". Ezt a jelmondatot most megtoldhatjuk a friss döntés fényében: ma győztessé váltak a parasportolók, a fogyatékos sportolók. A folyamatosan növekvő erkölcsi elismerés mellett fontos lépcsőfok az, hogy a paralimpiai bajnokaink Tokióban az aranyérem elnyerése után 25 millió forintos jutalmat kapnak" - mondta Deutsch Tamás.
    Hozzátette: a döntés valamennyi fogyatékkal élő magyar számára üzenet, hogy a sorsuk fontos a köz számára.

 

Paralimpia (hatályos)

Paralimpia (módosítás szerint)

Eredményességi szint

Állami jutalom mértéke (forint/fő)

Aranyérem

17 500 000

25 000 000

Ezüstérem

12 500 000

17 850 000

Bronzérem

10 000 000

14 250 000

IV. helyezés

7 500 000

10 750 000

V. helyezés

5 000 000

7 150 000

VI. helyezés

4 000 000

5 700 000

VII. helyezés

2 000 000

2 850 000

VIII. helyezés

1 000 000

1 400 000

 

 

 

 

 

 

 

A módosítás már a Tokióban elért eredmények esetében érvénybe lép.

A rendkívüli sajtótájékoztató teljes felvétele:

Forrás: MTI